Lief en leed deelden ze in de achttiende en negentiende eeuw. Lief en leed delen ze nu opnieuw. Heineken en Rotterdam. Regiodirecteur Nick Driessen (30) van vaderlands bekendste brouwerij: “Waar we kunnen helpen, helpen we. We zitten in hetzelfde schuitje. Als de horeca niet verkoopt, verkopen wij ook niet.”
Heineken en Rotterdam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze delen de grootste kroeg van Nederland, De Vrienden van Amstel Live in Ahoy, ze delen dezelfde spirit, ze delen een verleden. Die geschiedenis voert in elk geval terug naar 1873, naar de bouw van de Crooswijkse bierkathedraal. Deze brouwerij gold destijds als innovatief en hoogwaardig. In de jaren 20 werd architect Willem Kromhout gevraagd een kantoorgebouw, graansilo en ziederij te ontwerpen op het brouwerijterrein van Heineken. Van het gehele complex is anno 2020 alleen nog het kantoorgebouw, het Heineken Gebouw in de volksmond, over. Het monumentale Heineken Gebouw is sinds 1996 in handen van Stadsherstel Historisch Rotterdam.
Heineken is terug in de binnenstad, op de plek waar ooit de band met de Maasstad is begonnen. Het team Zuid-Holland zetelt sinds begin dit jaar in het Heineken Gebouw. “Onze ziel ligt in dit pand. Het is híer ooit ontstaan. In Rotterdam is Heineken’s Bierbrouwerij Maatschappij opgericht. De Crooswijkse bierkathedraal is internationaal van grote betekenis geweest. Dit pand ademt historie,” vindt Nick Driessen, als regiodirecteur verantwoordelijk voor Zuid-Holland. “Omdat het een rijksmonument is, mag er niet aan gesleuteld of vertimmerd worden. Dubbelglas hebben we daarom niet in ons kantoor. Ach, dit is zo’n inspirerende plek, zoveel inspirerender dan een kantoor op een industrieterrein. Brouwerij Noordt, waarmee Heineken in 2020 een intensieve samenwerking is aangegaan, ligt om de hoek. We zijn weer onderdeel van de stad. Mensen vertellen ons de leukste verhalen. Over hun (groot-)ouders die ooit op deze plek hebben gewerkt.”
Nick Driessen kan bogen op een aardige loopbaan binnen het concern. Hij was voor Heineken onder meer actief in Mexico. In maart – vlak voor de lockdown – ging hij een nieuw avontuur aan als regiodirecteur Zuid-Holland met Rotterdam als standplaats. Met als doel ‘deze stad nog groener te maken dan dat ‘ie al is’. Met cijfers wil hij niet strooien want niet chique richting de concurrentie. Maar Heineken is in de Rotterdamse horeca marktleider, Amstel en Brand meegerekend. “Als je in Rotterdam een pilsje bestelt, krijg je in de meeste gevallen Heineken.”
‘Wat de horecaondernemers in Rotterdam typeert, is dat ze naar de toekomst kunnen en durven kijken. Ze zetten de schouders eronder, zelfs nu de pijn groot is’
MONSTERKLUS
“Wat de horecaondernemers in Rotterdam typeert, is dat ze naar de toekomst kunnen en durven kijken. Ze zetten de schouders eronder, zelfs nu de pijn groot is. Die niet-lullen-maar-poetsenmentaliteit, die past mij wel. Ik ben in Rotterdam gestart in een oncomfortabele situatie. We willen met de horeca bouwen aan die toekomst en tegelijkertijd moeten we ons navigeren door een crisis. Of ik er weleens wakker van lig? Je hebt er geen grip op, we zijn afhankelijk van wat het kabinet besluit en dat maakt het lastig. Intern liggen tal van scenario’s gereed. Alle fusten zijn leeg in de horeca, de bij ons aangesloten biertanks hebben we uiteraard teruggehaald. Het volledig opnieuw bevoorraden een monsterklus? Daar zijn we op voorbereid. Op onze flexibiliteit kan een beroep worden gedaan.
Heineken heeft altijd het voorbeeld willen zijn, ik geloof dat ik mag zeggen dat we een betrouwbare partner zijn. We zijn heel begaan met onze klanten. We zijn zo coulant mogelijk geweest bij de 130 horecazaken waarvan we pandeigenaar zijn in Nederland en bij de circa 700 panden waar sprake is van een tussenhuurconstructie. De huren waar we direct en indirect bij betrokken zijn, zijn voor de maanden april en mei kwijtgescholden. Op alle fronten proberen we ons steentje bij te dragen. We investeren onder meer in kennis, door middel van online biertrainingen voor bartenders.
