SMAAKmag. lekker rotterdams
  • Nieuws
  • Eten & drinken
  • Interviews
  • Reportages
  • Columns
  • Webshop
    • Winkelmand
  • Abonneren op SMAAKmag.
  • Adverteren in SMAAKmag.
  • Wij zijn SMAAKmag.
Winkelmand
  • SMAAKmag.
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Webshop
Abonneren
SMAAKmag. lekker rotterdams
SMAAKmag. lekker rotterdams
  • Nieuws
  • Eten & drinken
  • Interviews
  • Reportages
  • Columns
0
  • Eten & drinken

Koken met Xinyu Zhu

  • SMAAKmag.

Tian shui mian 甜水面

Bij Sichuan food denken we vrijwel meteen aan szechuanpeper, dat tintelende korreltje dat weliswaar wat weg heeft van citroen maar een geheel eigen -intense- smaak heeft. Sichuan food behelst echter zoveel meer. Xinyu Zhu van Zhucook heeft de verdere introductie van Sichuan food in Nederland gebombardeerd tot haar persoonlijke missie. Xinyu Zhu zag het levenslicht in de hoofdstad Chengdu, maar groeide op in Panzhihua in het uiterste zuiden van de Chinese provincie Sichuan. IN 2012 verruilde ze Panzhihua voor Rotterdam en sindsdien geeft ze workshops en theeceremonies en kookt ze als gastchef authentieke gerechten uit haar moederland. Exclusief voor SMAAKmag. deelt ze elke maand een recept uit de gedurfde Sichuanese keuken. Vandaag: tian shui mian, deze udon-like noodles met een chewy textuur en een rijke, zoete sojasaus zijn razendpopulair in Chengdu, de hoofdstad van Sichuan.

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de noodles:

  • 300 gram bloem
  • 145 milliliter water
  • Een snufje zout

Voor de saus:

  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepels fijngehakte knoflook
  • 2 eetlepels Sichuan chiliolie
  • 1 theelepel sesamzaadjes
  • 1 eetlepel sesampasta
  • 2 eetlepels zelfgemaakte Sichuan zoete sojasaus
  • 1 theelepel verse rode szechuanpeperkorrels
  • 2 eetlepels fijngehakte gefrituurde pinda’s

Instructies:

  1. Meng alle ingrediënten voor de noodles door elkaar en kneed ze tot een glad deeg. Dek dit vervolgens af met folie en laat het deeg zo’n 30 minuten rusten.
  2. Maak een driehoekige wrapper van het deeg met behulp van een deegroller. Vouw de hoeken van de wrapper naar binnen, en snijd deze in stroken van ongeveer 6 millimeter breed. Rek de noodles vervolgens een klein beetje uit. Voeg wat bloem toe om te voorkomen dat de noodles aan elkaar blijven plakken.
  3. Verwarm een pan met water op middelhoog vuur. Zodra het water kookt, voeg je de noodles toe. Laat de noodles vervolgens zo’n 5 minuten koken, totdat deze beetgaar zijn.
  4. Giet het water van de noodles af en doe de noodles hierna in een kommetje. Hieraan voeg je alle ingrediënten voor de saus toe.

Eet smakelijk! 慢慢吃

Tip: Het geheime ingrediënt in dit gerecht is de zelfgemaakte Sichuan zoete sojasaus. Op mijn YouTube-kanaal kun je zien hoe je dat doet!

Foto’s: Chao Wang

SMAAKmag.

Meer smaakvolle artikelen
Lees meer
  • Eten & drinken

Britta en Yuri Wattimena openen najaar 2022 restaurant NOYA in Rotterdam 

  • SMAAKmag.
SMAAKmag. x SARA by CUCU
Lees meer
  • Eten & drinken

Nasi rames als pokébowl bij SARA by CUCU

  • SMAAKmag.
Lees meer
  • Eten & drinken

Shirma Rouse rockt tijdens allereerste kookboekdiner

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

Oma’s keukenkastje opengetrokken voor tweede gin Bobby’s

  • Dijlan van Vlimmeren
London Loy bij koffietijd - SMAAKmag.
Lees meer
  • Eten & drinken

London lekkers: Fan van frittata

  • Sander Grip
Garde van de Buik - SMAAKmag
Lees meer
  • Eten & drinken

Het terras op met de Garde van de Buik

  • SMAAKmag.
Schmidt Zeevis Kreeft - SMAAKmag
Lees meer
  • Eten & drinken

Oosterscheldekreeft – Hollands Best

  • Dijlan van Vlimmeren
Chef Quincy - SMAAKmag.
Lees meer
  • Eten & drinken

Talk of the Town

  • SMAAKmag.

Smaakt dit naar meer?

Meld je dan snel aan voor onze nieuwsbrief!

SMAAKmag.
Lekker Rotterdams
SMAAKmag. is een initiatief van Veenman+ communicatiebedrijf Rotterdam en carenza* ontwerpbureau Rotterdam

Vul jouw zoekterm in de druk op enter.