Ze heeft een gouden strot, de Rotterdamse souldiva Shirma Rouse kan op het podium uithalen als geen ander. In de keuken laat ze tegelijkertijd haar mondje roeren. Shirma’s Soul Kitchen is zelfs overzee een begrip.
Een dag bij Shirma Rouse (39) begint met een big huge: #niksandersdanliefde, deze hashtag door haar in het leven geroepen na haar deelname aan The Voice of Holland in 2013 is geen gebakken lucht. Het welkom bij Shirma Rouse is hartverwarmend.
We kennen haar allemaal. Zij met die krachtige soulstem, dat enorme bereik. In die andere mond, in de volksmond heet ze de Nederlandse Aretha Franklin. We zijn vandaag echter niet in de studio of in het theater. We zijn in de keuken, Shirma’s Soul Kitchen. Food is haar tweede liefde: “Ik ben echt een foodie, van elk gerecht maak ik een foto.” Laatst was ze nog jurylid van Klinkt Smakelijk op SBS6, een tv-programma waarin fanatieke thuiskoks het tegen elkaar opnemen met hun speciality dish.
‘Liefde is in alle gerechten het hoofdingrediënt’
Shirma Rouse is het stadium van amateurkok allang gepasseerd. “Ik voel me wel eens een culinair recensent. Iedereen belt mij altijd voor eettips.” Shirma heeft smaak in haar mond, en wie wel eens Shirma’s Soul Kitchen – hetzij in Nederland hetzij op Curaçao – heeft bijgewoond zal dat volmondig beamen.
Exclusief voor SMAAKmag. pakt ze vandaag uit met bitterballen van bakkeljauw, ‘die zijn de bom’, pompoensoep op basis van kokosmelk, gestoofd rundvlees met witte rijst, gebakken banaan en roergebakken spitskool en een luchtige worteltaart met pecannotenijs. Het ijs is van Albert Heijn omdat ze thuis geen ijsmachine heeft, de rest is 100 procent homemade.
Kaneel, nootmuskaat, piment, kruidnagel, zonnebloemolie, suiker en eieren, dat zijn de ingrediënten die aan de wortel worden toegevoegd voor de taart die bij 175 graden voor drie kwartier de oven ingaat. Shirma kookt niet op recept, Shirma kookt op gevoel. “Liefde is in alle gerechten het hoofdingrediënt.” Koken is haar letterlijk met de paplepel ingegoten. “Ik volg in de keuken de traditie van mijn oma, mijn moeder en mijn tantes.”
MOEDER AARDE
De wieg van Shirma stond op Sint Eustatius, één van de bovenwindse eilanden in de Caraïben. “Mijn vader was natural resource manager en boer ineen op Sint Eustatius. We teelden thuis pompoen, paprika, pinda’s, komkommer, bonen, mais, uien, watermeloen, wat verbouwden we niet? Elke ochtend stonden we om vier uur op om alles te wieden. Na school aten we samen een warme maaltijd bij mijn oma. Dat was vaste prik. In de Caraïben geldt de lunch als hoofdmaaltijd. Het was soms ploeteren op het land. Maar dat deerde niet. Ik vond zo fascinerend wat Moeder Aarde allemaal te bieden heeft. Uit respect voor de natuur zal ik nooit eten weggooien.”
In Nederland mist ze wel eens de zon in de tomaten. “Op Sint Eustatius smaken tomaten bijna naar zoete aardappel. De tomaten zijn er echter niet heel groot. Sint Eustatius is een tropisch eiland, het is er heel groen, er valt volop regen.”
Sint Eustatius is dan ook niet te vergelijken met Curaçao waarheen ze emigreerde op haar zestiende. “Op Curaçao eten ze andere groenten dan op Sint Eustatius. De gerechten zijn op
Curaçao doorgaans pittig, dat is op Sint Eustatius niet per se het geval. Daar waar ze op Curaçao ketchup aan een gerecht toevoegen doen ze dat op Sint Eustatius met verse tomaten.” De foodtrucks zijn een begrip op Curaçao, op Sint Eustatius kun je blijven zoeken, je vindt er geen truk’i pan. Gegrilde kip en frites met pika (Antilliaanse sambal) als late night snack, ‘I love it´. Ze is een minstens zo grote fan van ketchup. “Ik word onrustig als er geen ketchup voorhanden is.”
