Mouth-watering chicken salad 口水鸡
Bij Sichuan food denken we vrijwel meteen aan szechuanpeper, dat tintelende korreltje dat weliswaar wat weg heeft van citroen maar een geheel eigen -intense- smaak heeft. Sichuan food behelst echter zoveel meer. Xinyu Zhu van Zhucook heeft de verdere introductie van Sichuan food in Nederland gebombardeerd tot haar persoonlijke missie. Xinyu Zhu zag het levenslicht in de hoofdstad Chengdu, maar groeide op in Panzhihua in het uiterste zuiden van de Chinese provincie Sichuan. Acht jaar geleden verruilde ze Panzhihua voor Rotterdam en sindsdien geeft ze workshops en theeceremonies en kookt ze als gastchef authentieke gerechten uit haar moederland. Exclusief voor SMAAKmag. deelt ze elke maand een recept uit de gedurfde Sichuanese keuken. Vandaag: een kipsalade waarvan het water in je mond loopt.
Ingrediënten voor 2
- 1 kippenpoot
- 2 lente-uitjes, het groene gedeelte fijngesneden, het witte gedeelte in stukken van 3 centimeter gesneden
- 30 gram fijngesneden komkommer
- 2 theelepels sojasaus
- 3 stukjes gesneden gember
- 10 gram fijngehakte gember
- 5 gram fijngehakte knoflook
- 1 eetlepel Chinese zwarte azijn
- ½ eetlepel pindakaas of sesam-pindapasta
- 5 stukjes rode szechuanpeper
- 1 theelepel rode szechuanpeperpoeder
- 2 theelepels rode szechuanpeperolie
- 1-2 eetlepels Sichuan chiliolie
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel fijngehakte en roergebakken pinda’s
- sesamzaadjes
- zout om het op smaak te brengen
- 200 gram ijsklontjes
Tips: klik hier voor een video over het maken van je eigen szechuanpeperolie
Bereiding
- Verhit de pan en doe het water erin. Voeg de witte stukken lente-ui, de gesneden stukken gember en de rode szechuanpeper in het kokende water en voeg er een snufje zout aan toe. Laat het geheel koken. Zodra het kookt, voeg je de kip eraan toe en laat je het zo’n 15 tot 30 minuten doorkoken, afhankelijk van hoe mals je het vlees wilt hebben.
- Haal de kip uit de pan en leg deze in koud water met de ijsklontjes. Dit zorgt ervoor dat het vlees lekker mals wordt. Doe het water niet weg, we gebruiken dit als basis voor de saus.
- Neem twee eetlepels van het gekookte water uit de pan en meng het met wat pindakaas in een kommetje. Voeg hieraan de Sichuan chiliolie, de fijngehakte gember, knoflook, wat zout, de rode szechuanpeperpoeder, rode szechuanpeperolie, Chinese zwarte azijn, sojasaus, suiker en sesamolie aan toe.
- Doe de fijngesneden komkommer in een kommetje of op een bord.
- Snijd het vlees van het bot van de kippenpoot en leg dit op de komkommer.
- Giet nu de saus over de kip heen en garneer de kip met wat lente-ui en fijngesneden pinda’s en bestrooi deze met wat sesamzaadjes.
Eet smakelijk! 慢慢吃