Als we over duurzaamheid praten, hebben we het vaak over spullen. Maar gaan we wel zo duurzaam om met ons eigen lichaam? Plegen we daar geen roofbouw op? Hele dagen, maanden, jaren zitten we stil achter de computer. We maken geen tijd om te koken, dus scoren we even een snelle hap bij de supermarkt. We praten met Franz Kliegel van Kookpunt Rotterdam en personal trainer Stefan Merkestein van Compound Gym Rotterdam over een duurzaam lichaam. Franz Kliegel: “Beweging en voeding is het belangrijkste wat er is.”
Franz Kliegel kruipt op een barkruk in de keuken van Compound Gym Rotterdam van Stefan Merkestein. Een typische urban plek waar je niet alleen terecht kunt voor PT lessen, maar ook naar de kapper kunt, naar de fysio en waar onder meer kunstenaar Marcel Labrie zijn atelier heeft. Het was altijd Stefans droom om een plek als deze te creëren. Een rauwe plek waar meerdere disciplines samenkomen, maar ook meerdere mensen samenkomen met eenzelfde soort mindset.
Stefan: “Je weet wel, mensen die hard werken, maar er ook een gezonde levensstijl op nahouden.” Stefan geeft al sinds jaar en dag personal training aan mensen met een goede beurs. Stefan: “Maar ik zeg altijd: ben je bereid dingen door te pakken? Sporten is leuk, maar het belangrijkste is je voeding. De meeste mensen die bij me komen trainen, willen afvallen. Ik ga dan eerst met ze kijken hoe ze nu leven. Door middel van een voedingsdagboek breng ik dat in kaart.”
Franz knikt gretig ja. “Eigenlijk hebben de meesten van ons gewoon te weinig kennis over goede en gezonde voeding. Ik zeg altijd: je moet zo dicht mogelijk bij de natuur eten.” Daar bedoelt Franz niet mee dat je op een kleedje op het gras een frikandel moet gaan zitten eten, maar voedsel rechtstreeks uit de natuur, zoals aardappelen en penen. “Maar dan komt het, want hoe maak je daar een lekkere maaltijd van en hoe bereid je dat dusdanig dat het voedsel de meeste voedingsstoffen behoudt?”
Stefan begint te glunderen: “Ja en daar heb je dus de juiste pannen voor nodig, die je bij Kookpunt kunt scoren. En dat niet alleen. Je krijgt er ook meteen goed bereidingsadvies bij. Zo heb ik jaren geleden Franz leren kennen. Ik ging naar Kookpunt voor een goed mes en Franz kon er zo bevlogen over vertellen. Als ik een vraag had over de bereiding van vlees bijvoorbeeld dan kon ik hem altijd appen en zo is er langzaam een band tussen ons ontstaan.”
En dan ineens staat Stefan op een dag PT lessen in Kookpunt te geven en Franz op zijn beurt met een grote vuurkorf en pannen buikspek te maken bij Compound Gym Rotterdam. Stefan krijgt opnieuw pretoogjes als hij aan die events denkt. “Man dat was wel leuk hé, bij jullie in de zaak mensen laten opdrukken.” Franz: “Ja en hier bij slechts 10 graden lekker buiten een pan stoof maken. Het is nooit te slecht weer om lekker buiten te koken. Je moet gewoon de juiste spullen hebben.”
‘Als ik een vraag had over de bereiding van vlees bijvoorbeeld dan kon ik hem altijd appen en zo is er langzaam een band tussen ons ontstaan’
Het is duidelijk. Dit zijn de mannen van het goede leven en juist daarom zijn ze zo zuinig op hun lichaam. Stefan: “Mijn vrouw had laatst echt een goede quote: ‘Als we de zorg willen ontzorgen, moeten we voor onszelf gaan zorgen’.” Franz: “Zo daar slaat ze de spijker mee op z’n kop. We hebben gewoon geen idee meer hoe we goed voor onszelf moeten zorgen. Ik neem het niemand kwalijk, want alles wordt tegenwoordig voor ons geregeld.”
Stefan: “Ja maar sinds corona zie ik wel ineens een ommekeer en zijn meer en meer mensen veel bewuster met hun lichaam bezig. Ze worden ook kritischer met hun vragen tijdens de training. Ik vind dat alleen maar mooi, want ik weet enorm veel van het menselijk lichaam, hoe het in elkaar steekt. Ook weet ik heel veel over voeding. Ik train zelfs een aantal artsen en niet de minste en voor mij zijn dat gewoon… Ja, kijk, die weten echt heel veel van het lichaam. Ik vind het gaaf dat ik mijn kennis met hen kan delen.”
Franz met een glimlach: “En vervolgens stuurt hij ze me naar mij door.” Stefan: “Ja kijk, als je een mooie en dure pan bij Franz koopt, ga je er echt geen vis van de supermarkt in leggen, dan wil je ook een goed stuk vis. En zo word je je steeds bewuster van wat je naar binnen werkt.” Franz vult hem tot slot aan: “Ja, mensen denken dat gezond eten niet lekker is, maar dat is het juist wel. En het is heel simpel, een aubergine kun je simpelweg niet lekker en goed bereiden in een goedkope flutpan.”
Beeld: Rick Arnold