SMAAKmag. eet elke editie mee op een bijzondere werkplek in Rotterdam, achter deuren die doorgaans gesloten blijven. De aftrap is bij Luchthavenbrandweer Rotterdam The Hague Airport.
Iedere dag, stipt om half zeven ‘s ochtends, passeren zeven leden van de luchthavenbrandweer van Rotterdam The Hague Airport de security. Eén van de brandweermannen is verantwoordelijk voor het avondmaal, hij heeft een tas met boodschappen door de detectie te loodsen.
Op steenworp afstand van de terminal, aan de voet van de landingsbaan is de kazerne gevestigd. Later op de dag wordt daar gesleuteld aan een wagen, achter de computer de administratie bijgewerkt, tv gekeken en ondertussen de tafel gedekt met borden, bestek en papieren koffiebekers. De sfeer is uiterst gemoedelijk.
Vandaag draagt Peter Donks (58) de zorg voor het diner en daar heeft niemand bezwaar tegen. De dagchef maakt er als kookliefhebber serieus werk van. Peter komt uit een echt brandweergezin en vierde onlangs zijn 40-jarig jubileum, waarvan 21 jaar op het vliegveld. Hij staat in de keuken de groenten te snijden en vertelt wat de pot schaft: varkenshaas in een babi pangangsaus, met daarbij ‘kip in de hoed’ en gebakken krieltjes.
Door de jaren heen is het ‘kip in de hoed’ – recept van Albert Heijn – op de kazerne geëvolueerd tot een voor hen perfect bijgerecht. Het is een hartige kipkerrietaart van bladerdeeg, Italiaanse kruiden, spek, knoflook, peen, broccoli en ui. De hoeveelheid gember uit het originele recept is gehalveerd en de kersen ‘waren niet te nassen’ en zijn daarom vervangen door ananas.
IJzeren discipline
De brandweermannen hoeven (gelukkig) niet dagelijks uit te rukken. Om in routine te blijven heeft de kazerne een strikt dagschema. Op deze manier zijn de spuitgasten permanent voorbereid op het meest heftige scenario: een vliegtuigcrash. In geval van nood moet de brandweer binnen drie minuten aan de andere kant van de luchthaven kunnen zijn. “De jongens trainen en leven voor iets wat hoogstwaarschijnlijk nooit in hun carrière gaat gebeuren, een grootschalige vliegtuigbrand,” zegt commandant Marijn van Eijsden. Des te bewonderenswaardiger hoe gedisciplineerd de heren zijn.
Ook al vertrekt het laatste vliegtuig uiterlijk om 23.00 uur, de luchthaven is 24 uur per dag open. Als uitwijkhaven voor vliegtuigen met technische storingen, de traumahelikopter en een handjevol andere speciale vluchten. Daarom moet de kazerne ook 24 uur per dag zijn bemand. Dit betekent dat de heren gezamenlijk ontbijten, lunchen, dineren en in de avond snacken. De familiaire gezelligheid doet je bijna vergeten wat voor enorm blusgeweld deze mannen in enkele minuten teweeg kunnen brengen.
RTHA-dieet
Om precies zes uur ’s avonds staan de pannen op tafel. Voordat er wordt opgeschept, daagt de commandant ons uit met een raadsel. “Hoe krijg je een brandweerman stil? Precies, met eten.” Op de kazerne wordt in principe niet ongezond gegeten, de keren dat ze pannenkoeken aten in al die jaren kan Peter Donks op één hand tellen. Wel zijn de porties groot en is het eerder regel dan uitzondering dat er twee soorten vlees: kip én varkenshaas op het menu staan. De brandweermannen noemen dat het ‘Rotterdam The Hague Airport-dieet’, wat staat voor de hoeveelheid kilo’s die collega’s aankomen tijdens het dienstverband bij de brandweer. Een collega bekent dat de weegschaal 30 kilo meer aangeeft dan bij indiensttreding, 15 jaar geleden. De salade, die overigens door niemand wordt afgeslagen, compenseert de boventallige vleesconsumptie slechts ten dele.
