Rotterdam telt vele keukenprinsen en -prinsessen, en minimaal één keukenkoning, The Waffle King. De 31-jarige Desmond Gerritse geeft elke woensdag online een wafelrecept prijs. Van een hummuswafel tot een zwarte knoflookwafel, van een Pokémonwafel tot een frikandel speciaal wafel. Waffle Wednesday is inmiddels een begrip op social media.
Zijn liefde voor eten is ontstaan door de echtscheiding van zijn ouders. Om hun alleenstaande moeder te ontlasten doken Desmond en zijn jongere broer Justin de keuken in zodat het avondmaal klaar of bijna klaar was als zij thuiskwam uit haar werk. Daar achter het fornuis in het Gelderse Voorthuizen ontdekte hij zijn roeping. Die roeping is inmiddels verbeeld in een tattoo van een Japans koksmes op zijn linkeronderarm. “De honingraatstructuur op het lemmet lijkt op die van die van een bubble waffle.”
Op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam specialiseerde Desmond zich in fotografie, in food photography. Een foodblog was een logisch vervolg. “Ik wilde iets claimen op social media, ik wilde dat mensen mij zouden herkennen. Wafels waren in de USA al een ding, in Nederland zag ik ze destijds, in 2016, nergens terug op social media. Op Instagram heb ik Waffle Wednesday geïntroduceerd.”
Wie Desmond Gerritse volgt op Instagram, of zijn website regelmatig checkt, weet dat je met een wafel met warme kersen, vanille-ijs, slagroom en poedersuiker allang geen indruk meer maakt. Desmond bakt wafels van zwarte knoflook, van advocaat en van glühwein met steranijs, van linzen en van Fristi. Desmond bakt zelfs complete wafeltaarten van wodka, frambozen en marsepein.
“Eén van mijn beste wafels is de ABC-wafel: avocado, bacon en cheddar. De ABC-wafel was de hardloper in mijn pop-up wafelrestaurant in Delft.” Bij Keet Store aan de Oppert in Rotterdam verkocht hij eveneens tijdelijk zijn wafels. Op de Swan Market aan de Parklaan in Rotterdam stond hij met mini-cinnamon rolls wafels, speciaal bereid voor kinderen. “De cinnamon rolls wafel is mijn meest gelikete wafel op Instagram. De cinnamon buns uit Zweden, ofwel de kanelbullars, zijn een hype. Ik vermoed dat ik met de juiste hashtags zo’n megabereik heb weten te creëren.”
LASAGNEWAFEL
De smaak is bij Desmond Gerritse leidend, niet het mooie plaatje. “Als de structuur niet klopt, dan laat ik hem (voorlopig) schieten. De lasagnewafel is bijvoorbeeld mislukt. Die was veel te nat. Ik moet nog even uitvinden hoe ik deze kloppend krijg. De lasagnewafel is overigens één van de weinige wafels waarmee ik nog aan het stoeien ben. Doorgaans slagen de wafels vrijwel meteen.”
Niet alle wafels doorstaan de toets der kritiek van een diëtist. “Ik voeg nagenoeg geen suiker toe in het beslag, en ik gebruik vaak magere kwark in plaats van melk. Laat onverlet dat niet alle wafels even verantwoord zijn. Ik heb het geluk dat ik kan eten wat ik wil zonder een gram aan te komen.”
‘Inspiratie haal ik overal vandaan, ik hoef maar een keer om me heen te kijken en ik heb er weer eentje bedacht’
Recepten voor healthy waffles laat hij echter niet ongemoeid. “Eén van de healthy waffles, gemaakt van kikkererwten en gekonfijte citroen, is compleet vegan. Van aquafaba, opgeklopt vocht uit een blik kikkererwten, maak ik meringue voor bij de hummuswafel. De kikkererwten doop ik in de ras el hanout als zijnde veganistische borrelnoten.”
The Waffle King is inmiddels zijn bijnaam, Waffle Wednesday een begrip. Albert Heijn bundelde in een eerder stadium zijn wafelrecepten in Allerhande, een uitgeverij klopte onlangs nog bij hem aan voor een wafelboek. Voor Albert Heijn ontwikkelde hij de Pokémonwafel. “Met fondant heb ik de gezichtjes gemaakt. Pokémon is een game die ik op mijn 31ste nog steeds speel. Pokémon is bijna onuitroeibaar en dat geldt min of meer ook voor wafels. Wafels stammen, geloof ik, uit de vijftiende eeuw.” Duur zijn zijn wafels doorgaans niet. “Die met gerookte zalm en Heks’nkaas, die is wat prijziger maar over het algemeen geldt dat je met een klein budget mijn recepten kunt opvolgen.”
FRIKANDEL SPECIAAL
Desmonds´ favoriete gerecht is een frikandel speciaal. “Voor een frikandel speciaal, met curry welteverstaan, kun je me ‘s nachts wakker maken. In Kralingen heb je een frietzaak – De PatatBakkerT die frikandellen serveert met gebakken uitjes, die crunch, zó lekker.” Bij Tante Nel aan de Pannekoekstraat heeft hij een frikandellenworkshop gevolgd. “Een frikandel is stiekem best veel werk.” Een frikandellenwafel kon daarna niet uitblijven. “De frikandellenwafel heeft mijn persoonlijke voorkeur.”
‘Ik kopieer niets, ik geef er mijn eigen draai aan’
Inspiratie haalt hij overal vandaan. “Ik hoef maar om me heen te kijken en ik heb er weer eentje bedacht.” Een Caraïbische ceviche van dorade met zoetzure avocado en bleekselderij en een chip van cassave op het terras bij Just aan de Mauritsweg, bij Desmond om de hoek, brengt hem op het idee voor een volgende wafel: een cassavewafel. “Ik zag laatst op Netflix een wedstrijd, Sugar Rush, waarin profs in een recordtempo cupcakes moesten bakken. Eén dame deed iets met mosterd. Da’s een goeie, dacht ik direct, een mosterdwafel. Ik kopieer echter niets, ik geef er mijn eigen draai aan. Mijn mosterdwafel zal in niets te vergelijken te zijn met die cupcake.”
Zijn verjaardag op 10 mei viert hij steevast met een wafelbrunch. Wie bij Desmond Gerritse aanschuift voor een diner kan rekenen op een wafel als dessert. Of zijn Portugese partner de wafels ondertussen niet beu is? “Ik heb hem veroverd met wafels. Onze eerste date was een waffle date. Hoop binnenkort met hem naar Duck & Waffle in Londen af te reizen. Duck & Waffle schijnt het walhalla voor wafelfans te zijn. En nee, die trip hoeft niet per se op een woensdag.”
FRIKADEL SPECIAAL WAFEL
Voor 2 personen
Ingrediënten voor het beslag
50 gram meel, 1 ei, 150 gram zoete aardappel, in flinterdunne slierten gesneden d.m.v. spiraalsnijder, 2 theelepels magere kwark, 1 theelepel mayonaise, 1 theelepel curry, 1 theelepel rode ui, 1 frikandel, gemalen tot gehakt
Bereidingswijze
Mix de zoete aardappel met het meel, het volledige ei, de kwark, mayonaise en curry. Voeg vervolgens het gehakt en de rode ui eraan toe en mix het nogmaals tot een beslag.
Verwarm het wafelijzer, vet deze in en doe per wafel een royale eetlepel van het beslag in het ijzer en bak hem goudbruin. Serveer de wafels met een gefrituurde frikandel gevuld met mayonaise, curry en uien.
Beeld: Desmond Gerritse