SMAAKmag. lekker rotterdams
  • Nieuws
  • Eten & drinken
  • Interviews
  • Reportages
  • Columns
  • Webshop
    • Winkelmand
  • Abonneren op SMAAKmag.
  • Adverteren in SMAAKmag.
  • Wij zijn SMAAKmag.
Winkelmand
  • SMAAKmag.
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Webshop
Abonneren
SMAAKmag. lekker rotterdams
SMAAKmag. lekker rotterdams
  • Nieuws
  • Eten & drinken
  • Interviews
  • Reportages
  • Columns
0
  • Eten & drinken

Koken met Xinyu Zhu

  • SMAAKmag.

Lan dao lamb 烂刀羊肉

Bij Sichuan food denken we vrijwel meteen aan szechuanpeper, dat tintelende korreltje dat weliswaar wat weg heeft van citroen maar een geheel eigen -intense- smaak heeft. Sichuan food behelst echter zoveel meer. Xinyu Zhu van Zhucook heeft de verdere introductie van Sichuan food in Nederland gebombardeerd tot haar persoonlijke missie. Xinyu Zhu zag het levenslicht in de hoofdstad Chengdu, maar groeide op in Panzhihua in het uiterste zuiden van de Chinese provincie Sichuan. In 2012 verruilde ze Panzhihua voor Rotterdam en sindsdien geeft ze workshops en theeceremonies en kookt ze als gastchef authentieke gerechten uit haar moederland. Exclusief voor SMAAKmag. deelt ze elke maand een recept uit de gedurfde Sichuanese keuken. Vandaag: lan dao lamb, een lokaal gerecht uit Panzhihua, een grote industriestad in het zuiden van Sichuan.

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de marinade:

  • 200 gram lamsvlees, fijngesneden
  • 50 gram rode ui, fijngesneden
  • ½ theelepel witte peperpoeder
  • 1 eetlepel gewone sojasaus
  • 1 eetlepel Shaoxing (Chinese rijstwijn)
  • ½ eetlepel Sichuanese chilibonenpasta

Voor het roerbakken:

  • 6 eetlepels olie
  • 40 gram gesneden verse munt
  • 30 gram fijngesneden Sichuanese gepekelde groenten
  • 2 theelepels verse komijnzaadpoeder
  • 5 gedroogde Sichuanese chili’s, gesneden
  • ½ eetlepel donkere sojasaus
  • ¼ theelepel groene szechuanpeperkorrels
  • zout, naar eigen smaak

Instructies:

  1. Marineer het lamsvlees met alle ingrediënten voor de marinade in een kom, en laat het geheel zo’n 30 minuten staan.
  2. Verhit de pan met olie op middelhoog vuur voor zo’n 2 minuten, en voeg er de Sichuanese chilibonenpasta aan toe. Roerbak de pasta circa 2 minuten tot er een fijne geur uit komt. Voeg hierna de gedroogde chili en de groene peperkorrels toe en roerbak het geheel zo’n 30 seconden.
  3. Voeg het gemarineerde lamsvlees toe in de pan en roerbak dit tot het vlees gaar is. Hierna voeg je de gepekelde groenten toe en blijf je roerbakken totdat het vlees een beetje krokant is en goudbruin van kleur is.
  4. Voeg de komijnzaadpoeder en de donkere sojasaus toe. Blijf 1 minuut doorgaan met roerbakken. Doe de verse munt erbij, roer deze goed door het vlees en bak nog 1 minuut verder. Zet het fornuis uit en serveer de inhoud van de pan in een kom of op een bord.

Eet smakelijk! 慢慢吃

Foto’s: Aleksej Kasatkin

SMAAKmag.

Meer smaakvolle artikelen
Lees meer
  • Eten & drinken

Duitse durf in duurzaam domein

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

Het nieuwe FRED: niet normaal mooi

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken

Van morlacco met morilles tot wijnazijn met mosterdzaad 

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

NRC zet eigen keuken in spotlights met sterrenburger

  • SMAAKmag.
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

New in Town: wijnbar NOTK

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws
  • Recepten

POWER TO SAUER

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

Bij Café Pompette schiet het alle kanten op

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

Paella op sterrenniveau

  • SMAAKmag.

Smaakt dit naar meer?

Meld je dan snel aan voor onze nieuwsbrief!

SMAAKmag.
Lekker Rotterdams
SMAAKmag. is een initiatief van Veenman+ communicatiebedrijf Rotterdam en carenza* ontwerpbureau Rotterdam

Vul jouw zoekterm in de druk op enter.