Varen over de Rotte, duiken in De Hollandsche IJssel of chillen langs de Nieuwe Maas. Deze regio is gezegend met rivieren. Bij en op die rivieren is het op heel veel plekken – zowel buiten als binnen – heel goed toeven. Waar aan de rivier hebben wij het meeste plezier? Onze favorieten op een rij.
‘T WAALTJE
Tip Dijlan van Vlimmeren
Hoofdredacteur SMAAKmag.
“’t Waaltje is niet de plek waar je het best eet aan de rivier. Perceel in Capelle aan den IJssel en Aan de Zweth in Schipluiden winnen het op het bord van ’t Waaltje. De magie van ’t Waaltje schuilt ‘m in de beschutte ligging pal aan de Waal, de betoverende zonsondergang en het riante terras met aanlegsteigers. Vanaf je boot stap je er zo naar binnen. Voor de niet-varenden is het gratis parkeren voor de deur.
Bij ’t Waaltje hoef je met niemand af te spreken. Want diegene is er al, of anders wel die vriend, kennis of collega die je niet gelijk in gedachten had om de middag of avond mee door te brengen. ’t Waaltje geldt als een gezellige thuishaven voor zowat tout Rotterdam. Als je niet gezien wil worden, en dus liever anoniem luncht of dineert, dan moet je er vooral niet heen gaan. De bediening is er even joviaal als het publiek.
De catch of the day is er geen zeebaars, rode mul of heilbot maar champagne. Daarmee wekken ze de indruk dat eten bijzaak is. Da’s een misvatting. De menukaart, veelal comfortfood, is er juist heel uitgebreid. Van maki tot pekingeend, van fruits de mer tot sticky ribs. Vrijwel nergens vinden de (giga) borrelplanken zo gretig aftrek als bij Daniël de Blok. ’t Waaltje is luilekkerland, zo’n plek waar je steevast langer blijft dan de bedoeling was.”
’t Waaltje Molenweg 27 2995 BK Heerjansdam 078-6771409 Dagelijks geopend vanaf 11.00 uur.
PUTAINE
Tip Arjen van Riel
Art director / initiatiefnemer SMAAKmag.
“Putaine is the talk of the town. Iedereen roemt het drijvende restaurant in de Rijnhaven van Eva Eekman en Michael Schook. En terecht. Ik ben al jaren fan van deze chef. Zijn 62 graden ei met nootmuskaatcrème, gemarineerde maitake ofwel eikhaas, bieslook en croutons van parmezaan is weergaloos.
Bij Héroine – het eerdere restaurant van dit duo – heb ik meermaals geweldig gegeten. Putaine – de naam verwijst naar De Hoerenloper, de brug tussen Katendrecht en de Wilhelminapier – is zo mogelijk nog beter. Je eet daar uitsluitend à la carte, een dertigtal gerechtjes waaronder dat ei. Ik ben niet dol op biete,n maar zelfs bij zijn bietengerechtje met krokante zeesla en furikake likte ik mijn vingers af. Het had alles in zich wat het in zich moet hebben, volledig in balans.
Gers vind ik ook het Zalmhuis aan de Schaardijk aan de andere kant van de Van Brienenoordburg. Het Zalmhuis van onze gastvrijheidsstrijder Herman Hell won laatst nog de Entree Award voor Best New Restaurant & Bar ‘omdat elke vierkante millimeter is ontworpen zoals-ie moet zijn’. Putaine en het Zalmhuis belichamen – elk op zijn manier – Rotterdam: stoer, gedurfd en innovatief.”
Putaine Antoine Platekade 996 3072 ME Rotterdam 06-28510545 Geopend dinsdag tot en met zaterdag vanaf 12.00 uur
DE BALLENTENT
Tip Edwin Veekens
Uitgever / initiatiefnemer SMAAKmag.
“De Ballentent hoort bij Rotterdam zoals Feyenoord bij Rotterdam hoort. De Ballentent is niet weg te denken uit de stad. Er zijn veel toffe plekken aan de rivier, De Ballentent – gelegen aan de Nieuwe Maas – springt er voor mij bovenuit.
Dat zit ‘m in de gemoedelijke sfeer, in de eigenaar René Keehnen – een gastheer pur sang -, en in de gehaktballen uiteraard. Het is nog niemand gelukt het geheim van die ballen te ontrafelen.
De Ballentent is altijd open. Je kunt er
’s morgens al terecht voor een goede uitsmijter. Vanaf Ballentent kun je een leuke wandeling maken langs de kade en door Het Park.
Je kunt als toerist niet in Rotterdam zijn geweest zonder daar een biertje te hebben gedronken. De Ballentent omschrijft zichzelf als een gezellige havenkroeg. De Ballentent is meer dan dat. De Ballentent is een icoon.”
De Ballentent Parkkade 1 3016 GN Rotterdam 010-4360462 Geopend maandag tot en met vrijdag vanaf 9.00 uur, op zaterdag en zondag vanaf 10.00 uur.