Er is erg veel gaande in het Nederlandse bierlandschap en niet vanwege de crisis of de bitcoin, maar omwille van de verpakkingen. Als je door de supermarkt loopt, zal het je niet ontgaan zijn dat er steeds meer bier in blik staat. En niet alleen die goedkope halve liters waarbij het verantwoord alcoholgebruik ver te zoeken is. Hippe nieuwe merken, maar ook gerenommeerd speciaalbier en zelfs de trappisten worden ingeblikt. Een ontwikkeling die niet meer te stuiten is.
De fles zoals wij die kennen, staat spreekwoordelijk op omvallen. Met de huidige milieuregels moeten er in rap tempo dingen veranderen. Dat is een reden, maar er is ook een andere, misschien nog belangrijkere reden: er is een heel nieuwe generatie brouwers opgestaan. En dat zij er heel anders over denkt, dat mag duidelijk zijn.
De nieuwkomers moeten met andere middelen afvullen en dat valt niet mee, want dat is het moeilijkste van het brouwproces. Bier bevat koolzuur en eiwitten en die twee zijn explosief (schuim). Ook de zuurstofinslag via de kroonkurk en het licht zijn een plaag voor de nieuwe brouwers. Het zijn deze dames en heren die bier massaal op blik zijn gaan afvullen. Een ware meesterzet omdat op deze manier vele problemen opgelost worden. De consument krijgt een mooi verpakt vers bier zonder emballage dat een stuk vriendelijker is voor het milieu. Immers gaat er meer in een vrachtwagen, blik is lichter en sneller te koelen. Een win-winsituatie zou ik zo zeggen, toch?
HIPPE GEDOE
Helaas had niemand rekening gehouden met de horeca. Veel horecaondernemers vinden blik geen goede/mooie uitstraling hebben. Het oogt goedkoop, oordelen zij. Dat hippe gedoe, dat hoeft niet van hen.
Bier in blik is echter niet nieuw, het is letterlijk van voor de oorlog. In 1935 was het de bierbrouwerij van Godfried Krueger in Richmond Virginia die de primeur had. De blikken waar het bier in zat, waren van een ander materiaal dan dat we nu hebben. Een autoband maakte een huppeltje (niet van blijdschap) als je er overheen reed. Dankzij Arjan ten Hoonte van de Zuid Hollandse brouwerij kwam ik erachter dat, geloof het of niet, in 1936 bij Van Vollenhoven in Nederland al bier werd ingeblikt. In die tijd werd er al een vinyl coating aangebracht aan de wanden van de deksel en de bodem. Dus waar de bliksmaak vandaan komt, is tot op de dag van vandaag een raadsel dat alleen in de Efteling opgelost kan worden.
Is blik het grote antwoord op de vraag over de verpakking van vandaag? Zeker niet, natuurlijk het is beter voor je bier om het in blik te doen. Maar voordat we bier uit een blikje in een sterrenhut schenken, denk ik dat er tropische vogels op de Noordpool vliegen. Het blijft dus lastig: een product dat de verpakking overstijgt.
Ik heb ondertussen vers uit de tank voor thuis een IPA afgevuld. In blik uiteraard. Bevoorrecht als ik ben heeft mijn vrouw gadogado op het menu staan. Met een vers en mooi gehopt bier een combi om van te watertanden. Proost!
Peter Rouwen
21 april 1961 te Rotterdam
Functie: Mede-eigenaar Brouwerij Noordt.
Typisch Peter: “Als je in dit vak jezelf niet elke dag wilt verbeteren, kun beter wat anders gaan doen!”