Een opvallende plek voor een kookstudio die zo’n mediterrane sfeer ademt. Dat kun je wel stellen als je Kookstudio Meerema bezoekt. Aan de Schaardijk, tussen de cementfabrieken en bedrijven, doemt Kookstudio Meerema op. “Een stukje Italië in Rotterdam,” noemen Sieberen Meerema en vrouw Anja het zelf. Makkelijk te herkennen aan de felrode sierlijke letters die op het huis geschilderd (of gespray- paint) zijn. Dat het huiselijk is, wordt meteen duidelijk als we binnenstappen en enthousiast begroet worden door Sieberen, zijn vrouw Anja en niet te vergeten, hond Bobbie.
Ik sta nog geen tien seconden in de keuken of er wordt me al een schort in handen geduwd. “Wil je meehelpen?” vraagt Sieberen. Dat laat ik me natuurlijk geen tweede keer zeggen. Daar sta je dan in de keuken van een gastronomische chef olijven te ontpitten. Op de vraag hoeveel olijven over het gerecht verdeeld mogen wor- den antwoordt Sieberen resoluut: “Niet te veel vragen, gewoon doen. Op gevoel.” Nog geen tien minuten later zitten we in de tuin – onder het genot van een glas witte wijn – de lunch te verorberen. Zo kun je het wel noemen. Pom- poen met blauwkaas, olijven, radijs, granaat- appelpitjes, rode wijnazijn en meer. Smaken die op zichzelf sterk en intens zijn, maar in combinatie verrassend goed bij elkaar passen. Verstand heeft Sieberen er wel van.
CARRIÈREPAD
Dat Sieberen een veelzijdige carrière heeft gehad wordt snel duidelijk. Sieberen begon zijn carrière als kok bij De Witte in Amersfoort. Van 1986 tot 1988 werkte hij als souschef onder leiding van Joop Braakhekke en Jon Sistermans bij De Kersentuin in Amsterdam en van 1988 tot 1990 als chef saucier onder Robert Kranen- borg bij Corona in Den Haag. In 1993 werd hij mededirecteur van Rijsmus Visgroothandel in Ede, vervolgens chef-kok en allround winkelmanager bij Schmidt Zeevis. Van 1997 tot 2000 was hij executive chef van de Dudok Horeca Groep en van 2000 tot 2012 patron cuisinier van De Harmonie in Rotterdam. Van 2012 tot 2017 herbergier van hotel en restaurant Quar- tier du Port. En nu sinds 11 jaar eigenaar van Kookstudio Meerema samen met zijn vrouw Anja Koot.
Bij Kookstudio Meerema kun je terecht voor verscheidene kookworkshops. Van tapas tot culinair barbecueën. Standaard is het in ieder geval niet. Daar houdt Sieberen niet van.
“Tegenwoordig aapt iedereen elkaar zo na. Als ik gerechten van bepaalde chefs voorbij zie ko- men, weet ik precies door wie het geïnspireerd is. Tuurlijk halen wij ook ergens onze inspiratie vandaan, maar in een boekje zul je het in ieder geval niet snel terugvinden.” Gesproken over boekjes, Sieberen heeft ook twee kookboeken op zijn naam staan: Harmonie op je Bord en Sieb’s Proefschrift. Harmonie op je bord bestaat uit twaalf maandgerechten waarin – vanzelfsprekend – voor alle maanden van het jaar een viergangenmenu wordt beschreven. Daarnaast staat het kookboek bordenvol met schilderkunst en gedichten van Sieberens hand. Sieb’s proefschrift is van een ander kaliber. Gevuld met basisrecepturen voor risotto, aardappelpuree of een heerlijke hollandaisesaus.
LEKKER SAPPIG
De tuin naast de opvallend witte villa ligt er nu nog wat rustigjes bij, maar zomers is de tuin overweldigend en weelderig groen. De tuin staat dan vol met allerlei groenten en kruiden die veelvuldig worden gebruikt in de gerechten die Sieberen kookt. Zelfvoorzienend en super vers dus. “Goede producten en ingrediënten zijn zo belangrijk voor een goed gerecht. Eigenlijk zou je al je producten bij de groenteboer, visboer, slager en bakkerij moeten halen, maar ja dat is natuurlijk wel een beetje een luxepositie om er zo in te staan.” Sieberen is geen standaardchef. Hij noemt zichzelf veel liever een gastronoom. Liefhebber van lekker eten. En dat het lekker is, kan ik alleen maar beamen.
Op de zijkant van de kookstudio staat in dezelfde felrode sierlijke letters: “Kookstudio Meerema. Privé diner, hier, thuis of op de zaak. Sieb kookt lekker sappig.”
