Rotterdammers met smaak mogen in SMAAKmag. opscheppen, met of zonder dat korreltje zout. Marlies Dekkers (54), de ontwerpster die elke vrouw sexy weet te laten voelen met haar onovertroffen lingerie, steelt de show met een ultragezonde lunch die ze in een handomdraai uitserveert.
Uitgerekend tijdens de lunchafspraak met de koningin van de ondermode loopt onze planning volledig in de soep. Meer dan het Brabants kwartiertje te laat, de wieg van Marlies Dekkers stond in Oosterhout, bellen we aan bij het statige herenpand aan de Mathenesserlaan op de scheidingslijn tussen het centrum en Rotterdam-West. Met het schaamrood op de kaken nestelen we ons in haar knusse keuken. De roze rozen op het behang doen denken aan Laura Ashley. “Dit deel van mijn huis heeft inderdaad iets nostalgisch, iets Brits. Een andere verdieping voelt meer als Miami. Geen vertrek is hetzelfde. Ik heb dit huis, gebouwd in 1911, ingericht zoals het is bedoeld. Een modern, strak design zou niet stroken.” De voormalige kruipruimte heeft ze uitgebouwd tot een intieme eethoek. Haar huis, althans dit deel van haar huis, legt een warme deken over onze verkleumde schouders.
De veelbekroonde lingerieontwerpster bereidt alles zelf. En met alles bedoelen we ook echt alles. Geen bakker waar ze vrijwillig over de drempel stapt. Brood bakt ze steevast zelf, in haar donkergroene Boretti-oven. “Ik eet koolhydraatvrij, en ik eet suikervrij. In mijn brood zit geen zetmeel. Mijn brood bevat allerlei zaden – 500 gram aan zonnebloempitten, pompoenpitten, chiazaad, lijnzaad, net wat ik in huis heb – plus twee handjes noten en een beetje zeezout. Gedroogde zuidvruchten voeg ik er ook wel eens aan toe. Het beslag bestaat verder uit vijf hele eieren en kokosnootolie. Half uurtje op 200 graden in de oven, en je hebt een superbrood. Een brood waar alles inzit. Een sneetje van dit brood en je bent verzadigd. Ik doe met dit ene brood een hele week.”
Medische klachten in het verleden noopte haar tot zelfonderzoek. “Ik houd van eten, ik houd van lekker eten, en ik houd van veel eten. Hoe krijg je dat gecombineerd zonder klachten?” Kwestie van goed naar je lichaam luisteren? “Dat, en door er veel over te lezen. Veel ziekten ontstaan in de darmen. De darmen heten niet voor niets het tweede brein, sommigen noemen de darmen zelfs het eerste brein. Als je denkt vanuit je darmen, leef je zoveel bewuster. Tot op celniveau heb ik het uitgezocht. Het lichaam kopieert zichzelf, elke keer opnieuw. Kanker is een voorbeeld van een verstoorde celdeling. Ontstekingen in cellen zijn niet tegen te gaan, hooguit af te remmen. Het is dus zaak die cellen vooral lekker te laten draaien. Knoflook heeft een positieve invloed op een gezonde celdeling, eveneens ui. Ik eet heel veel knoflook.”
Marlies vervolgt: “Het lichaam repareert in principe zichzelf, mits je je aan de voeding houdt die jouw lichaam nodig heeft. Ik ben overal van genezen door de juiste voeding. Het is een hardnekkig misverstand dat je vetten moet vermijden. Het lichaam heeft vetten nodig, goede vetten welteverstaan.”
LEKKERS VAN DEKKERS
Marlies kookt zonder schort. “Ik heb schorten in overvloed. Ik heb zelfs een eigen schort waarop gedrukt staat: Lekkers van Dekkers. Ik draag ze echter niet.” Niet bang voor vlekken? “Mijn kleding zit heel vaak onder de vlekken. Ik ben een morser. Dat is dan maar de prijs die ik ervoor betaal. Ik weiger een schort aan te trekken.” De bus met spirulinapoeder (zoutwateralg) naast de food processor waarin het basilicum en de pijnboompitten worden fijngemalen trekt onze aandacht. “Als ze mij naar een onbewoond eiland zouden sturen en ik mag maar één ding meenemen dan neem ik deze bus mee. In spirulinapoeder zit de hele range aan vitaminen, multivitaminen vanuit de zee. Op spirulina overleef je het langst.” Ze is ook fan van chiazaad. “Chiazaad is superfood. Van chiazaad krijg je een energieboost, je wordt er heel helder van. Ik doe het vaak in een smoothie.” Tot een paar jaar terug dronk ze nooit koffie. “Dat koffieritueel, dat past niet bij mij. Koffie associeerde ik met truttig, en oud wil ik me niet voelen. Ik ben er gaandeweg achter gekomen dat ik mezelf tekort heb gedaan door koffie steevast over te slaan. Gemalen koffiebonen gemengd met kokosnootmelk, pure chocolade – 99 procent cacao – en een flinke scheut MCT-olie en je bent klaarwakker. De eerste keer dat ik deze mix dronk, op Ibiza, had ik de hele dag hartkloppingen. Ik heb vijftig jaar lang geen koffie gedronken. Dan komt zoiets wel even binnen. Er eenmaal aan gewend, merk ik dat het mijn concentratie verhoogt.” De verhoudingen van dit toverdrankje? “Fifty/fifty. Vijftig procent koffiebonen, vijftig procent cacao.”
