Voor een klein land zijn wij Nederlanders echte rosé liefhebbers. Zodra de zon zich laat zien worden onze winterkleren zo ver mogelijk achter in de kast verstopt, terrasreserveringen geboekt en flessen rosé tevoorschijn getoverd. Daarbij ontstaat wel een dilemma: met welke rosé vieren wij de terugkomst van de zon na de donkere dagen? Corinne Hofland en Marcel Just de la Paisières van VINVIN Wines maakten voor ons een selectie van drie prachtige rosés, met elk verschillende karakteristieken zodat je voor elke gelegenheid een passende rosé in huis hebt.
Even een stapje terug: hoe kies je een goede kwaliteitsrosé?
Helaas hebben we tot dan toe geen wijnexpert hulplijnfunctie op onze telefoon om in te schakelen wanneer spontane zonnige dagen zich voordoen in ons kikkerlandje (gat in de markt?), maar wel spraken wij met wijnexperts Corinne en Marcel van VINVIN Wines over het kiezen van een goede rosé. Hoe kom je erachter, duizelend voor een groot assortiment wijnen in een wijnwinkel of supermarkt, welke fles van goede kwaliteit is? Volgens Marcel en Corinne zijn jaargang, herkomstbenaming en beschrijving van het productieproces op het etiket key. ‘Met Provence rosé zit je eigenlijk altijd goed. Om de frisheid te behouden is het belangrijk om een jongere rosé te kiezen. Nu we in 2022 zitten, is een rosé van 2021 een goede keuze. Rosé is niet gemaakt om heel lang te bewaren. Kies je een rosé van 2019, dan zie je dat ook meteen aan de kleur die in plaats van lichtroze meer naar bruinoranje neigt.’
Daarnaast vind je op het etiket ook of de druiven bijvoorbeeld met de hand geoogst zijn. Dan weet je meteen dat er met veel zorg aan de wijn is gewerkt, wat tot een betere kwaliteit rosé leidt dan de gemiddelde rosé. Je kan in de supermarkt altijd wel een rosé van vijf euro scoren, maar die hebben niet de herkomstbenaming, de manier van maken, toewijding en passie die kwaliteitsrosés hebben. Corinne: ‘Een goedkopere rosé kan lekker zijn, maar let dan in ieder geval op dat je een jonge jaargang koopt.’
Wil je gegarandeerd succes? Dan heeft VINVIN Wines de volgende selectie gemaakt van drie prachtige rosés die elk verschillende karakteristieken hebben, en sowieso indruk gaan maken op jou en je gasten.
Petale de Rose, Château la Tour de l’Evêque
Een zachte rosé, waarin je smaken van perzik en abrikoos zal herkennen maar ook een hint van rood fruit. Marcel is vrij duidelijk hoe geliefd deze rosé is bij VINVIN Wines. ‘Dit is onze nummer één. Mensen hebben vaak de voorstelling dat rosé alleen past op een terras tussen mei en september, maar deze rosé kan je het hele jaar door schenken.’
Denk je aan de Provence, dan zie je Château la Tour de l’Evêque voor je, een Provence huis pur sang. Wijnmaakster en eigenaresse Régine Sumeire is de eerste die met deze lichte kleur in rosé is gekomen, door gebruik te maken van een champagnepers. Bij een harde persing wordt meer mee geperst, waaronder de pitten, waardoor de smaak ietwat bitter wordt. Een lichte pers, zoals een champagneper die Sumeire gebruikte, geeft een veel lichtere kleur rosé, en sindsdien kan niemand zich een rosé uit de Provence indenken zonder die lichte kleur. Waar Provence rosé vroeger donkerroze was en in bulk werd verkocht, heeft Sumeire dus het roer omgegooid door een lichtere rosé te produceren die ook nog eens op het château zelf gebotteld werd.
VINVIN Wines is wijnpartner van onder andere restaurant Fred. Axel Rosier, sommelier bij restaurant Fred, is ook lovend over Petale de Rosé. ‘Ik ben erg blij met de smaak: weelderig, rood fruit, verfijnd plezier. Vandaar niet alleen bij Fred maar ook bij “De Vier”. Als beschermvrouw van de kleur en geur zoals we die alleen kennen in de Provence mogen we trots zijn dat dit in Nederland verkrijgbaar is.’
Podere San Cristoforo, Pink Rose
Van de Provence in Zuid-Frankrijk reizen we af naar de kuststrook La Maremma in Toscane, Italië. Waar je bij de Pétale de Rosé vooral steenfruit proeft, komen bij de Pink Rosé meer frisse zuren naar voren van aardbeien en bessen.
‘Met Provence rosé zit je eigenlijk altijd goed. Om de frisheid te behouden is het belangrijk om een jongere rosé te kiezen’
Lorenzo Zonin, een jonge wijnmaker van een van de bekendste wijnfamilies in Italië, begon voor zichzelf, heel kleinschalig met een zogenoemde ‘garage winery’. Dat ging zo goed, waarna VINVIN Wines besloot een bezoek te brengen aan Zonin, die op dat moment nog niet aan de Nederlandse markt exporteerde.
‘Toen wij het wijnhuis bezochten en de fles van Pink Rose zagen, merkte mijn partner het etiket op: ‘Hé, dat label is Algie van Pink Floyd.’ Zonin bevestigde toen dat zij inderdaad toestemming hadden gekregen van het management van Pink Floyd in ruil voor een paar mooie kisten wijn.’ Algie, het opblaasbaar varken dat Pink Floyd gebruikte voor het omslagontwerp van het album The Animals, leidde zo tot de naamgeving van de Toscaanse rosé: Pink.
Champagne Taittinger Prestige Rosé
Corinne vertelt ons dat Taittinger een recentelijke toevoeging is aan hun portfolio. ‘Wat we echt graag wilden hebben, was een mooi champagnehuis. Bij anderen vraag ik ook altijd naar hun champagnehuis, dan krijg ik meteen een bepaald gevoel bij een bedrijf.’ De Prestige Rosé van Champagne Taittinger staat dan ook in hun top drie selectie.
Proef je de Taittinger Prestige Rosé, een cuvée van chardonnay, pinot noir en pinot meunier, dan proef je rood fruit: frambozen, kersen, aardbeien. Naast een uitgelezen keuze voor een feestelijk aperitief is het ook een gastronomische wijn die dan ook perfect samengaat met een fruitdessert of salade.
Marcel laat ons weten dat het ook vrij bijzonder is dat het champagnehuis gerund wordt door een familie. ‘In champagne zie je veel grote merken die in handen zijn private equity of investeringsmaatschappijen, maar je ziet weinig familiehuizen. Taittinger is een van de grootste champagnehuizen in de wereld maar echt nog in handen is van een familie.’
Wijn drinken is een emotie
‘Op locatie, in het midden van de wijngaarden proeft zo’n rosé natuurlijk heel anders dan eenmaal thuis op een druiligere dag. Wijn drinken is een emotie en je wordt beïnvloed door de locatie, het klimaat en je gezelschap. Maar wij zijn van mening dat ook de verhalen over de wijnfamilies en de historie van hun wijngaarden veel toevoegen aan de smaak van zo’n mooi glas rosé.’ En dat is iets waar je, zelfs op druiligere dagen, nog steeds aan herinnert kan worden en wat je glas rosé toch lekkerder laat smaken.
Beeld: Rick Arnold