Bij het voorjaar denken wij aan rabarber. Met zijn friszure smaak doet de grootbladige groente het geweldig als compote, in taarten en als sorbetijs. Bijna jaarrond is rabarber verkrijgbaar, maar van april tot 21 juni komt ‘ie uit de volle grond, van oktober tot en met april praat je over geforceerde teelt. De oogst van rabarber stopt in de volle grond op de langste dag van het jaar. Waarom uitgerekend die datum? De hoeveelheid oxaalzuur neemt vanaf 21 juni sterk toe en oxaalzuur kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Om diezelfde reden zijn de rabarberbladeren oneetbaar, deze bevatten sowieso te veel oxaalzuur.
Rabarber werd in vroegere eeuwen vooral gekweekt als medicijn, pas veel later zijn we de rode bladstelen van deze plant, behorend tot de duizendknoopfamilie waartoe ook boekweit en zuring behoort, gaan eten. Hoe verder in het seizoen, hoe zuurder de rabarber. Zin in rabarber? Check vooraf of er voldoende suiker of honing in huis is. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar een rabarberpizza snackt lekker weg in de achtertuin of op het picknickkleed in het park.
RABARBERPIZZA
Ingrediënten voor 1 pizza
Voor het deeg
- 125 gram patentbloem
- 1/2 gram gedroogde gist
- 2,5 gram zout
- 75 milliliter lauwwarm water
- 1/2 eetlepel olijfolie
- maismeel
Voor de vulling
- 2 rabarberstengels
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 1 limoen
- kaneel
- poedersuiker
- 50 gram pistachenoten
- 1 opgeklopt ei
Bereiding
Doe alle ingrediënten voor het pizzadeeg in een grote schaal en meng deze met een mixer met deeghaken tot een stevig deeg. Kneed het deeg niet te lang, want dan verliest het zijn elasticiteit. Laat het deeg circa 15 minuten rusten. Maak daarna van het deeg een bolletje en laat het afgedekt op kamertemperatuur
4 tot 5 uur rijzen.
Spoel de rabarberstengels schoon, verwijder de stugge draden van de rabarberstengels en snijd een stukje van de onderkant af. Snijd de stengels vervolgens in stukjes van circa 2 centimeter. Doe ze in een pan en voeg een bodempje water, de bruine basterdsuiker, een snufje kaneel en het sap van de limoen toe. Laat het geheel gedurende zo’n 5 minuten op een laag vuur pruttelen. Dep de blokjes rabarber droog met een theedoek. Verwarm ondertussen de oven voor op een zo hoog mogelijke temperatuur. Bestuif de werkbank met een beetje maismeel en trek het bolletje pizzadeeg uit en rol het – bij voorkeur met je handen, gebruik de deegroller alleen als je er echt niet uitkomt – uit tot een dunne ronde bodem. Plaats de deegbodem op een ovenplaat bedekt met bakpapier. Leg de rabarber er bovenop en bestrooi deze met wat (ongezouten) pistachenootjes en (opnieuw) een snufje kaneel. Vouw het deeg aan de zijkant ietwat op en besmeer de rand met opgeklopt ei. De pizza is na circa 20 minuten in de oven lekker krokant. Maak ‘m af met wat poedersuiker. Et voilà, laat het je smaken!