Jianbing 煎饼
Bij Sichuan food denken we vrijwel meteen aan szechuanpeper, dat tintelende korreltje dat weliswaar wat weg heeft van citroen maar een geheel eigen -intense- smaak heeft. Sichuan food behelst echter zoveel meer. Xinyu Zhu van Zhucook heeft de verdere introductie van Sichuan food in Nederland gebombardeerd tot haar persoonlijke missie. Xinyu Zhu zag het levenslicht in de hoofdstad Chengdu, maar groeide op in Panzhihua in het uiterste zuiden van de Chinese provincie Sichuan. In 2012 verruilde ze Panzhihua voor Rotterdam en sindsdien geeft ze workshops en theeceremonies en kookt ze als gastchef authentieke gerechten uit haar moederland. Exclusief voor SMAAKmag. deelt ze elke maand een recept uit de gedurfde Sichuanese keuken. Vandaag: jianbing, een kruising tussen een crêpe en een omelet. Vrij vertaald betekent jianbing gebakken pannenkoek.
Ingrediënten voor 6 personen
Voor het pannenkoekenbeslag:
- 120 gram bloem
- 300 milliliter water
- snufje zout
- Voor de knapperige crackers:
- 150 gram bloem
- 50 gram water op kamertemperatuur
- 1 gram bakpoeder
- 5 milliliter zonnebloemolie
- 500 milliliter zonnebloemolie om het deeg te frituren
Voor de saus:
- 2 eetlepels Sichuanese broodbonenpasta
- 3 eetlepels zoete bonenpasta
- 1 theelepel witte peperpoeder
- 2 eetlepels knoflook-chilisaus
- 1 eetlepel water
- 1 eetlepel Sichuanese chiliolie (optioneel)
Overige ingrediënten:
- 1 kropsla
- 2 lente-uitjes
- 3 gram koriander
- 6 worstjes
- 2 gram boter
- 1 eetlepel zwarte sesamzaadjes
- 6-8 eieren
Instructies:
- Meng alle ingrediënten voor het pannenkoekenbeslag en laat het geheel een uur lang rusten.
- Meng de ingrediënten voor het crackerdeeg en kneed het deeg. Het deeg hoeft niet glad te worden. Dek het deeg af met folie, zet het aan de kant en laat het 15 minuten rusten.
- Rol na een kwartier het deeg voor de crackers in een platte en dunne wrapper. Verdeel deze in 6 tot 8 kleine stukjes en vouw van de zijkant naar het midden. Maak twee kleine sneetjes in het midden en vouw de wrapper open. Verhit de olie in een koekenpan tot ongeveer 140 graden. Frituur de crackers tot beide kanten een goudbruine kleur hebben. Haal de crackers eruit, leg ze op een stuk keukenpapier en laat ze uitlekken.
- Om de saus voor te bereiden, meng alle ingrediënten in een kleine kom.
- Snijd de worst doormidden. Verhit de pan op middelhoog vuur, voeg de boter toe en laat deze smelten. Hierna doe je de worst in de pan, bak de worst totdat deze goudbruin is aan beide zijden.
- Leg de stukken worst op een bord om het later te gebruiken.
- Snijd ondertussen de lente-uitjes en koriander fijn, en breek de sla in stukken met de hand. Leg deze ingrediënten eveneens op een bord voor later.
- Verhit de pan weer op middelhoog vuur en voeg wat olie aan de pan toe met een kwastje.
- Doe het pannenkoekenbeslag in de pan. Houd de deksel op de pan tijdens het bakken.
- Breek een ei op de crêpe en gebruik een lepel om het ei over de crêpe te verdelen.
- Besprenkel de crêpe met wat gesneden lente-ui en sesamzaadjes en laat het ei bakken.
- Als de crêpe hard begint te worden, draai je hem om en bak je de crêpe verder op de ei-kant.
- Bestrijk de crêpe met de saus en voeg de cracker eraan toe. Hierna breek je cracker en voeg je de stukjes worst, sla en koriander toe. Vouw de crêpe om de cracker heen.
Eet smakelijk! 慢慢吃