Pasta Queen Donatella verkoopt er verse agnolotti gevuld met ricotta, pikante gorgonzola en gedroogde cranberry’s, Finca Forata (gefilterde) olijfolie uit eigen wijngaarden en (ongefilterde) olijfolie van de ‘buren’, Das Brot amandelcroissants en pain au chocolat en de fietsburgemeester van Rotterdam, Arjen van der Veen, oesters, kokkels en vongole uit Zeeuwse wateren en uit de Waddenzee. De weekmarkt Rotterdamse Oogst op het Noordplein is elke zaterdag opnieuw een feest voor de fijnproevers. Wat van (heel) ver komt, is niet per se lekkerder, bewijzen ze er met verve. “Kwaliteit staat bij ons voorop”, stelt initiatiefneemster Gerda Zijlstra terecht vast. En kwaliteit betaalt zich terug, weten standhouders Paul van den Hooven, Erika Hirose en Gert van Herk, want aan het einde van de dag is de kraam (nagenoeg) leeg.
Gert van Herk
Van Herk
Op de foto: Mijke van Waesberge
“Alles wat hier ligt, is kraakvers, gisteren op het Buijtenland van Rhoon geoogst of geraapt. De vrije-uitloopeieren zijn afkomstig van mijn buurman Vossenburg, aan de overkant van de dijk. Niet alles van Van Herk is 100 procent biologisch. Ik ben een gangbare teler. Ik gebruik bij de vollegrondsgroenten – de kasgroenten zijn van mijn zwager uit Oude-Tonge – weliswaar zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen maar soms ontkom ik er niet aan. Direct van de boer, dat maakt deze groenten, de groenten op Rotterdamse Oogst, bijzonder. Lokale tuinders zijn aan het uitsterven, ze verdwijnen onder de oprukkende stenen. Ik vrees dat ik over een paar jaar als laatste het licht uitdoe, in elk geval in de Albrandswaard. Nee, ik heb geen opvolger. Als je naar onze vingers kijkt, had het gekund, ze kleuren immers in beide gevallen groen, maar Mijke, zij die elke zaterdag de kraam van Van Herk runt, is niet mijn dochter. Ze heeft een eigen moestuin in Den Haag waar ze groenten en kruiden exclusief kweekt voor restaurant Greens in the Park in Den Haag.”
Erika Hirose
Wakeat
“Wakeat is een combinatie van wake en eat. Wake betekent in het Japans onder meer sharing. Wakeat maakt miso, een van de vijf belangrijkste smaakmakers uit de Japanse keuken. In Susono, mijn geboortestad met uitzicht op de vulkaan Fuji, heb ik miso leren maken van mijn oma Nobuko, de moeder van mijn vader. Ik weet niet tot hoe ver het teruggaat in mijn familiegeschiedenis, maar dit recept, deze methode in feite, heeft inmiddels diverse generaties overleefd. Hetzelfde geldt voor de kimono die ik draag op Rotterdamse Oogst, kimono’s gaan over van moeder naar dochter. Tijdens mijn miso journey heb ik veel mensen ontmoet die mij op allerlei interessante ideeën hebben gebracht. Ik verkoop bijvoorbeeld miso op basis van kapucijners in plaats van sojabonen. Het zijn de Rotterdammers die mijn miso zo speciaal maken, want miso ontstaat door fermentatie en fermentatie heeft betrekking op de atmosfeer en de atmosfeer in Rotterdam wordt gecreëerd door Rotterdammers.”
Paul van den Hooven
Wild Vleesch
“Je moet weten dat ik niet uit dit vak kom. In mijn vorige carrière was ik jongerenwerker. Worsten maakte ik aanvankelijk als hobby. Ik liet me daarbij inspireren door de vele nationaliteiten die mijn stad, Rotterdam, rijk is. Het leven kent soms verrassende wendingen. Inmiddels sta ik alweer drie, vier jaar elke zaterdag op Rotterdamse Oogst met mijn eigen worsten. Dit rookworstje bijvoorbeeld – afkomstig van het Zeeuws scharrelvarken – bevat majoraan, witte peper en foelie. In de rookton mijn Lelijke Van Nelle Roker – 010-vertaling van Ugly Drum Smoker – liggen mijn spareribs op pecanhout te garen. Ik heb van alles in mijn mini-slagerij, van vleeswaren tot speklappen. Wie zijn of haar boodschappen doet op Rotterdamse Oogst, hoeft eigenlijk alleen voor toiletpapier nog naar de supermarkt.”