Fans van Sergio Herman opgelet! Dankzij het Vlaamsch Broodhuys was Mr. Fucking Perfect nog nooit zo dichtbij. Geloof ons, de AIRdelivery Box wil je meemaken.
In onze top drie van beste lunches buiten Rotterdam komt één naam opvallend vaak terug: Sergio Herman. Bizar goed was de lunch in Oud Sluis, het restaurant dat destijds onder supervisie van Sergio Herman drie Michelinsterren telde. Onvergetelijk waren ook die middagen bij Pure C in Cadzand en bij The Jane in Antwerpen. Welke rol Sergio Herman nu nog heeft bij The Jane, dat is ons niet helemaal duidelijk en of het indertijd de verdiensten waren van Nick Bril of van hem ook niet maar hij gold toen in elk geval nog als mede-eigenaar. In Pure C was -en is overigens nog steeds- het Syrco Bakker die de witte brigade leidde. Hoe je het ook wendt of keert, Nick en Syrco zijn twee pupillen van Sergio, hij mag van ons met de eer strijken.
Niet alleen de magistrale gerechten van Sergio Herman en de zijnen staan in het geheugen gegrift, de afstanden naar het uiterste zuiden van Zeeland zijn we evenmin vergeten. De lunches waren elke kilometer waard, zonder meer, maar Mr. Fucking Perfect een keertje dichter bij huis, ons kun je haast niet blijer maken.
Wat wil het toeval? Dimitri Roels van het Vlaamsch Broodhuys is uit dezelfde kleigrond getrokken als Sergio Herman. Beide Zeeuwen hebben smaak, en niet zo zuinig ook. Het resultaat van deze jarenlange band: een AIRdelivery Box van Sergio Herman bij de verschillende vestigingen van het Vlaamsch Broodhuys. Dat laten wij ons geen twee keer zeggen. Als de kippen zijn wij erbij in het Bakers Café van Dimitri Roels aan de Nieuwe Binnenweg.
In AIRrepublic, een brasserie in de jachthaven van Cadzand, komt (vrijwel) alles direct uit de zee of uit de directe omgeving. De hoofdrol is er overduidelijk weggelegd voor vis, schaal- en schaaldieren. Een vleesloze maaltijd is allesbehalve een straf, zeker niet als Sergio Herman zich ermee heeft bemoeid.
Voor de AIRdelivery Box zijn sterke handen nodig. Bij het uitpakken begrijpen we waarom de doos zo immens groot is. Alles is gescheiden. De sauce vierge bij het soepje van strandkrabben en gepofte puntpaprika zit apart verpakt, de groene kruidensalade bij de paling in ‘t groen evenmin. Niets is dan ook onderweg verpieterd. De afvalberg is alleen niet gering, en niet alle afval van AIRrepublic is even afbreekbaar. Met een bespaarde autorit van 2 x 170 kilometer proberen we ons schuldgevoel te compenseren.
We dopen het campremy broodje van Dimitri in de strandkrabbensoep van Sergio. We begrijpen meer dan ooit dat die twee een match zijn. Vooraf zijn we keurig gewaarschuwd voor de graatjes in de paling. Wat voor paling, lieve hemel, zó lekker. En dan die dragoncrème, waarom begint Sergio Herman geen restaurant in Rotterdam? Het volgende gerecht -tarbot, brandade, kokkels, mosselen, gegrilde groenten in tomatenboter- is zo mogelijk nog beter. Vijftig jaar is hij tijdens de eerste lockdown geworden, maar Abraham heeft nog niets aan kracht ingeboet. Elke hap is opnieuw een cadeautje. De lemon shortcake met vanille-olie en mandarijn is een meer dan waardige afsluiting. De coronacrisis brengt weinig goeds, de AIRrepublic Box in Rotterdam uitgezonderd.
Deze superbox is -helaas!- niet elke dag op te halen bij het Vlaamsch Broodhuys. Neem even de moeite de websites van AIRrepubic en het Vlaamsch Broodhuys te checken voor een volgende bezorging. Want echt, dit wil je meemaken!
Beeld: Marjorie Romeijn