Tom kha kai of tom kha (vega)
Tijdens de koude wintermaanden verlang ik naar het tropische klimaat van Thailand. Om de kou een beetje te verdrijven en het warme en tropische gevoel te krijgen maak ik altijd tom kha kai. Mijn kinderen zijn dol op deze soep. Als ze ‘m ruiken zeggen ze altijd dat het hen doet denken aan Thailand en vakantie.
Tom kha kai is letterlijk vertaald: gekookt galangal/laos-kip. Tom kha kai is gemaakt van kip (kai) gekookt (tom) in kokosmelk/bouillon waarin verse galangal/laos (kha), citroengras en limoenblaadjes is ingetrokken.
Er zijn maar 2 smaakmakers van tom kha kai, limoensap en vissaus. Suiker is niet nodig omdat de natuurlijke zoetheid van kokosmelk voldoende is.
Wanneer je geen verse galangal/laos, citroengras of limoenblaadjes kan vinden dan kun je ook een kant-en-klare pasta voor tom kha gebruiken. Er zijn verschillende goede tom kha pasta’s verkrijgbaar bij de grotere supermarkten (bijvoorbeeld Blue Elephant). Het gebruik van gedroogde kruiden kan ik je niet aanraden. Uit ervaring kan ik vertellen dat het de smaak niet ten goede komt.
Dit recept levert 4-6 porties voorgerecht of 3-4 porties als hoofdgerecht
Benodigdheden
- 3 kopjes kippenbouillon
- 4 kopjes kokosmelk
- 500-600 gram kippendijvlees in hapklare stukjes gesneden
- 200 gram verse of ingeblikte strochampignons (uitgelekt) Je kunt ook witte champignons of oesterzwammen gebruiken. (Alle stevige paddenstoelen met een neutrale smaak zijn geschikt.) Ik gebruik nu oesterzwammen
- 2 stengels citroengras, gekneusd
- 2-3 verse pepers gekneusd (optioneel)
- 5 cm verse laos, dungesneden
- 4-6 verse limoenblaadjes, gescheurd
- 3-4 limoenen
- ¼ kopje vissaus
- ½ kopje verse korianderblaadjes
Bereiding
- Bereid je verse kruiden door de laos in flinterdunne rondjes te snijden, het citroengras in lengtes van 2-3 cm te snijden en met een vijzel en stamper of achterkant van een koksmes te kneuzen en de limoenblaadjes in halve of in kwart stukken te scheuren.
- Doe de kippenbouillon in een middelgrote steelpan en breng op een middelhoog vuur aan de kook. Voeg de bereide verse kruiden toe en laat 10 tot 30 minuten zachtjes koken, totdat de smaken van de kruiden zijn ingetrokken in de bouillon. Je kan voordat je de kip toevoegt de kruiden uit de bouillon zeven, ik laat ze er altijd in voor de extra smaak.
- Voeg de dungesneden kip en champignons toe. Laat het koken tot de kip gaar is. Wanneer de kip gaar is voeg dan de kokosmelk toe. Zet het vuur laag en breng de soep tegen de kook (de soep mag niet doorkoken, anders gaat de kokosmelk schiften!).
- Zodra de soep goed warm is, voeg dan de pepers toe en haal de pan van het vuur (hoe langer de pepers in de soep blijven, hoe pittiger de soep).
- Voeg het sap van 2 limoenen en de vissaus toe, roer en proef. Voeg indien nodig meer limoensap en/of vissaus toe. De smaken moeten iets zuur met een subtiele zoutheid en romig zijn. De zoetheid komt van de kokosmelk.
- Roer de korianderblaadjes erdoor en serveer je tom kha kai als voorgerecht of met gestoomde jasmijnrijst als hoofdgerecht.
Voor de vegetariërs:
Voor de vegetarische (tom kha) vervang je de kippenbouillon voor een groentebouillon, de vissaus voor sojasaus en de kip voor verschillende soorten paddenstoelen (bijv. strochampignons, witte champignons en oesterzwammen) als de paddenstoelen maar neutraal zijn van smaak.