Alles draait om timing en over die timing is bij Cinema Culinair nagedacht. Menig regisseur zou zich gelukkig prijzen met zo’n passend draaiboek. Precies op het juiste moment eet je wat je op het witte doek ziet.
In Zaal Staal in het WTC aan de Coolsingel ben je filmbezoeker en restaurantbezoeker ineen. De hoofdrol is vanavond voor Carl Casper (regisseur, acteur en fervent hobbykok Jon Favreau), de vooruitstrevende chef in de gelijknamige feel good movie. Hij hekelt de creatieve sleur in bistro Morrow Gauloises in Los Angeles. Door zijn dominante werkgever (Dustin Hoffman) wordt hij voor de keus gesteld als een invloedrijke recensent zich aandient: koken volgens de klassieke kaart of de keuken uit. Het oordeel van de recensent is vernietigend: “Als de chef al het eten dat teruggestuurd wordt naar de keuken zelf opeet dan verklaart dat zijn gewichtsproblemen.”
De chef pikt het niet langer en vertrekt afgeserveerd naar Miami waar hij met zijn zoontje en zijn beste vriend, tevens oud-collega bij Morrow Gauloises, een aftandse kantinewagen tot hippe foodtruck ombouwt. Rijdend door de zuidelijke staten van de USA werft zijn zoon via social media dermate veel publiek voor El Jefe dat het publiek in de rij bij de foodtruck staat voor de beignets en mojo pork cubanos (gegrilde Cubaanse sandwich) van Jon Favreau. Hij zingt, hij fluit en besmeert zijn testikels met maizena. Hij heeft het geluk hervonden. En het allerbelangrijkste: de verwaarloosde band met zijn oogappel is in ere hersteld.
CAJUN ANDOUILLE WORST
What you see, is what you eat. Maar wat je eet, zie je echter niet. Je eet immers op de tast. Op acht nauwkeurig afgewogen momenten, drie voor de pauze en vijf na de pauze, serveert de zwarte brigade als onzichtbare figuranten de honderd filmkijkers een passend gerecht. Een timer verschijnt in beeld. Na 30 seconden eet je warempel precies dat wat Carl Casper eet of bereidt. Je zet tegelijkertijd met hem de tanden in een spicy cajun Andouille worst. Je proeft de film en die extra dimensie maakt dat Cinema Culinair boven Netflix uitstijgt.
Bij Cinema Culinair eet in je volgorde van de film. Het ‘fucking molten’ dessert, een chocolate lava cake, krijg je halverwege de avond en niet na afloop in deze restaurantbios. “Wees gewaarschuwd bij het laatste gerecht, dat gerecht is net als in de film omwikkeld in een papiertje. Dat wat knispert, is nadrukkelijk niet eetbaar.”
Cinema Culinair is twaalf jaar geleden ontstaan als soort van buurtactiviteit. Food marketeer Harold Smits en zijn bijna-buurvrouw Wies Sanders – voormalig programmeur van het Architecture Film Festival Rotterdam – uit de Graaf Florisstraat in Rotterdam-West vormde in het besloten buurthuis, ‘t Pandje 88, de filmclub. De animo voor die films onder de straatbewoners was dermate laag dat ze besloten het aan te kleden met een borrel. De eetclub van datzelfde buurthuis kwam vervolgens met idee gerechten te bedenken bij de films. Dat idee sloeg aan. Al snel zaten de filmavonden bomvol. “Het waren niet per se eetfilms. We draaiden er ook films als Spetters. Dan zaten we de hele avond kroketten te eten. Bij de film The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover hadden we de buurman verkleed als lijk. Op brancard brachten we hem op het moment suprême naar binnen, zo hilarisch,” blikt Harold Smits terug.
In het buurthuis was vrijwel alles geoorloofd. De selectie voor Cinema Culinair is beduidend strenger. “Het menu moet gebalanceerd zijn, en verspreid over de hele film uitgeserveerd kunnen worden. Niet alles in de eerste twintig minuten en vervolgens een uur lang niets. Films die aan die criteria voldoen zijn onder meer Chef, Julie & Julia, Estômago en The Hundred Foot Journey.” Bij Cinema Culinair eet je wat de pot schaft of beter gezegd wat het witte doek vertoont. Voor de vegetariërs wordt op gezette tijden de film Ratatouille gedraaid.
Dat het concept aanslaat, bewijzen de uitverkochte filmdiners en de reviews. “Het gemiddelde rapportcijfer van onze bezoekers is een 9,6.”
Chef is op 24 en mogelijk op 25 april om 19.00 uur te zien tijdens Cinema Culinair in Zaal Staal. Voor andere films en andere data check www.cinemaculinair.nl. Via dezelfde site zijn de kaarten voor Chef te bestellen.
Beeld: Ossip van Duivenbode