Met Pesca is Rotterdam een funky visrestaurant rijker. Aan de Botersloot kun je vanaf woensdag dineren in wisselende koersen.
Duizend keer mooier, zegt de assistent-bedrijfsleider. Veertig keer mooier, vindt mede-eigenaar Sven Sallaerts. Hoeveel keer precies, da’s te persoonlijk. Feit is dat de bar in Pesca Rotterdam als eyecatcher die van Amsterdam overtreft.
Na het hoofdstedelijke succes, Pesca werd in 2016 gedoopt aan de Rozengracht, kon uitbreiding niet uitblijven. Sven Sallaerts: ,,Alle pescatarians -de 350 ambassadeurs die door middel van crowdfunding Pesca een forse duw in de rug hebben gegeven- stonden erop dat we onze vleugels zouden uitslaan naar Rotterdam.” In de voormalige Spaarbank aan de Botersloot, dat lichte markante pand opgetrokken uit geglazuurde baksteen van architect J.J.P. Oud waaraan de gemeente een monumentale status heeft toegekend, vond hij met zijn compagnon Joseph de Jong de ideale plek voor een tweede funky visrestaurant.
Bij Pesca brengt of wijst een host je bij binnenkomst naar de vismarkt, waar spartelverse makreel, rode poon, zeebaars, sliptong, tonijn en tarbot van huisleverancier Schmidt Zeevis shinen op scherfijs. In dit theatre of fish waan je met een beetje fantasie in Wall Street. Zodra een vis dreigt over te blijven, zakt de prijs. Was de pulpo een uur geleden nog 7,90 euro per 100 gram, inmiddels betaal je als gast 7,50 euro voor dezelfde hoeveelheid. Na elke prijsaanpassing gaat de bel. Deze koerswijzigingen, afhankelijk van vraag en aanbod, zijn een originele en tegelijkertijd ludieke manier om waste tegen te gaan.
Bij de langoustine en de blauwe krab (soft shell crab) zijn de prijzen per stuk, bij het overige seafood bepaalt het gewicht de nota. Wysiwyg is het heersende acroniem. What you see (in de vismarkt), is what your get (op het bord). Bij mosselen heb je de keuze uit klassiek of Asian style, bij een andere bestelling laat je de witte brigade volledig haar gang gaan. Met Thomas d’Hooghe als executive chef zit dat wel snor. Deze Zeeuw geldt in de vaderlandse gastronomie als een grote belofte.
Na de vismarkt loop je door naar de wijnmarkt waar je wordt geadviseerd over een passend glas of fles bij jouw zeevrucht(en). Je kunt vervolgens een blik werpen in de kruidenkast of de tafel opzoeken die correspondeert met het nummer op een borrelblikje van Ortiz, die Spaanse sardines. Die sardines peuzel je op met brood of je besmeert dat met boter dat zijn vissmaak dankt aan furikake.
Aan zelfspot geen gebrek bij Pesca. De crew luistert naar kwal, gladde aal, lekkerbek en viswijf. Met hun onorthodoxe zienswijze, door te gaan voor een ‘andere experience’ slagen de twee ‘hotello’s uit Maastricht’ met vlag en wimpel in hun opzet: weg met dat traditionele imago. Toepasselijker: a fish restaurant that didn’t exist yet, naar het (bijna) gelijknamige artwork van Merijn Kavelaars richting het toilet.
Volgens Sven Sallaerts is het concept en daarmee het aantal zitplaatsen (circa 110) en het menu van Pesca Rotterdam vergelijkbaar met dat van Pesca Amsterdam ‘maar er zijn wat culturele verschillen’. Na de preopening van Pesca, gisteravond, volgt morgen de grote opening met burgemeester Ahmed Aboutaleb in het stralende middelpunt. Vanaf woensdag 9 november kan er bij Pesca Rotterdam vijf avonden per week (woensdag tot en met zondag) worden getafeld. ,,Ons streven is om de openingstijden zo snel mogelijk op te rekken naar zeven dagen.” Tegelijkertijd gaan die dag de deuren officieel open van Motto by Hilton, de bovenburen van Pesca. Motto by Hilton aan de Botersloot is internationaal de vijfde vestiging van de hippe tak van het ultraluxe concern, gericht op urban travelers.