Tijdens de lunch komen we al snel op het onderwerp vakanties en dan gaat het met
name over Italië. Een land waar Sieberen en Anja graag komen. Romantiek en goede wijn. Heel veel meer heb je niet nodig. “Toen we in Sicilië waren – een eiland dat behoort tot Italië – verbleven we in een hotel dat middenin een sinaasappelboomgaard stond dat vol in de bloei was. Ik heb nog nooit in mijn leven zoiets heerlijks geroken,” vertelt Anja. “Met de kinderen
gingen we vroeger vaak op vakantie naar Italië.” Dat stukje Italiaanse romantiek proberen ze in hun huis in Rotterdam-Ommoord ook na te bootsen. Hier in de kookstudio is het in ieder geval gelukt. “In Ommoord heeft Anja van onze tuin een romantisch plekje weten te creëren. Ze houdt van tuinieren.”
“Het is grappig,” vervolgt Anja, “sinds we niet meer middenin de drukte van de Rotterdamse stad wonen, komen we ook bijna niet meer in de stad. We hebben er niet meer zoveel te zoeken.”
“Maar het is nog steeds leuk om er te komen,” vult Sieberen aan. Middenin zijn verhaal worden we gestoord door de politie. Die komt even een kijkje nemen in de kookstudio. Leuk voor een teamuitje natuurlijk zo’n kookworkshop. We eten weer verder.
PROZAC
Over de gevolgen van de coronacrisis voor Kookstudio Meerema praten we nauwelijks. Daar zijn al genoeg woorden aan vuil gemaakt. Toch is Anja blij dat het weer op gang komt allemaal. Dat het weer mag en dat de mensen weer gezellig langskomen voor een avondje koken. Sieberen en Anja geloven dat koken begint bij het zelf maken, vormgeven en doen. “Doen is de Prozac voor geluk.” Ook tijdens de kookworkshops komt dit duidelijk terug. “Het is leuk om te zien dat mensen elkaar vaak wat beter leren kennen tijdens het koken. Ze zijn betrokken bij elkaar.”
De kookworkshops duren drie uur. De eerste anderhalf uur ben je bezig met de voorbereidingen van je gerechten. Denk aan het snijden, raspen, vijzelen van groenten, kruiden en wat er maar bij komt kijken. Maar de kookworkshops zijn meer dan alleen bezig zijn. Je krijgt ook voldoende tijd om te ontspannen, genieten en vooral te proeven van de eigen klaargemaakte gerechten. Het tweede deel van de avond zorgen Sieberen en Anja er namelijk voor dat de gerechten vanuit de oven of de pan op de tafel verschijnen en dat er onder het genot van een heerlijke wijn (of tafelwater) ruimte is voor een goed gesprek. Verbinding en nieuwe ontmoetingen. Het ophalen van oude herinneringen, maar ook het maken van nieuwe.
ONTMOETING
Niet alleen de buitenkant van de witte villa is een lust voor het oog. Ook aan het interieur binnen is te zien dat Sieberen en Anja meer hebben dan alleen smaak voor lekker eten. De eetzaal hangt vol met kleurrijke kunst gemaakt door Sieberen zelf. De tafels zijn gedekt met een wit tafelkleed waarop felblauwe vaasjes staan in verschillende vormen, die weer gevuld zijn met een kleurrijke tulp. Alles klopt met elkaar. De hele villa ademt een onbevangen sfeer die enorm prettig is. Het voelt alsof ik thuis in de keuken van mijn moeder sta. Huiselijk en warm.
Bij Kookstudio Meerema draait het om de ontmoeting. De ontmoeting met elkaar, maar ook de ontmoeting met nieuwe smaken. Exotische gerechten. “Sappige groenten. Natuurzuiver vlees. Glanzende ziltige vis. Het brandend hart van de kookstudio? Dat is het Molteni fornuis.” De keuken mag dan zijn speelveld zijn, maar zijn vrouw houdt hem scherp. “Zij houdt mij met mijn beide benen op de grond,” zoals hij dat zelf zo mooi zegt.
We zouden hier wel de hele middag kunnen zitten. In het zonnetje omringd door groen, ambachtelijk eten en in zulk gezelschap. Maar ach ja, er is een tijd van komen en gaan. “Zet
je nog wat leuks op internet over deze middag?” vraagt Siebren laconiek. “Ik zit niet meer zoveel op internet,” antwoord ik. Wat dacht je van een magazine?
‘Het is leuk om te zien dat mensen elkaar vaak wat beter leren kennen tijdens het koken. Ze zijn betrokken bij elkaar’
Beeld: Karine de Bruijn