Voor de teamspirit, voor de gezelligheid of voor het opdoen van extra kennis. Genoeg redenen om met elkaar, of juist alleen een kookworkshop te volgen. SMAAKmag. selecteert de leukste adresjes in de buurt. Kookstudio Hoeksche Waard leert ons de fijne kneepjes van Dutch Cuisine.
De plaatselijke fietsenwinkel doet net de deur op slot. De retail viert weekend vanaf zaterdag 16.00 uur. In de wijde omtrek is geen hoogbouw te bekennen, toezichtcamera’s evenmin. Zo vlakbij, en tegelijkertijd zo ver weg van de grote stad. In Numansdorp geldt een wet die in Rotterdam allang is opgeheven, de wet van rust.
Kookstudio Hoeksche Waard vind je naast afhaalchinees De Gouden Kom aan de Burg. de Zeeuwstraat, de enige straat in de dorpskern waar bewoners kippen aan huis mogen houden. De deur van de kookstudio staat wagenwijd open terwijl Michka Chel in de bijkeuken de laatste hand legt aan de mise-en-place. Wie kwade bedoelingen heeft, zou ongezien met de glimmende pannen en messen aan de haal kunnen gaan. Niemand in Numansdorp lijkt daarop uit. Het vertrouwen is hier nog niet (volledig) weg.
Michka Chel (33), geboren in Amersfoort, verhuisde voor de liefde naar Numansdorp. De liefde voor die man bleek niet onvoorwaardelijk, de liefde voor de Hoeksche Waard zit inmiddels diepgeworteld. In Italië volgde ze ooit een privé-opleiding tot kok, leren en werken tegelijkertijd. “In Italië hadden we direct contact met de lokale boeren. De lijntjes waren er heel kort. Na Italië heb ik in diverse restaurants in Nederland gewerkt, daar verloopt alles via leveranciers in plaats van via de makers en de telers. Menig restaurant is bovendien een mannenwereld waar je elke dag opnieuw je positie moet verdedigen. Verloren moeite, verloren tijd.”
In Numansdorp staat ze weer met beide benen – gehuld in een zwarte tuinbroek – in de klei. Bijna twee jaar geleden opende ze Kookstudio Hoeksche Waard, de enige kookstudio op het eiland. Aan niets is af te lezen dat ze inmiddels 250 workshops vanuit deze studio heeft gegeven. Geen krasje, niets. Alle apparatuur lijkt spiksplinternieuw. “Ik ben heel zuinig op mijn spullen.” Het wordt alom gewaardeerd. Zelfs bruidsparen vieren hun bruiloft rondom haar kookeiland.
PARELWIJN
Michka Chel verwelkomt haar gasten met een glas bruisende parelwijn gemaakt van de druif seyval blanc, afkomstig van landgoed De Eeckelaer in Puttershoek. Voor fotograaf Arno Hoogwerf een feest der herkenning, hij heeft de makers van deze biologische wijn meer dan eens op de gevoelige plaat mogen leggen. Hij gaat vandaag met zijn familie in de leer bij Michka. Een bijspijkercursus kan overduidelijk geen kwaad. “Ik kan nog net een kop thee zetten,”erkent zijn schoonvader.
‘Ik kan nog net een kop thee zetten’
Dutch Cuisine is een stroming die Michka Chel terecht koestert. Alles in de keuken is afkomstig van eigen bodem, ofwel uit de Hoeksche Waard. De schapenkaas en lamsschenkel (Westhoek Schapen) uit Mijnsheerenland, de honing uit Strijen, de boter uit Maasdam, de quinoa (Boer & Zus) uit Mookhoek, de picanha (Mariënhof Weiderund) uit Westmaas, het brood (Bakkerij Bussing) uit Numansdorp. Alles behalve de bakpoeder en de Haagsche hopjes bedoeld als karamel bij het dessert. De hopjes worden tot poeder gemalen in de vijzel en de poeder gaat vervolgens op bakpapier op 170 graden voor circa 8 minuten – totdat de poeder is gesmolten – de oven in. “Niet stampen, maar draaien,” waarschuwt ze de dames in het gezelschap. “Met stampen slaan we de vijzel kapot.”