Tijdens het eten wordt de ruimte gevuld met mannenpraat. Eén van de collega’s is naar Feyenoord geweest en verbaast zich over een gerestaureerde tribune. “Hebben die gekken dat ding wit-rood-wit geverfd”, na wat vragende blikken vervolgt hij: “gewoon de kleuren van het shirt uit 020”. Een ander heeft een date gehad, helaas zonder succes. “Aardige meid, leuke babbel, maar niet zo één waar de broek van gaat bollen,” vertelt hij terwijl hij wat Knorr Aromat over zijn bord strooit.
Spareribs in appelmoes
“Vegetariërs zouden het hier moeilijk hebben,” geeft Peter ruiterlijk toe. “Zonder vlees of vis hebben we niet gegeten.” Zijn andere specialiteit zijn spareribs, die hij gaart in een bouillon van appelmoes. Bij zijn collega’s loopt direct het water in de mond, als hij erover vertelt.
De ribs worden rijkelijk gekruid en gaan ingesmeerd met een mengsel van bruine suiker, worcestersaus en ketjap een half uur in de oven.
Hoe gedisciplineerd de mannen zijn, blijkt ook direct na het eten. De laatste krieltjes zijn amper doorgeslikt of er klinkt een oorverdovend alarm door de kazerne. De zeven brandweermannen zijn direct uit de kamer verdwenen richting de wagens. Met loeiende sirenes scheuren ze naar de andere kant van de start- en landingsbaan. Loos alarm, zo blijkt. Het alarm was louter bedoeld om de snelheid van het uitrukken te testen. Terug in de kazerne horen ze dat het een snelle uitruk was: twee minuten en zestien seconden, de mannen delen de schouderklopjes. Er wordt dagelijks uiteenlopend geoefend: van kleine calamiteiten zoals het herleiden van een afwijkende geur tot een grootschalige motorbrandoefening. Daarnaast is de brandweer op het vliegveld ook als eerste ter plaatse bij EHBO-gevallen, circa 150 keer per jaar, van een verbrijzelde teen tot reanimatie.
Thuis laat Peter het koken meestal aan zijn vrouw over. Hij is een groot fan van The Rolling Stones en gaat binnenkort voor de 75ste keer naar een optreden. Een andere hobby is toeren met zijn vrouw op één van hun drie Harley Davidson-motoren. Na de oefening komt de gele vla op tafel. Als de brandweermannen het toetje achter de kiezen hebben, wijst Peter zijn collega’s haarfijn op de vieze pannen en borden. Want wie niet kookt, ruimt op en doet de vaat in de machine.
Kip in de hoed
Voor 4 personen
Benodigdheden
- 450 gram bladerdeeg
- 400 gram kipfilet
- 1 el. kerriepoeder
- 1/2 ui
- 1 teen knoflook
- 10 gram gemalen gember
- 1 tl. rozemarijn
- 1 tl. tijm
- 1 tl. chilipoeder
- 100 gram spekjes
- 400 gram Italiaanse groenten
- 200 gram crème fraîche
- 150 gram geraspte kaas
- 225 gram ananas uit blik
- 2 el. paneermeel
- 1 eidooier
Bereidingswijze
Snijd de ui en knoflook zo fijn mogelijk en voeg deze met de gember, rozemarijn, tijm en chilipoeder samen in een kom. Meng het geheel tot een marinade. Snijd de kip in kleine blokjes en leg deze kort in de marinade.
Bak de spekjes aan tot deze krokant zijn en voeg er de Italiaanse groenten aan toe. Bak de kip in een andere pan gaar. Voeg alles samen in een pan, alsmede de crème fraîche. Snijd de ananas in kleine stukken en houd deze apart.
Verwarm vervolgens de oven op 180 graden. Voeg de bladerdeeg samen en rol deze tot een groot geheel. Smeer de ovenschaal in met boter en paneermeel. Vouw dan de bladerdeeg over de schaal, vergeet niet de randen te voorzien van bladerdeeg.
Schep de ingrediënten in vier delen in de ovenschaal. Voeg tussen iedere laag 50 gram geraspte kaas en 75 gram ananas toe. Vouw het bladerdeeg dicht na de laatste laag. Klop de dooier en smeer het eigeel uit over de bovenkant.
Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de hartige taart in circa 20 minuten gaar.
Beeld: Moniek Kuipers