Sichuanese koude noedels 四川凉面
Bij Sichuan food denken we vrijwel meteen aan szechuanpeper, dat tintelende korreltje dat weliswaar wat weg heeft van citroen maar een geheel eigen -intense- smaak heeft. Sichuan food behelst echter zoveel meer. Xinyu Zhu van Zhucook heeft de verdere introductie van Sichuan food in Nederland gebombardeerd tot haar persoonlijke missie. Xinyu Zhu zag het levenslicht in de hoofdstad Chengdu, maar groeide op in Panzhihua in het uiterste zuiden van de Chinese provincie Sichuan. Acht jaar geleden verruilde ze Panzhihua voor Rotterdam en sindsdien geeft ze workshops en theeceremonies en kookt ze als gastchef authentieke gerechten uit haar moederland. Exclusief voor SMAAKmag. deelt ze elke maand een recept uit de gedurfde Sichuanese keuken. Vandaag: koude noedelsalade als pittige oppepper in een handomdraai bereid.
Benodigdheden
- 150 gram noedels
- 50 gram dun gesneden komkommer
- 50 ml zonnebloemolie
- 3 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
- 15 gram gember, fijngesneden
- 1 theelepel sojasaus
- 1 theelepel suiker
- ½ theelepel Sichuanese peperolie
- 2 theelepel Chinese zwarte azijn
- 1 theelepel kippenbouillonpoeder
- ½ theelepel Sichuanese peperpoeder
- 1 theelepel Sichuanese chiliolie
- 1 theelepel fijngesneden bosui
- 1 theelepel fijngesneden koriander
- 1 verse rode peper, fijngesneden
- Zout naar eigen smaak
Instructies
- Doe de knoflook en de gember in een klein kommetje. Voeg koud water toe tot de gember en knoflook onder water staan.
- Verhit de pan op middelhoog vuur en voeg wat water toe. Voeg de noedels eraan toe zodra het water kookt. Laat de noedels zo’n 5 minuten lang koken.
- Haal de noedels uit de pan, laat ze uitlekken en vervolgens zo’n 2 minuten afkoelen. Voeg nu zonnebloemolie aan de noedels toe en zet de noedels aan de kant om ze nog verder af te koelen. Haal de noedels uit elkaar zodat ze niet meer tegen elkaar plakken.
- Doe de komkommer in een aparte kom, en voeg eerst de noedels eraan toe en vervolgens de sojasaus, Chinese zwarte azijn, suiker, kippenbouillon, Sichuanese chiliolie, Sichuanese peperolie, het water met knoflook en gember, de rode peper, bosui en koriander.
- Mix de ingrediënten door elkaar en geniet van je noedelsalade.