Tijdens de drooglegging in de jaren twintig in de VS werden er in het kraakhelder witte licht van de maan toch stiekem alcoholische versnaperingen gemaakt, genaamd Moonshine. Een van de boefjes die dit deed, luisterde naar de naam O’Donnell. De Duitse ondernemers August Ullrich en Philip Morsink bliezen in 2014 nieuw leven in de gedistilleerde drank van deze inmiddels wijlen Amerikaanse gangster. Nu proberen ze ook in Nederland voet aan de grond te krijgen. Alsof het zo had moeten zijn, is het de Amerikaanse Christopher Lewis (30) die aan het roer staat van de eerste Nederlandse zaak op de Lusthofstraat in Rotterdam-Kralingen.
Alsof de O’Donnell Moonshine zelf nog niet hip genoeg is, staat er ook nog eens een hippe jongeman, genaamd Christopher Lewis, achter de balie die je met een allervriendelijkste glimlach welkom heet in de drankenzaak aan de Lusthofstraat 33a. De etalage is gevuld met houten planken die de traditionele Amerikaanse Mason Jars gevuld met O’Donnell Moonshine ‘schnaps’ staande houden.
Het water loopt je in de mond bij het zien van de gekleurde potten. Maar vergis je niet, de potten zijn zeker niet afgevuld met kinderlimonade, maar met likeur met een alcoholpercentage variërend tussen de 20 en 25 procent. De high proof bevat zelfs 50 procent alcohol.
Christopher lacht zijn tanden bloot als hij dat laatste vertelt. “In landen als Georgië en Rusland is sterkedrank met zulke hoge alcoholpercentages heel normaal. Hier moeten ze er nog even aan wennen, maar de klanten die we hier hebben zijn heel loyaal. Ik heb zelfs een klant die 150 kilometer hierheen rijdt om O’Donnell Moonshine te kopen,” vertelt Christopher trots terwijl achter hem vanaf een poster de Amerikaanse gangster O’Donnell lachend de zaak inkijkt.
‘In landen als Georgië en Rusland is sterkedrank met zulke hoge alcoholpercentages heel normaal. Hier moeten ze er nog even aan wennen, maar de klanten die we hier hebben zijn heel loyaal’
Als die man nog zou hebben geleefd, zou hij het vast prachtig hebben gevonden dat er nu een landgenoot ‘zijn’ Moonshine staat te verkopen in Rotterdam. Christopher leerde de drank overigens niet in zijn thuisland kennen, maar in Berlijn, waar hij een paar jaar heeft gewoond. Hij vertelt: “Ik kom oorspronkelijk uit Indiana en heb in Groningen, België, Berlijn en Turkije gewoond.”
In Berlijn loopt hij puur uit nieuwsgierigheid de O’Donnell Moonshine zaak binnen en raakt vooral geïnspireerd door het verhaal achter de drank. “August en Philip gingen een paar jaar geleden samen op reis naar de VS om inspiratie op te doen voor het op de markt zetten van een nieuw product. Als ze horen van de gangster O’Donnell die Moonshine verkocht, proberen ze thuis in hun badkuip een eigen variant te maken van de drank die O’Donnell baseerde op de Duitse schnaps,” vertelt Christopher ons in het Nederlands met tikkeltje Vlaamse en Amerikaanse tongval.
Zoals dat vaak gaat bij nieuwe merken proeven vrienden de nieuwe drank. Vrienden van vrienden. En al snel is de badkuip waar het distillaat illegaal wordt gebrouwen niet voldoende meer. Door de positieve reacties besluiten Philip en August de bijzondere gedistilleerde drank bij een professionele Duitse distilleerderij onder te brengen. Met als resultaat dat er
inmiddels verschillende varianten bestaan, gemaakt van de beste fruitsoorten met als basis tarwe. Zoals de bestseller Tough Nut met stevige hazelnoot en delicate karamel die de drank een smaak van volle nougat en notencrème geeft. Christopher tipt: “Die gaat heel goed samen met koffie: in je koffie of ernaast.”
