Eten verbindt, eten verbroedert. En dat begrijpen ze in de Foodhallen als geen ander. In dit indoor food court, gelegen in het monumentale Pakhuismeesteren op de Wilhelminapier, is er voor iedereen. De plek bij uitstek voor de lancering van de allereerste editie van SMAAKmag.. We delen immers dezelfde filosofie. Appels met peren, die moet je niet willen vergelijken.
De macarons van Ten to Three lachen je tegemoet. Pistache, mango met witte chocolade, earl grey met melkchocolade of toch blauwe bosbes? Kiezen is bijna onmogelijk. Je wilt ze allemaal. En nog die cupcakes. Die met gezouten karamel, die kunnen we eigenlijk niet laten liggen.
Het is nog maar het begin van de Foodhallen. De buurman, restaurant Bavette, is de verleiding eveneens niet te weerstaan. Op steenworp afstand van Rotterdam, in het schilderachtige Maasland, grazen de koeien (Wagyu & Hereford) van Bavette in een weide van 75 hectare. Je wordt er in elk geval ‘niet in de zeik genomen’ met een Hereford beef burger. Wij laten ons verder inpakken met Ketelbinkie, een burger met Wagyu pulled beef, tomaten, koriander, gember, komijn en limoen.
Aan de overkant, naast de pingpongtafel, doen ze uitstekende zaken bij Taqueria Lima. De hardloper is de taco, een zachte tortilla gemaakt van witte mais en belegd met braised beef, langzaam gegaarde brisket. Het geheim zit ‘m in de chipotle, gerookte jalapeño peper. De groene kruidensalsa is er heilig, en wij begrijpen waarom. We proeven koriander, haricots verts, bieslook in deze frisse salsa. Lima staat voor authentiek Mexicaans. Crème fraîche is er logischerwijs uit den boze.
De eigenaren van deze taqueria, Tim van Hattem en Corria Houthuizen, openden begin september een tweede kraam in de Foodhallen: Pignon’s, gespecialiseerd in flammkuchen uit de houtoven. Die met zuurkool, rookworst, appel, rode ui en Gruyère springt er bovenuit.
MODERN GRIEKS
De foodhallen wordt binnenkort verder uitgebreid met een ‘Griekse’ stand van het droomduo Jelmer Bouma en Pegah Hosseinzadeh, verklapt eigenaar Chong Chu. “Dan moet je niet denken aan gyros. Jelmer en Pegah gaan voor een nieuwe stijl, modern Grieks.” Met Bar Pulpo, even verderop in de foodhallen, heeft dit koppel afgelopen jaar een verpletterende indruk gemaakt met zijn (schel-)vissoep, krabsalade en family bucket: een trog vol langoustines, tijgergarnalen, mosselen, krabscharen, zowel van de plancha als uit de Josper. Wijlen bon vivant Albert Vooys tipte Bar Pulpo zelfs in zijn rouwadvertentie.
Een jaar na de opening maakt Chong Chu voorzichtig de balans op. “Met de Foodhallen hebben we echt wel wat neergezet. Uniek in zijn soort. Goede drankjes, ruime keuze aan food. Wil je een totaalervaring, dan ben je in de Foodhallen aan het juiste adres. Het is een compleet avondje uit: borrelen, dineren en op dinsdagavond kun je er zelfs dansen op livemuziek.”
‘Wil je een totaalervaring, dan ben je in de Foodhallen aan het juiste adres’
Grote voordeel van de Foodhallen is dat je er vanaf 12.00 uur tot
‘s avonds laat op elk gewenst moment binnen kunt lopen. En dat je er niet hetzelfde hoeft te eten als je partner, je collega of je zus. Heb jij trek in een gadogado bowl, een daging rendang bowl of spekkoek van Warung, en je tafelgenoten in een truffelkroket, krokante buikspek of garnalenbeignet van Foodshed by Erik van Loo? Eet jij bij voorkeur vegan, bestel jij bij Backyard, eet je liever soul food, pik je je favoriete gerecht op bij Caribinoo Latino. De basket met gestoomde dumplings en dimsums van Baomazing kun je delen, of niet. Het is up to you. Voor ieder wat wils gaat nergens zo duidelijk op als in de Foodhallen.
Beeld: Foodhallen