Michka is op alle fronten gepokt en gemazeld. Ze heeft zelfs leesbrillen klaarleggen voor hen die moeite hebben met het bekijken van de recepten. Dobbelstenen liggen op het keukenblok als voorbeeld voor de carré (vierkante blokjes van 1 bij 1 centimeter) van knolselderij. Bij Michka ben je als cursist geen nummer. Persoonlijke aandacht staat bij haar hoog in het vaandel. Extra reden om vaker op het platteland een kookworkshop te volgen.
KONINGSOESTER
De wortelen uit Klaaswaal zijn vandaag bedoeld voor bij het hoofdgerecht en dienen chinoise ofwel diagonaal ofwel in ruitvorm te worden gesneden. Michka: “Blancheer de paarse wortel, oerwortel, apart van de oranje en gele wortel. De paarse wortel geeft in kokend water af.”
No waste is het codewoord tijdens deze kookworkshop. De klokhuizen van de peren, alle schillen behalve die van de aardappels en van de citrusvruchten gaan in de pan voor de jus die uiteindelijk wordt afgeblust met rode wijn. “Aardappel bindt en zou de jus troebel maken, citrusschillen zouden de jus te bitter maken.”
De schoonvader roert, en blijft roeren door de restgroenten – ‘het is net als bij de padvinders’ zonder effect overigens want de inductie is uitgeschakeld. Iemand blijkt per ongeluk op het verkeerde knopje te hebben gedrukt. De familie lacht om haar eigen knulligheid.
Ondertussen wordt de staartstuk gevacumeerd met gedroogd gras – het gras waarmee de MRIJ Verbeterd Roodbont-runderen zich voeden – en een eetlepel Hoeksche wodka, ‘ja, ook de wodka komt uit de Hoeksche Waard’ en vervolgens minimaal 1 uur sous-vide gegaard. De koningsoester, een vlezige paddenstoel, moet worden gepoft in de oven en vervolgens gerookt op snippers van beukenhout. “Snijd de koningsoester in met peper, zout en olie en laat hem even zweten in een plastic zak.” Michka Chel geeft in minder dan twee uur tijd maar liefst 21 recepten prijs.
AKKERRANDEN
Denk je aan de Hoeksche Waard, denk je aan suikerbiet. De suikerbieten van De Hoeksche Boerin, Trudy Schoenmakers-de Jong, worden tijdens deze workshop gekonfijt en met het zoethout, kaneel en kruidnagel meegekookt in de pudding. De eetbare bloemen (klaprozen, goudsbloemen, rozenbottels) groeiend op de 450 kilometer aan akkerranden op het eiland als dekking voor bestuivende insecten vinden eveneens de weg naar het dessert.
‘In Italië hadden we direct contact met de lokale boeren’
De familie mag naar boven waar de tafel staat gedekt voor een eigen bereid driegangendiner. Met een paar ingrepen van Michka Chel, de boerenkoolchips zijn van haar hand, is het resultaat verbluffend voor een groep dat deels uit leken bestaat. “Wat ruiken de paddenstoelen lekker!”
We zijn vandaag op een boeiende wijze met de neus op de feiten gedrukt. Waarom duiken we niet vaker de Hoeksche Waard in? Waarom kopen we appels in de supermarkt in plaats van ze zelf te plukken bij De Kikkershoek in Mijnsheerenland? Waarom doen we onze boodschappen überhaupt niet bij de landwinkel De Koningshoeve in Klaaswaal? Michka Chel heeft zo gelijk. We zouden vaker moeten daten met de boeren. We ruiken kansen voor Tinder.
Beeld: Vincent van Dordrecht