SMAAKmag. lekker rotterdams
  • Nieuws
  • Eten & drinken
  • Interviews
  • Reportages
  • Columns
  • Webshop
    • Winkelmand
  • Abonneren op SMAAKmag.
  • Adverteren in SMAAKmag.
  • Wij zijn SMAAKmag.
Winkelmand
  • SMAAKmag.
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Webshop
Abonneren
SMAAKmag. lekker rotterdams
SMAAKmag. lekker rotterdams
  • Nieuws
  • Eten & drinken
  • Interviews
  • Reportages
  • Columns
0
  • Eten & drinken

Koken met Kanchana

  • SMAAKmag.

Thaise viskoekjes

De Thaise keuken staat alom bekend als gezond en veelzijdig. Van zacht tot pittig, van fris tot romig. Gezegend met een klimaat waarin vrijwel alle groenten, kruiden en specerijen gedijen, geldt Thailand als het culinaire walhalla. Kanchana van Baalen, Thai van origine, deelt met SMAAKmag. de lekkerste authentieke gerechten uit haar vaderland. Deel 6; Thaise viskoekjes. 

Street food, Thailand staat erom bekend. De oneindig veel stalletjes langs de weg of op markt waar je dag en nacht van alles kunt eten. Ik hou ervan!

Eenmaal op zo’n food market ga ik helemaal los! Je kan overal kleine porties kopen. Maar ja, wanneer je bij elk stalletje iets koopt, wordt dat al gauw na vijf stalletjes een heel uitgebreide maaltijd. Mijn man en kinderen worden gek van mij. We hadden op een gegeven moment zoveel eten dat we het eigenlijk niet op konden.

Alles is lekker en sommige gerechten doen mij denken aan mijn jeugd. Welke echt niet te zijn weerstaan, zijn viskoekjes.

Viskoekjes zijn het bekendste street food gerecht in Thailand. Ze worden gemaakt van witvis, gamba’s, inktvis of gemengde vis. Ze worden vers gebakken waar je bij staat. Als ik er alleen al aan denk, loopt het water me in de mond. Ze zijn heerlijk als voorgerecht of tussendoortje. Ik vind ze ook lekker met witte rijst.

Benodigdheden voor 4-6 personen

  • 500 gram witvis, fijngehakt
  • 2 eetlepels rode currypasta
  • 2 eetlepels fijngehakte kousenband (of sperziebonen)
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 eetlepels nam pla (Thaise vissaus of sojasaus)
  • 4-6 limoenblaadjes, in fijne reepjes
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 2-4 el maizena
  • plantaardige olie, om in te bakken

Maal de vis fijn in een blender of keukenmachine.

Doe de vis met de andere ingrediënten, behalve de olie, in een kom en roer goed door tot een dikke rode pasta.

Zorg voordat je begint met het maken van de viskoekjes dat je handen vochtig zijn. Anders blijft de vispasta aan je handen plakken. 

Schep een eetlepel op je hand en rol het tot een balletje. Druk het daarna plat (ongeveer 0,5 cm) tot een koekje en leg op een bord. Je hebt als het goed is genoeg voor 15 à 16 viskoekjes.

Verhit wat olie in een wok op middelhoog vuur en bak de viskoekjes in porties goudbruin: ongeveer 3 tot 5 minuten aan beide kanten zou genoeg moeten zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en laat ze voor het serveren een paar minuten afkoelen.

Serveer met een schaaltje zoete chilisaus, fijngesneden komkommer, een fijngesneden sjalotje en fijngehakte pinda’s.

Je kan me ervoor wakker maken!

Beeld: Sander van Baalen

SMAAKmag.

Meer smaakvolle artikelen
Lees meer
  • Eten & drinken

Duitse durf in duurzaam domein

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

Het nieuwe FRED: niet normaal mooi

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken

Van morlacco met morilles tot wijnazijn met mosterdzaad 

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

NRC zet eigen keuken in spotlights met sterrenburger

  • SMAAKmag.
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

New in Town: wijnbar NOTK

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws
  • Recepten

POWER TO SAUER

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

Bij Café Pompette schiet het alle kanten op

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Eten & drinken
  • Nieuws

Paella op sterrenniveau

  • SMAAKmag.

Smaakt dit naar meer?

Meld je dan snel aan voor onze nieuwsbrief!

SMAAKmag.
Lekker Rotterdams
SMAAKmag. is een initiatief van Veenman+ communicatiebedrijf Rotterdam en carenza* ontwerpbureau Rotterdam

Vul jouw zoekterm in de druk op enter.