De vleesconsumptie daalt. De flexitariër is bijna in de meerderheid. Het weerhoudt Igor Prkic en Faruk Dervis er niet van om juist nu een restaurant te openen met vlees in de hoofdrol. In The Iron Lady, gelegen in het MaHo Kwartier, draait het – je hoeft geen waarzegger te zijn om deze te zien aankomen – om de flat iron steak.
De heren steken echter niet de kop in het zand. “Die trend zien wij natuurlijk ook. Mensen laten vaker vlees links liggen. Die keer dat ze vlees eten, eten ze goed vlees. Voor goed vlees moet je bij ons zijn.”
Ze hebben niet de minste vleesgrossier in de arm genomen voor de flat iron steak: Nice to Meat uit Almere. Nice to Meat levert The Iron Lady het Schotse PGI, afkomstig van de Aberdeen Angus. “Supermals vlees,” oordeelt Igor Prkic. Dit vlees, op lavasteen gegrild, glijdt inderdaad van de tong. Een beetje beurre noisette en een korreltje zeezout, meer smaaktoevoegingen heeft het niet nodig. Het wordt terecht medium rare geserveerd bij The Iron Lady. “Doorbakken is niet ons advies.”
STRIJKIJZER
In Nederland begint er nog niet gelijk bij iedereen een belletje rinkelen, in de USA en in Engeland zweren ze bij de flat iron steak. Flat iron steak is kort gezegd gesplitste sukade uit de schouder zonder zeen en dankt zijn naam aan zijn vorm. Met een beetje fantasie is ‘ie te vergelijken met de onderkant van een strijkijzer. Igor Prkic en Faruk Dervis kennen we van SUGO. Anderhalf jaar geleden verkochten ze de drie goedlopende pizzeria’s om zich te oriënteren op iets nieuws. In Londen raakten ze geïnspireerd door het fenomeen flat iron steak. “De beste steak van Rotterdam voor een heel sympathieke prijs, 11 euro voor 200 gram, dat is onze missie.” Door een minimalistische menukaart te hanteren kunnen ze scoren met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.
Voorgerechten serveert The Iron Lady bijvoorbeeld niet. Zoute popcorn geldt als een amuse. Als dessert bieden ze slechts The White Lady, een dame blanche met huisgedraaid vanille-ijs aan tafel bereid met een warme chocoladesaus, verse slagroom en gesuikerde amandel. Voor de side dishes dient bijbetaald te worden. Onder de bijgerechten zijn de mac & cheese belegd met een aardappelcrumble en de krokante broccoli met sesam en een oestersaus de aanraders. Voor de fulltime vegetariërs is er de plant-based burger op vegan brood.
The Iron Lady is een ode aan Margaret Thatcher en alle andere sterke, onafhankelijke vrouwen. Hangend boven de popcornmachine houdt de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk een oogje in het zeil. “Vooral vrouwen moeten zich tegenwoordig verdedigen als ze vlees eten. Van dat schrikbeeld willen wij af. We hebben daarom bewust niet gekozen voor grote rijpkasten en vleeshaken in het interieur maar voor vrouwelijke elementen en warme tinten.”
Beeld: Lieke van der Wel