KANEELSTOKJES
The Dutch Soul Queen is echter een ander leven begonnen. Ze heeft zichzelf op een streng dieet gezet. In twaalf weken verloor ze 27 kilo. En dat is niet haar einddoel, haar einddoel is een fitte, gezonde Shirma. “In mijn koelkast vind je alleen nog maar groenten, vandaag uitgezonderd omdat ik kook voor SMAAKmag.. Ik eet zelfs geen fruit want fruit bevat te veel suikers. Dat dieet is keihard werken, maar het loont, ik voel me al zoveel beter.” Shirma trekt ondertussen thee van kaneelstokjes en gember. “Deze thee is zó geurig, zó lekker, de honing mis je niet. Ik kan er van blijven drinken. Gember en piment, twee onmisbare ingrediënten in mijn keuken.”
‘Verder dan de groenteafdeling kom ik tegenwoordig niet’
Ze vraagt haar visite – het is bij Shirma een zoete inval van vrienden en familie – crackers uit de voorraadkast te pakken als bodem voor de salade van gegrilde kip, erwtjes en koriander die ze als extraatje tussen neus en lippen door in elkaar heeft geflanst. “Zijn de crackers bijna op? Het is duidelijk dat ik op dieet ben. Verder dan de groenteafdeling kom ik tegenwoordig niet.”
Shirma staat op blote voeten achter het fornuis. “Ik draag ook nooit geen schort als ik kook. Vraag me niet waarom. Op blote voeten en zonder schort voel ik me vrijer, denk ik. Ik heb daar nooit echt bij stilgestaan.” Hoe meer muziek hoe beter en dat geldt ook in de keuken. Met gospel of Bob Marley op de achtergrond houdt ze het doorgaans uren vol achter de pannen.
LATTE MACCHIATO
Malik aan de 1e Middellandstraat is haar favoriete toko. Het lijkt een cosmeticawinkel maar ze verkopen er ook allerlei kruiden en specerijen. Bij slagerij Middellandse Zee in dezelfde straat bestelt ze een groot deel van haar vlees. “Van goed vlees kan ik intens genieten.” Halal is voor haar geen must. Varkensvlees haalt ze bij Schell aan de West-Kruiskade of De Zeeuw’s in Hoogvliet. “Houd je net als ik van vlees, en houd je van de Caraïbische keuken dan is La Bandera op de Nieuwe Binnenweg een aanrader. De parrillada completa van La Bandera, de mixed grill, die is niet te weerstaan.”
Nog net niet verslaafd is ze aan latte macchiato. Drop is daarentegen niet aan haar besteed. “Drop heeft iets lijzigs. Het zal vast met mijn achtergrond te maken hebben. Dit soort snoep zie je weinig op de Antillen, althans niet in de lokale shops.”
LOVE SONG
“Deze pompoensoep is een snelle versie,” excuseert ze zich ten onrechte. Bij de ‘langzame’ versie roostert ze de pompoenen. De langzame versie is voor de dagen waarop ze niet hoeft te spelen. Ze moet nu zo de deur uit voor een optreden. Aan de ‘snelle’ pompoensoep zijn gele paprika, knoflook en ui toegevoegd. Wij zijn er ‘snel’ over uit: in Shirma’s pompoensoep zit muziek, een love song.
Soul food staat voor haar gelijk aan eten dat je een goed gevoel geeft. “Soul food is veelomvattend, soul food is ook een stamppot van aardappel en boerenkool opgebakken met madame-jeanette.” Shirma Rouse is duidelijk van alle markten thuis. Haar veelzijdigheid gaat ze ooit bundelen. “Een kookboek staat op mijn to-do list. Zodra mijn agenda het toelaat, ga ik mijn gerechten uitschrijven. Sowieso volgt nog voor het eind van het jaar een Shirma’s Soul Kitchen in mijn thuisstad. Houd voor deze show mijn website in de gaten voor de datum en de exacte locatie.”
Beeld: Vincent van Dordrecht