Souldiva Shirma Rouse (41) rocks. Niet alleen op het podium, dat doet ze ook achter haar fornuis. Haar swingende smaken zijn samengevoegd in het kookboek Shirma’s Soul Kitchen dat voor Moederdag verschijnt bij uitgeverij Kyosei.
Ze kookt zonder weegschaal, zonder timer. Shirma Rouse kookt op gevoel. Het precies afmeten van de ruim 50 gerechten in haar kookboek was dan ook titanenwerk. “Ik wilde per se heel duidelijk zijn. Alles heb ik afgewogen, zelfs de peper en het zout. Ik heb een hekel aan woorden als snufje. Wat is een snufje? Als ik mijn flavours wil laten proeven, dan moet ik precies laten weten hoeveel gram een snufje is.”
Haar eigen favoriet is ossenstaart. Het rundvlees marineert ze voor het opbakken met Badia Complete Seasoning, deze kruidenbus is heilig in huize Rouse, zwarte peper en ketjap. Het stoven doet ze met geraspte gember, knoflook, tijm, uien, bleekselderij, paprika, laurierblad en kruidnagels. “Mijn ouders wonen op Curaçao. Ik zie ze niet dagelijks of wekelijks. Als ik ze opzoek, staat de ossenstaart voor me klaar. Mijn moeder weet precies wat ik lekker vind. Ossenstaart met rice and peas (zie hiernaast), I love it!”
‘Als ik mijn flavours wil laten proeven, dan moet ik precies laten weten hoeveel gram een snufje is’
Het recept voor de coleslaw in Shirma’s Soul Kitchen is afkomstig van haar moeder, Evette Rouse. Het geheim in mama’s coleslaw schuilt in de combinatie witte azijn, suiker en rozijnen of cranberries. “Ik word heel blij van deze coleslaw. Voorheen at ik ‘m zeker een paar keer per week. Deze coleslaw past als side dish bijna overal bij. Vanwege de mayonaise en de suiker strookt ‘ie echter niet meer met mijn nieuwe leefstijl.” Shirma maakt er geen geheim van dat ze in 1,5 jaar tijd op eigen kracht meer dan 50 kilo is afgevallen. “Mijn volgende kookboek zal voornamelijk koolhydraatarme recepten bevatten, omringd met tips & tricks om het leven gezond te vieren. Deze tips & tricks liggen op de lijn van de weekly goals die ze elke maandag via Instagram met haar vele volgers deelt.
Voor elk recept in Shirma’s Soul Kitchen geldt dat liefde het hoofdingrediënt is. Shirma’s Soul Kitchen is haar interpretatie van de Caribbean Cuisine, dat wat zij lekker vindt. “Koriander is bijvoorbeeld een kruid dat niet iedereen toevoegt aan zijn of haar gerechten. Ik voeg het ook niet overal bij maar ik ga het zeker ook niet uit de weg.” Er is sowieso geen sprake van één Antilliaanse keuken. “Op Curaçao doen ze veel met gecondenseerde melk, op Sint Eustatius kiezen ze eerder voor koffiemelk.”
Shirma’s Soul Kitchen is voor 29,50 euro te bestellen via www.kyosei.nl
RICE AND PEAS À LA SHIRMA
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 cups ofwel 380 gram bruine basmatirijst
- 1 blik rode kidneybonen (200 gram)
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt of geperst
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 medium ui, gesneden in reepjes
- ½ eetlepel tijm
- 2 theelepel zout
- 1 eetlepel olie
- 1 cup kokosmelk
- 2 cups ofwel 480 milliliter water
Bereiding
Stap 1: Was de rijst zo nodig meerdere malen tot het water helder is.
Stap 2: Doe de rijst in een pan met de bonen inclusief het vocht van de bonen en de overige ingrediënten. Breng het geheel aan de kook. Als het kookt, deksel op de pan en verder laten garen op laag vuur totdat al het vocht is verdampt.
Eet smakelijk!