SMAAKmag. lekker rotterdams
  • Nieuws
  • Eten & drinken
  • Interviews
  • Reportages
  • Columns
  • Webshop
    • Winkelmand
  • Abonneren op SMAAKmag.
  • Adverteren in SMAAKmag.
  • Wij zijn SMAAKmag.
Winkelmand
  • SMAAKmag.
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Webshop
Abonneren
SMAAKmag. lekker rotterdams
SMAAKmag. lekker rotterdams
  • Nieuws
  • Eten & drinken
  • Interviews
  • Reportages
  • Columns
0
  • Eten & drinken

Rodekool

  • SMAAKmag.

Het sop is de rodekool wel degelijk waard. Rodekool – rijk aan verschillende vitaminen, ijzer, kalium, vezels calcium en foliumzuur – staat immers op de Schijf van Vijf, mits niet uit een potje waaraan te veel suikers zijn toegevoegd. Rodekool bevat volgens kenners meer vitamine C dan sinaasappels. Wat vaker roergebakken rodekool met appels en gember of een rodekoolsoep met appeltjes, walnoten en eigengemaakte croutons en je knapt zienderogen op.

Rodekool geldt in Nederland als één van de oudste koolsoorten en wordt overwegend in Noord-Holland geteeld. Rodekool is in principe een tweejarig gewas. De snelst groeiende rassen, de zogeheten grage, zijn te herkennen aan zachter blad, zijn slecht te bewaren. De bewaarrassen, de trage, hebben hard blad en kennen een relatief lange houdbaarheid. 

RODEKOOLSOEP

Voor 4 personen

1 rode kool, in dunne reepjes gesneden
1 rode ui, gesneden
mespunt piment
mespunt chilivlokken
1/2 theelepel komijnzaad
2 groentebouillonblokjes 
2 appels, geschild (bij voorkeur Granny Smith)
1 eetlepel bruine suiker
1 eetlepel rode wijnazijn
2 laurierblaadjes
100 gram geroosterde walnoten
zeezout
zwarte peper
olijfolie
boter
zure room

Verhit een beetje olijfolie in een grote soeppan en fruit zachtjes de rode ui. Voeg vervolgens de piment, chilivlokken en het komijnzaad toe en bak deze even mee. Bak daarna de rodekool nog 2 tot 3 minuten mee.

Breng 1 liter water aan de kook en voeg het water met de bouillonblokjes en de laurierblaadjes bij de ui en de rodekool. Laat het geheel circa drie kwartier in een afgesloten pan op laag vuur doorsudderen.

Snijd de geschilde appels brunoise. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de appeltjes circa 2 minuten voorzichtig aan. Voeg daarna de bruine suiker en rode wijnazijn toe en laat de appeltjes op laag vuur pruttelen totdat ze gekaramelliseerd zijn.

Haal de laurierblaadjes uit de pan en pureer de soep met een staafmixer. Advies: maak ‘m niet te dun. Breng de soep verder op smaak met wat peper en zeezout en serveer ‘m met de appeltjes, geroosterde walnoten en een scheutje zure room.

SMAAKmag.

Meer smaakvolle artikelen
Lees meer
  • Eten & drinken

Britta en Yuri Wattimena openen najaar 2022 restaurant NOYA in Rotterdam 

  • SMAAKmag.
SMAAKmag. x SARA by CUCU
Lees meer
  • Eten & drinken

Nasi rames als pokébowl bij SARA by CUCU

  • SMAAKmag.
Lees meer
  • Eten & drinken

Shirma Rouse rockt tijdens allereerste kookboekdiner

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

Oma’s keukenkastje opengetrokken voor tweede gin Bobby’s

  • Dijlan van Vlimmeren
London Loy bij koffietijd - SMAAKmag.
Lees meer
  • Eten & drinken

London lekkers: Fan van frittata

  • Sander Grip
Garde van de Buik - SMAAKmag
Lees meer
  • Eten & drinken

Het terras op met de Garde van de Buik

  • SMAAKmag.
Schmidt Zeevis Kreeft - SMAAKmag
Lees meer
  • Eten & drinken

Oosterscheldekreeft – Hollands Best

  • Dijlan van Vlimmeren
Chef Quincy - SMAAKmag.
Lees meer
  • Eten & drinken

Talk of the Town

  • SMAAKmag.

Smaakt dit naar meer?

Meld je dan snel aan voor onze nieuwsbrief!

SMAAKmag.
Lekker Rotterdams
SMAAKmag. is een initiatief van Veenman+ communicatiebedrijf Rotterdam en carenza* ontwerpbureau Rotterdam

Vul jouw zoekterm in de druk op enter.