GONG BAO
Bij Sichuan food denken we vrijwel meteen aan szechuanpeper, dat tintelende korreltje dat weliswaar wat weg heeft van citroen maar een geheel eigen -intense- smaak heeft. Sichuan food behelst echter zoveel meer. Xinyu Zhu (31), Judy voor haar niet-Chinese vrienden, van Zhucook heeft de verdere introductie van Sichuan food in Nederland gebombardeerd tot haar persoonlijke missie. Xinyu Zhu zag het levenslicht in de hoofdstad Chengdu, maar groeide op in Panzhihua in het uiterste zuiden van de Chinese provincie Sichuan. Als 5-jarig meisje keek ze in de keuken al over de schouders van haar ouders en haar oma. Acht jaar geleden verruilde ze Panzhihua voor Rotterdam en sindsdien geeft ze workshops en theeceremonies en kookt ze als gastchef authentieke gerechten uit haar moederland. Exclusief voor SMAAKmag. deelt ze elke maand een recept uit de gedurfde Sichuanese keuken. Vandaag: de klassieker gong bao ofwel kip kung pao, een roerbakgerecht met kip, pinda’s en -uiteraard- pepers.
Benodigdheden
Voor 4 personen
Voor de kip
- 500 gram kippendijen, in blokjes van 1 cm gesneden
- 1 theelepel Shaoxing (Chinese rijstwijn)
- 1 theelepel (gewone) sojasaus.
- ½ theelepel donkere sojasaus
- 1 theelepel kippenbouillonpoeder
- 1 theelepel Sichuan chilibonenpasta (te koop bij Aziatische supermarkt)
- 2 theelepels maiszetmeel
- zout, naar eigen smaak
Voor de saus
- 2 theelepels suiker
- 3 theelepels Chinese azijn
- 1 theelepel donkere sojasaus
- 1 theelepel Shaoxing
- 1 theelepel kippenbouillonpoeder
- ½ theelepel maiszetmeel
Voor de roerbak
- 50 gram wortelen, in kleine blokjes gesneden, 2 minuten laten koken, afgieten en goed uit laten lekken
- 50 gram komkommer, in kleine blokjes gesneden
- 6 eetlepels gebakken pinda’s
- 2 bosuitjes, in stukken van 1 cm gesneden
- 1 theelepel fijngehakte gember
- 4 stuks gedroogde rode Sichuan chilipepers (vergeet niet de zaadjes te verwijderen)
- ½ theelepel Sichuan peperkorrels
- 1 theelepel Sichuan chilibonenpasta
- 1 theelepel kippenbouillonpoeder
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- zout, naar eigen smaak
Instructies
- Marineer de kippendijen met het zout, Shaoxing, sojasaus, donkere sojasaus, kippenbouillonpoeder, maizena en een theelepel Sichuan chilibonenpasta.
- Neem voor de saus een kleine kom, voeg eerst de suiker toe, en daarna de maizena, kippenbouillonpoeder en azijn en meng goed. Voeg vervolgens de donkere sojasaus en de Shaoxing toe.
- Pak de wok en zet deze op het fornuis op middelhoog tot hoog vuur en voeg de droge rode chili, peperkorrels, bonenpasta, gember en knoflook toe. Bak het mengsel 1 à 2 minuten of tot het geurig wordt, maar let op dat het niet verbrandt. Voeg de kip toe en roerbak de kip tot deze aan de buitenkant wit is. Dit duurt ongeveer 2 minuten.
- Voeg de wortels en de komkommer toe, een beetje zout, en kook het geheel 1 à 2 minuten. Meng het dan allemaal met de kip, voeg de pinda’s toe, roerbak nog 2 minuten en zet het vuur lager. Voeg de saus toe en blijf roeren gedurende 2 minuten of totdat alles bedekt is met de saus. Zet vervolgens het vuur uit.
- Serveer de gong bao in een middelgrote kom.
Tip: Om die echte authentieke Sichuan smaak te krijgen, gebruik je Pixian chilibonenpasta.