ROZENBOTTEL
Lekker zomers klinkt de Bitter Rose, een mengeling van de zure en bittere smaken van grapefruit, samen met de fruitige invloeden van rozenbottel. De Lemon Drizzle is favoriet in de zomer bij de Amerikaan die hem dan puur met een ijsblokje of Spa Rood drinkt. De dranken zijn overigens ook een perfecte bodem voor een goede cocktail of longdrink. Ter inspiratie reikt Christopher een boekje aan met daarin allerlei recepturen waarvan het water je in de mond loopt.
Kun je je vrienden thuis lekker verrassen met een bijzonder lekker zomerse cocktail. Christoper dankt zijn succes overigens deels aan het feit dat door corona de horecazaken dicht waren en men dus thuis de bloemetjes buiten ging zetten. “Slijterijen waren natuurlijk gewoon open en mensen wilden het, in deze onzekere en donkere tijden, toch gezellig maken. Dus de opening van deze nieuwe zaak in Kralingen kwam eigenlijk op een heel goed moment,” glimlacht de Amerikaan.
Omdat nog niet iedereen bekend is met O’Donnell Moonshine had Christoper wel geregeld mensen in zijn zaak die dachten dat er honing werd verkocht. “Het mooiste vind ik het dan als ik juist aan deze mensen een fles drank verkoop terwijl ze voor honing kwamen.” De bijzondere flessen moet je overigens goed bewaren, want in de toekomst kun je ze weer met een Moonshine distillaat af laten vullen in de zaak.
Maar nu kun je er ook al een zeepdispenser van maken door de bijbehorende pomp in de zaak te kopen. Christopher: “We willen zo duurzaam ondernemen, gewoon in kleine stapjes. Kijkend naar wat we nu al kunnen doen, zoals onze klanten die Mason Jars laten hergebruiken. Je kunt ze ook als vaasjes gebruiken of er kruiden in bewaren.”
Zelf komt hij dagelijks, heel duurzaam, op de fiets vanaf Rotterdam-Zuid naar zijn zaak aan de Lusthofstraat. Hij is verknocht aan Rotterdam. “Ik ga elke dag met m’n fiets op de waterbus hierheen. Ik vind de stad geweldig. Het water, de architectuur, de hardwerkende mensen met een ‘niet lullen, maar poetsen’ mentaliteit.” Volgens hem zijn de mensen hier opener dan in Berlijn en maakt hij geregeld op straat een praatje met onbekenden. “Ik voel me hier in Rotterdam erg op m’n gemak.”
En dat is aan zijn lichaamstaal af te lezen, want Christopher zit er gedurende het hele gesprek op zijn gemak bij. De bak koffie die hij zo vroeg op de ochtend zet, is van zeer goede kwaliteit. Het is duidelijk een jongen die veel heeft gereisd en veel heeft geproefd en weet wat hij wil. Christopher lacht: “Ja ik heb zeker plannen om nog meer zaken hier in Nederland te openen. Het zou top zijn als we nog voor de kerst een zaak in Amsterdam of Utrecht konden openen.”
Op de vraag waarom de allereerste Nederlandse O’Donnell Moonshine in Rotterdam is gevestigd, begint Christopher meteen te lachen. “O’Donnell Moonshine heeft haar allereerste winkel in Berlijn geopend en ik zocht net zo’n creatieve en rauwe plek als de Duitse hoofdstad. Toen ik hier op bezoek kwam in Rotterdam, dacht ik meteen: dit moet een goede plek zijn voor ons. Rotterdam voelt ook als een stad waar dingen mogelijk zijn.”
Maar waarom Kralingen? Christopher kijkt rond in zijn zaak waar op sommige delen van de wand de bakstenen zichtbaar zijn. “Het is een prachtig pandje en de straat is opkomend. Hier openen steeds meer hippe zaken hun deuren, net zoals je in bepaalde wijken in Berlijn ziet. Dit is gewoon precies de juiste plek voor ons.” En aan de grote grijns van de gangster waarmee het ooit allemaal in Chicago begon te zien, keurt hij het meer dan goed. Vanaf deze plek moeten Rotterdammers de Duitse O’Donnell Moonshine schnapscultuur gaan ervaren. “Nederlanders kennen die Duitse schnapscultuur nog niet echt, maar hier mogen ze gratis komen proeven,” sluit Christopher af.
Beeld: Rick Arnold