KHANOM JEEB (Thaise dimsum)
De Thaise keuken staat alom bekend als gezond en veelzijdig. Van zacht tot pittig, van fris tot romig. Gezegend met een klimaat waarin vrijwel alle groenten, kruiden en specerijen gedijen, geldt Thailand als het culinaire walhalla. Kanchana van Baalen, Thai van origine, deelt met SMAAKmag. de lekkerste authentieke gerechten uit haar vaderland. Deel 9: khanom jeeb.
Nog zo’n heerlijk street food gerecht: Thaise dimsum ofwel khanom jeeb. Dit is de Thaise versie van de klassieke Chinese dimsum, het bewijs van de Chinese invloeden in de Thaise keuken. Door de jaren heen is de Chinese dimsum omgevormd tot typisch lokale specialiteit in Thailand.
Bij de borrel, als lichte lunch, als tussendoortje als voorgerecht, khanom jeeb kan altijd. En zo lekker met de gefrituurde knoflookolie, verslavend!
Dimsums zijn niet alleen heel leuk om samen te eten maar ook om samen te maken. Ik kook vaak samen met mijn dochter van 10. Zij is heel erg geïnteresseerd in koken en houdt heel erg van eten. Dimsum is een van haar favoriete street food. Dus wanneer we ze maken, zorgen we altijd dat we een voorraad hebben voor in de vriezer (afgelopen keren is dat helaas niet gelukt).
Benodigdheden
- 200 gram varkensgehakt of kipgehakt
- 250 gram rauwe garnalen, gepeld zonder darmkanaal en grof gehakt
- 150 g waterkastanjes, fijngehakt
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- 1 eetlepel oestersaus
- 1/2 theelepel gemalen witte peper
- 1 theelepel kristalsuiker
- 1 theelepel sesamolie
- 1 eetlepel maizena
- In blokjes gesneden wortelen of bosuitjes in ringen gesneden voor garnering
- 24 tot 30 stuks wontonvellen, bij voorkeur rond en dun, maar de vierkante zijn ook goed
De vellen voor dimsum zijn te koop bij de toko. Ze liggen in de vriezer, let erop dat er 2 soorten zijn. Voor deep fry en de ‘gewone’. Voor deze dimsum heb je de gewone wontonvellen nodig.
Voor de knoflookolie
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 2 grote tenen knoflook, fijngehakt
Voor de chilisaus
- 1 eetlepel donkere sojasaus
- 2 eetlepels lichte sojasaus
- 2 theelepels kristalsuiker
- 2 kleine couplet rode pepers, fijngehakt
- 1 lente-ui, fijngehakt
- Maal de knoflook en de koriandersteeltjes/wortels in een vijzel tot een fijne pasta. Laat de waterkastanjes uitlekken en hak deze grof en zet opzij. Hak nu de garnalen in kleine grove stukjes.
- Doe de garnalen, het kipgehakt, de waterkastanjes, bosui, het knoflookmengsel, de sojasaus, oestersaus, suiker, sesamolie en maizena in een grote kom. Meng alles goed door elkaar.
- Haal de wontonvellen uit de verpakking en leg deze onder een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.
- Vorm voor de dimsums met de duim en wijsvinger van een hand een cirkel. Leg een wontonvel erop en schep ongeveer 1 eetlepel vulling in het midden van de wontonvel en knijp de bovenranden van het vel bij elkaar om het mengsel op z’n plaats te houden, maar knijp ‘m niet dicht. Je kan zelf natuurlijk elke vorm bedenken hoe je jouw dimsum wilt maken.
- Stoom de dimsums in een stoompan of bamboe stomer in 10 minuten gaar.
- Meng intussen de ingrediënten voor de chilisaus in een kleine kom. Schenk de knoflookolie in een andere kom.
- Serveer de dimsums direct wanneer ze nog lekker warm zijn met de sojasaus en knoflookolie.
Eet smakelijk!
Beeld: Sander van Baalen