Bulletproof coffee heet het andere wondermiddel, ofwel koffie met een klont boter – overgewaaid vanuit Amerika. “Boter is helemaal niet slecht voor je. Ik heb een koemelkallergie waardoor ik me heb te beperken tot geklaarde boter. Zonder die allergie zou ik overal bulletproof coffee durven drinken.”
‘Mijn kleding zit heel vaak onder de vlekken. Ik ben een morser. Ik weiger echter een schort aan te trekken’
BLOEDWORST
De fijngehakte basilicum en pijnboompitten gelden als basis voor de groene pesto. “Ik prefereer groene boven rode pesto. Basilicum, rijk aan mineralen, krijg je anders niet in deze hoeveelheden naar binnen.” Geen pesto zonder knoflook. “De hoeveelheid hangt van af van mijn stemming. Vandaag doe ik er een teentje extra bij. Zilver, mijn dochter, stelde mij jarenlang dezelfde vraag: wat eten we vandaag? Ik kon deze vraag nooit precies beantwoorden. Ik kook altijd anders. Ik kook zoals ik me die dag voel. Tegenwoordig vraagt ze naar de ingrediënten.” Die ingrediënten geeft Marlies Dekkers niet altijd volledig prijs. “Ik heb voor deze lunch een paté van kippenlever met verschillende paddenstoelen, geklaarde boter, knoflook, verse rozemarijn en tijm, peper en zout gemaakt. Zeg ik kippenlever, moet ze er niets van hebben. Zeg ik paté, vindt ze het lekker. Op orgaanvlees rust een gek soort taboe. Mijn dochter eet vlees, wees gerust, ik fop haar niet.”
Wie uitsluitend plantaardig eet, vermindert op den duur zijn of haar weerstand. En dat is dan ook de reden dat Marlies geen vegetariër is. Bloedworst met appeltjes, zure zult, de herinneringen uit haar jeugd houdt ze springlevend. “Ik heb me erin verdiept, en ik ben tot de conclusie gekomen dat vlees onmisbaar is – als het gaat over je gezondheid. Wat vlees doet met het milieu, dat is een andere discussie. Ik eet om die reden niet veel vlees, en dat wat ik aan vlees eet is biologisch. Alles wat ik eet, is biologisch. Dat wat voorgefabriceerd is, dat weiger ik. En ik drink geen alcohol. Alcohol is voor mij een straf. Ik zweer bij thee getrokken uit verse gember, ongeschild, en kaneelstokjes.”
OLIJVEN
In een handomdraai staat deze middag een ultragezonde lunch op tafel. “De wachttijd voor een foute pizza bedraagt een stuk langer,” constateert de vrouw achter Dare to Be. Bij het brood serveert ze naast groene pesto en kippenleverpaté een olijventapenade. “Turkse zwarte olijven en wat ansjovis in de blender en je hebt in no-time een heerlijke tapenade. Je moet de olijven laten shinen. Hoe minder je er aan toevoegt, hoe puurder de smaak. Je bent de olijfsmaak tenminste niet gelijk kwijt in de mond.”
Ze deelt onder de maaltijd een binnenpretje. “Olijven waren in Brabant iets heel exotisch. In mijn kinderjaren waren die daar amper verkrijgbaar. Ik was als kind al nieuwsgierig, ik las ergens iets over olijven, ik wilde deze per se proeven. Ik heb het mijn moeder heel lastig gemaakt tijdens het boodschappen.”
Niet overal ter wereld koken ze volgens de principes van Marlies Dekkers. “In Nederland eet ik niet heel vaak buiten de deur. Als ik uit eten ga, dan kies ik de betere restaurants uit. Die zijn er wel op berekend. Maar er zijn plekken waar ze te weinig in huis hebben om een koolhydraat- en suikervrij gerecht te serveren. In dat geval vraag ik om een lepel olijfolie om de honger te stillen.”
Frites zijn bij haar niet uitgesloten. “Ik vind frites zelfs erg lekker. Die maak ik van zoete aardappel, en bak ik vervolgens in dat ouderwetse vet, reuzel. Olijfolie kan een frituurtemperatuur niet aan. Mayonaise maak ik van eidooiers, mosterd, citroen, peper, zout en MCT-olie.”
Dat ze inmiddels de vijftig dik is gepasseerd, dat is haar niet aan te zien. Een stralende rimpelloze huid, glanzend haar. “Je huid is je grootste mond. Ik smeer alleen dat op mijn huid dat eetbaar is. Als bodylotion gebruik ik olijfolie. Als je van mij vroegere foto’s terugziet, zie je een verkrampt gezicht. Na mijn faillissement heb ik een aantal zaken in mijn leven drastisch veranderd. Ik werkte me daarvoor te pletter. Ik sliep twee tot vier uur per avond. Slaap staat bij mij nu op nummer 1. Slaap is zo overrated, heb ik wel eens in een interview gezegd, daar ben ik van teruggekomen. Met zichtbaar resultaat.”
Beeld: Rick Arnold