In SMAAKmag. belichten we – als toerist in eigen stad – in de rubriek HOTELDEBOTEL elk nummer een liefdesnest buitenshuis, een hotel waarop wij verliefd zijn, of verliefd op zouden kunnen worden. We dompelen ons dit keer onder in het Rotterdam Marriott Hotel in de Millennium Tower aan het Weena in Rotterdam.
Al honderden, misschien al duizenden keren zijn we langs het Rotterdam Marriott Hotel gereden met de stoutmoedige gedachte zomaar een kamer te boeken om een nachtje in complete luxe te baden. Geen tijd, coronapandemie en nog wat slechte excuses later doen we eindelijk wat we zolang wilden doen: we slapen vannacht in het majestueuze vijfsterrenhotel pal tegenover Rotterdam CS. Soms moet je jezelf even dwingen quality time voorrang te geven. Bucketlists zijn er immers om afgewerkt te worden.
Je hebt welkom, en je hebt welkom. Zoals je bij het Rotterdam Marriott Hotel welkom wordt geheten, zo zijn wij nog nooit eerder begroet. Zo warm, zo hartelijk, zo gemeend. Hartelijk vanuit het hart, niet vanuit het boekje of vanuit de hoop op veel fooi. Het ligt er niet dik bovenop. Oprechtheid valt ook niet te acteren. De hr-afdeling van het Rotterdam Marriott Hotel heeft overduidelijk een fingerspitzengefühl voor hospitality. Als je zo’n team voor je weet te winnen, dan behoor je op het gebied van personeelszaken tot de kampioenen.
Een oplettende conciërge, althans we denken dat hij de conciërge is, ziet ons op afstand prullen met onze laptop. Hij haast zich om een linnen tas te regelen zodat de laptop niet uit onze handen glijdt. Als we ‘s avonds de gewenste ontbijttijd willen wijzigen, weten ze bij de front office precies wie wij zijn. We hoeven ons kamernummer niet eindeloos te herhalen. Als gast doe je er écht toe. Voor de criticasters: we krijgen geen voorkeursbehandeling omdat we journalist zijn. Voor elke gast is evenveel aandacht. Je zou de service onberispelijk kunnen noemen, maar in dat woord schuilt iets afstandelijks en dat zijn ze bij het Rotterdam Marriott Hotel beslist niet. Voor wie voor zaken veel reist, de corporate gast in jargon, moet de innemende benadering van dit hotel haast wel een verademing zijn.
Achter de schermen rouwt Rotterdam Marriott Hotel om de dood van Arne Sorenson, de president en chief executive officer van Marriott International. 15 februari was voor het concern een zwarte dag in zijn geschiedenis. Ter nagedachtenis van de overleden CEO – die bekendstond als sportief – liep de crew van Rotterdam Marriott Hotel en de crew van The Slaak Rotterdam, a Tribute Portfolio Hotel dat behoort tot hetzelfde concern, naar elkaar toe. Hoe een klein gebaar kan wijzen op een sterke saamhorigheid.
