Primeur in kookboekenland. Voor het eerst in 65 jaar zijn de gerechten uit de deelnemende landen aan het Eurovisie Songfestival geoogst, gemixt, gegaard en gebundeld. En da’s best opvallend. Want eten en muziek hebben veel met elkaar gemeen. Eten verbindt, muziek verbindt. Eten verbroedert, muziek verbroedert.
Na 45 jaar is Nederland weer aan zet tijdens het Eurovisie Songfestival. De grootste en meest in het oog springende zangcompetitie van Europa wordt dit jaar in Rotterdam Ahoy gehouden. Om een reden die wij niet hoeven te herhalen, wordt het een happening met beduidend minder publiek dan gehoopt. Rotterdam zou Rotterdam niet zijn als deze stad zich in het hemd zou laten staan. Sterker door strijd, luidt niet voor niets het credo. Van een uitgeklede editie is dan ook geen sprake. Integendeel. Rotterdam schittert op 18, 20 en 22 mei als nooit tevoren. Rotterdam. Make it Happen.
Rotterdam kent vele gezichten, Rotterdam kent vele smaken. Al die verschillen maken deze wereldstad zo bijzonder. “Dit evenement past zo goed bij deze kleurrijke stad”, stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb. “Je kunt in Rotterdam één zijn met anderen in al je unieke eigenheid.”
De diversiteit, saamhorigheid en aanpakmentaliteit waarmee Rotterdam zich onderscheidt, komen nadrukkelijk naar voren in het kookboek Smaak van Rotterdam, waarin 41 lokale specialiteiten uit de deelnemende landen aan het Eurovisie Songfestival 2021 een Rotterdams sausje krijgen van Terry Priem (42). Deze topchef behoort tot de lichting vernieuwende koks die Rotterdam internationaal op de culinaire kaart zet. Onlangs nog werd zijn eigentijdse restaurant Gastrobar STER in de Rotterdamse wijk Kralingen onderscheiden met een Bib Gourmand, de belangrijkste beloning in de gastronomie voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding (zie ook pagina 72). “Veel kleur, veel smaak en spannende combinaties,” zo vat hij zijn losse stijl kort en bondig samen.
Typisch Rotterdams is de kapsalon: friet bedekt met shoarma, kaas, salade en veel knoflooksaus. Een kapsalon is echter niet aan Terry Priem besteed. “Ik houd niet van zompig eten. Natte friet is niet mijn ding. Voor dit kookboek heb ik mijn fantasie losgelaten op de kapsalon. De Duitse curryworst heb ik verpakt in deze snackvorm. Op deze manier lust ik ‘m wel. Ik heb aan elk gerecht een draai gegeven. Bij het ene een wat grotere dan bij het andere, maar in alle gevallen is er sprake van een interpretatie. Tof vind ik de saltibarsciai, een bietensoep uit Litouwen. Krotensoep op z’n Rotterdams. Deze soep is omgetoverd in een heel gaaf nagerecht met sorbetijs van frambozen en mint. Dit dessert zou zomaar een plek kunnen krijgen op de menukaart van Gastrobar STER.” Voor de falafel bij Israël heeft hij geen recept uitgeschreven. “Voor de falafel verwijs ik graag door naar Falafval waar ze met restvoedsel een nieuw en voedzaam product maken dat bovendien heel tasty is.”
De smaak van Rotterdam wordt niet alleen bepaald op het bord. Muziek, dans, kunst, architectuur, mode, scheepvaart, duurzaamheid en innovatie zijn de ingrediënten die deze Maasstad smoel geven. Met inspirerende interviews en smaakmakende foto’s wordt een kijkje gegeven in de veelzijdige keuken van Rotterdam.
Smaak van Rotterdam is zowel in het Nederlands als in het Engels voor 25 euro te bestellen via www.kyosei.nl.