Laatst vroeg iemand mij of ik angsten ken. Ik lachte en wilde antwoorden dat ik bijna overal bang voor ben maar op datzelfde moment besefte ik ook iets bijzonders. Er is één plek waar ik me veilig voel: achter het fornuis. Als ik met eten en smaken bezig ben, ken ik geen angsten. Een tweede (of eerste?) natuur, iets dat ik mezelf uit noodzaak heb aangeleerd. Mijn moeder werkte 18 uur op een dag om ons gezin te onderhouden – ik stond daardoor op mijn twaalfde jaar te koken voor mijn jongere broertjes. De keuken werd mijn basis. Een dag is voor mij pas volmaakt als ik voor mijn omgeving het eten heb kunnen verzorgen.
Hoe fijn als je van je passie, ook je leven mag maken. Het heeft bij mij even geduurd (ja, ja die angsten weer) maar uiteindelijk na een paar zetjes, leef ik mijn droom. Ik heb haar Chez Jan genoemd en ben met haar begonnen op straat, met een foodtruck, zo’n klein mobiel keukentje op wielen. In de hotdog zag ik de kans om een commercieel product naar een eigen niveau te tillen. Mensen verrassen met unieke smaakcombinaties. Trots als ik mensen zie genieten als ze de Formidable proeven; een hotdog met rucola, blauwschimmelkaas, walnoot en een honing-mosterdsaus.
In SMAAKmag. mág ik jullie ontvoeren. We gaan naar buiten. Naar steegjes en straten. Naar pleintjes, parken en markten. Daar waar we gek genoeg het liefste eten als we op vakantie zijn. Daar waar we de passie kunnen ruiken, aanraken en proeven. Daar waar we zo vaak verrast worden. Street food is cultuur, street food is verbinding en op straat smaakt alles nog lekkerder door het ontbreken van etiquette en (hoge) verwachtingen. In deze verborgen wereld neem ik jullie mee, we gaan samen ontdekken, proeven maar vooral genieten. Laat al je angsten maar varen.
Juanita Hoepel
17 april 1979 te Dordrecht
Loopbaan: Assistente minister counsellor Canadese Ambassade, eigenaresse webshop Holland aan Huis in Barcelona, verkoopster DonnaTienda in Den Haag, medewerker tender desk bij Olympia Uitzendbureau. Sinds 2 jaar met partner Marcel den Ouden eigenaar van Chez Jan. Won in 2018 de publieksprijs voor de lekkerste hotdog van Nederland, en in 2019 de vakjuryprijs. Droomt van een restaurant waarin culinaire regels niet gelden.
Typisch Juanita: Tijdens het koken gebruik ik niet mijn hoofd – tijdens het koken volg ik mijn handen, mijn mond, mijn neus en mijn hart.
Beeld: Antim