GROENE MANDARIJNGEUR
Ons geluk is dat we door een toegewijde dame van de marketing een rondleiding krijgen door de M-Club Lounge op de twaalfde verdieping, de hoogste verdieping van Rotterdam Marriott Hotel. Een dertiende verdieping kent de 131 meter hoge Millennium Tower niet, vanaf de veertiende verdieping gaat deze wolkenkrabber verder als kantoorgebouw. Zouden we niet van de pers zijn, zou dit overweldigende uitzicht – in de verte zie je zelfs een deel van Den Haag liggen – vanwege COVID-19 aan onze neus voorbij zijn gegaan. De M-Club Lounge is doorgaans toegankelijk voor gasten die een executive kamer of hoger hebben geboekt, en voor de gasten die zich als platinum Elite member hebben aangesloten bij het wereldwijde loyaliteitsprogramma Bonvoy. Notulen van een bespreking, contracten en andere belangrijke documenten kunnen er gelijk worden uitgeprint. De gym op de eerste verdieping is doorgaans voor alle gasten openbaar. We schrijven tot twee keer toe doorgaans, omdat de coronamaatregelen nog grotendeels van kracht zijn tijdens ons verblijf. Onze kamer op de tweede verdieping heet officieel een executive kamer, maar had je het een suite genoemd hadden we het ook geloofd. Wat een bed, maatje kingsize met een matras van een halve meter dik! Eén ding is zeker: met rugklachten gaan we morgenochtend de deur niet uit. Het kussen op de bank verbeeldt het wapen van Rotterdam. Tof dat een internationale hotelketen niet voorbijgaat aan de lokale trots. De zeepjes, shampoos, conditioners en andere crèmepjes in de riante badkamer zijn van Acca Kappa. De groene mandarijngeur in deze badlijn is er eentje waar wij heel blij van worden. Ons panorama is iets minder weids dan vanaf de 12e verdieping, maar nog altijd indrukwekkend: Rotterdam CS in volle glorie. De zonsondergang is er eentje in de categorie Instagrammable. We begrijpen dat de organisatie van het ABN Amro Tennis Tournament onlangs koos voor Rotterdam Marriott Hotel, we begrijpen dat wereldsterren vaak kiezen voor deze plek. Dat dit vijfsterrenhotel beschikt over valet parking, badjassen, een supersnelle wifiverbinding, minibar en koffiezetapparaat van A-kwaliteit op elke kamer, dat spreekt voor zich. Balkons heeft Marriott Hotel Rotterdam om veiligheidsredenen niet. De luchtcirculatie is van een dermate hoog niveau dat er voldoende frisse lucht door de kamer stroomt.
GEPOCHEERDE ZALMTARTAAR
De trots van Rotterdam Marriott Hotel is de lobby waar de vier principes of elementen, hoe je het noemen wilt, To Welcome, To Gather (de ronde bank tegenover de receptie geldt als wachtruimte voor interne en externe afspraken), To Chill en To Collaborate de dienst uitmaken. Chillen kun je er in betere tijden in Pillars, de bar annex restaurant op de begane grond. Ze schijnen er gespecialiseerd te zijn in bijzondere cocktails. Naar de Irish Cure, niet te verwarren met Irish Coffee, en New York Sour kunnen wij alleen gissen. Vanwege COVID-19 is dit deel voor ons gesloten. Ze zijn bij Marriott echter de beroerdste niet. Ze brengen je diner per gang naar je kamer, op het moment dat jij dat wilt. In de kamer staat een tafel gedekt met prachtig serviesgoed, bestek, diverse glazen en servetten. Het is dat de kalender ons tegenspreekt, we zouden bijna denken dat het Valentijnsdag is.
Stipt op het afgesproken tijdstip klopt de roomservice aan. Op de trolley staat een gepocheerde zalmtartaar met een avocadocrème en knapperige chips van nori (zeewier) en brood met aioli en roomboter. We proosten op het leven met een goed glas Chileense chardonnay. Een half uur later volgt het hoofdgerecht: eendenborstfilet in stevige plakken, een puree van zoete aardappel, paksoi en een dressing van sesam en soja. De pavlova met meringue, verse aardbeien en een crème van passievrucht is een meer dan waardig einde van dit intieme diner.
Voor een sterrenmaal van Wim Severein is geduld vereist, tot de restaurants weer open mogen. De gestoofde kalfssukade met hete bliksem (aardappel, ui en blokjes goudrenet), gepofte spelt en krokante bloedworst en het tulbandje van soesjesdeeg met een mousse van walnotenpraliné, gedroogde vijg en citroenmarmelade van The Millèn kun je helaas niet in een take-awaybox op je kamer laten bezorgen, want een oven om de stoof op te warmen, die kennen de 228 kamers in Rotterdam Marriott Hotel nog net niet.
Het ontbijt in Rotterdam Marriott Hotel is zo uitgebreid dat je haast niet weet waar je beginnen moet. Pancakes, wafels, croissantjes, allerlei soorten beleg, vers fruit, gekoelde jus d’orange. Een aparte vermelding verdient de biologische thee, afkomstig van Pure Leaf. 100 procent natuurlijk, 100 procent vertrouwd. We kijken elkaar voor de zoveelste keer aan: Waarom hebben we dit niet al veel eerder gedaan?
Beeld: Rotterdam Mariott Hotel