Een nieuw hoogtepunt voor Rotterdam: Fontein Rooftop op de tiende verdieping van het voormalige Shell-gebouw aan het Hofplein met een uitzicht dat uitsluitend in superlatieven is uit te drukken.
Ron de Jong glundert van oor tot oor. “Ik ben als mede-eigenaar misschien een beetje beïnvloed maar ik geloof dat we mogen zeggen dat het uitzicht vanaf Fontein Rooftop waanzinnig is.” Waanzinnig is bijna nog een understatement. Dit uitzicht is onbeschrijfelijk mooi, mooier dan dat vanaf welk dak dan ook. “Het uitzicht is bovendien nooit hetzelfde. De zon bepaalt dat verschil deels maar het licht geeft niet het grootste woweffect. Kom over een half uur terug naar buiten, wedden dat het panorama zoveel anders is? Je ziet elke keer iets nieuws. Denk je alle ijkpunten gezien te hebben, doe je toch weer een ontdekking.”
Vanaf de tiende verdieping van het voormalige kantoor van oliemaatschappij Shell kijk je werkelijk overal op uit, van de Markthal tot de Erasmusbrug, van ‘t Groene Hart tot Den Haag. “Je zit niet zo hoog dat je het contact met de begane grond, de bewoonde wereld, volledig kwijt bent. Je hoort de fietsbellen rinkelen. Stadser wordt het niet. Wist je trouwens dat dit gebouw als eerste na de Tweede Wereldoorlog is opgeleverd?”
Met Ron de Jong, en met hem zijn compagnons Dave Heijnen en Tamara de Jong, durven wij ook een weddenschap aan. Op vrijdag 19 juni ging Fontein Rooftop officieel open, voor 19 september staat zijn restaurant in de top drie van favoriete locaties voor een huwelijksaanzoek. Menigeen gaat deze zomer op de knie op dit dakterras. En wie al is verloofd, kiest voor Fontein Rooftop als trouwlocatie. “De eerste boekingen voor een bruiloft zijn al binnen.”
Fontein Rooftop is echter niet vrij toegankelijk. Je mag alleen naar boven als je hebt gereserveerd voor een diner. “We willen het een beetje exclusief houden. Exclusief voor iedereen, dat dan weer wel.” Ron de Jong drukt zich een beetje cryptisch uit. Hij bedoelt te zeggen dat exclusief niet gelijk staat aan een gepeperde rekening. Voor een vijfgangenmenu in Fontein Rooftop betaal je 47,50 euro. Die prijs is inderdaad heel schappelijk. Tegelijkertijd blijft het uitzicht onbetaalbaar. De keuken wordt gerund door Ronald Koolmees, inderdaad de broer van. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft nog geen kans gezien een avondje te ontstressen bij de bavette met meiknol en kalfsjus van Fontein Rooftop.
De kaart van Fontein Rooftop is niet te vergelijken met die van Fontein in de plint. “Bij Fontein staat een Mibrasa, een houtskooloven, op het terras. Fontein is veel meer gericht op borrels.”
Iedereen eet er tegelijkertijd, en iedereen eet er in principe hetzelfde. “We houden vanzelfsprekend rekening met allergieën. Eet je geen vlees en vis, dan passen we het menu aan, maar we hebben slechts één menu en dat menu beslaat vijf gangen.”
Het menu is al net zo onderhevig aan verandering als het uitzicht. De makreel gegaard in oestervocht met komkommerparels, oesters in tempura en dragonmayonaise en de op de huid gebakken harder met gestoomde venkel en een bitterblok van bouchot mosselen zijn voor herhaling vatbaar, maar Ronald Koolmees imponeert liever wekelijks met nieuwe gerechten.
Ron de Jong: “Iemand zei mij laatst: ‘je staat met Fontein Rooftop met vijf-nul voor’. En dat staan we ook met zo’n uitzicht. Ik besef echter dat elke voorsprong is in te halen. Je kunt alsnog met vijf-tien verliezen. Het is zaak altijd scherp te blijven.” Da’s makkelijker gezegd dan gedaan. De verleiding op je lauweren te rusten, is op dit dakterras nauwelijks te weerstaan.
Beeld: Milan Boonstra