In de nieuwe fase, de tweede lockdown, kiezen we bewust voor maatwerk. Mogelijke oplossingen verschillen per zaak omdat geen situatie of zakelijke relatie hetzelfde is. Zoals elk huisje zijn kruisje heeft, heeft elke kroeg zijn kruisje. We helpen waar we helpen kunnen. Met als doel dat we er samen uitkomen. Het is misschien een dooddoener, maar we doen het in Rotterdam echt samen. We zitten in hetzelfde schuitje. We zijn allemaal een spil in een keten die stilligt. Als de horeca niet verkoopt, verkopen wij ook niet.
Heineken is tot ver buiten de landsgrenzen actief. Niet alleen Nederland verkeert in een crisis, de coronapandemie treft Heineken wereldwijd. Er is dan misschien wel sprake van een lichte stijging in de retail, maar dat deel compenseert de horeca niet. Deze crisis treft ons als brouwer behoorlijk. Met de Olympische Spelen in Tokio, het EK en het Eurovisie Songfestival dichter bij huis, 2020 had ons jaar moeten zijn. De Kuip, Ahoy, dat zijn onze bolwerken.”
‘Dat we met een koud glas bier snel weer met elkaar mooie herinneringen mogen maken, dat gun ik de horeca, dat gun ik het publiek, dat gun ik iedereen’
Het jaar 2021 had hij zelf zo graag willen beklinken in Ahoy, bij De Vrienden van Amstel Live. De 23ste van dit meerdaagse megaspektakel is door de aanhoudende COVID-19-maatregelen verplaatst naar 2022. “De Vrienden van Amstel Live is toch wel het mooiste wat er is. Ik baal als een stekker dat die niet doorgaat, en met mij velen. Deze crisis legt de sociaal-maatschappelijke rol van de horeca bloot. We komen er nu met z’n allen achter hoe belangrijk de horeca eigenlijk is. In de horeca ontstaan relaties, in de horeca ontmoet je je toekomstige geliefde. De horeca is de beste remedie tegen stress en eenzaamheid. Met de gezelligheid is de sociale controle weggevallen. Je kunt thuis voor de buis naar een thuiswedstrijd van Feyenoord kijken maar het is toch leuker als je bij 1-0 je maten in het stadion of in de kroeg om de nek kan vallen. Zonder horeca is er zo weinig aan.”
SPECIAALBIEREN
Of die legendarische uitdrukking nu Cruijff was of Willem van Hanegem, feit blijft ‘dat elk nadeel se voordeel heb’. “Al voor de crisis was er sprake van een grotere animo voor speciaalbieren. Die trend is behoorlijk doorgestegen in 2020. Affligem doet het bijvoorbeeld erg goed in Nederland. De pilsdrinker is iets meer een bierdrinker geworden. In de maanden dat de horeca wel open was dit jaar, mocht je er alleen zitten. Als je niet staand mag drinken dan bestel je eerder een speciaalbiertje dan iets uit de tap. Je ziet restaurants ook steeds vaker een bierarrangement aanbieden in plaats van een wine pairing. Bier wordt in de fine dining steeds sexyer. We zijn dan ook blij met brouwerij Noordt als nieuwe partner. Noordt brouwt mooie bieren en beschikt bovendien over een unieke brouwkennis. Dankzij deze samenwerkingen kunnen de komende jaren nog meer consumenten genieten van een goed glas speciaalbier.”
Middenin de woestijn, op de markt in een dorp of op een druk verkeersplein van een metropool, waar je waar dan ook ter wereld zegt dat je uit Nederland komt, de vergelijking met Heineken is snel gemaakt. Heineken staat voor Nick Driessen gelijk aan doordrinkbaarheid, bier met een fruitig karakter, maar Heineken staat bovenal voor een genietmoment. Met of zonder alcohol want ‘voor elke bier in onze portefeuille hebben we een waardige 0.0-variant’. “Er gebeurt altijd iets als je bier drinkt. Dat we met een koud glas bier snel weer met elkaar mooie herinneringen mogen maken, dat gun ik de horeca, dat gun ik het publiek, dat gun ik iedereen.”
Nick Driessen
21 februari 1990, Nijmegen
Loopbaan: In 2013 begonnen als Commercieel Management Trainee bij Heineken. Vervolgens verantwoordelijk voor de introductie van Heineken Extra Cold bij Cuauhtemoc Moctezuma in Latijns-Amerika. Na een rol als Field Sales Manager Retail als Brand Manager verantwoordelijk voor het merk Rivella in Nederland. Sinds maart 2020 Regiodirecteur Horeca Zuid-Holland bij de biertak en direct StiBON niveau 1, dé Nederlandse Bieropleiding, in de tas.
Typisch Nick: Altijd geïnteresseerd in de mens achter het verhaal, product of zaak. Ik geloof namelijk dat de mens uiteindelijk écht het verschil maakt.
Beeld: Antim