MANGO MET KOKOS-KLEEFRIJST
De Thaise keuken staat alom bekend als gezond en veelzijdig. Van zacht tot pittig, van fris tot romig. Gezegend met een klimaat waarin vrijwel alle groenten, kruiden en specerijen gedijen, geldt Thailand als het culinaire walhalla. Kanchana van Baalen, Thai van origine, deelt met SMAAKmag. de lekkerste authentieke gerechten uit haar vaderland. Deel 5: mango met kokos-kleefrijst.
Ik heb altijd een lijst met gerechten die ik wil eten wanneer we in Thailand zijn. Een daarvan is mango met kleefrijst (mango with sticky rice). Een heerlijk gerecht dat je echt een keer moet hebben gegeten. De combinatie van het zoete en frisse van de mango en de romige van de kokosmelk en de bite van de kleefrijst is zo verslavend. Maar het meest bijzondere is de kokossaus die je erbij krijgt. Fris en zoetig met een klein beetje zoutige smaak. Vergis je alleen niet in de porties, dit gerecht ligt zwaar op de maag.
De Thaise mango (nam dok mai) is een wat langwerpige mango en geel van kleur. Anders dan de mango’s die wij hier kunnen kopen maar deze zijn een goede vervanger voor de Thaise mango.
Thaise kleefrijst, ook wel sticky rice genoemd, is geurig, iets taaiere rijst. En helemaal niet zo kleverig als de naam doet vermoeden. Voor dit gerecht moet je echt de Thaise kleefrijst gebruiken. Op de verpakking staat ‘glutinous rice’. Glutinous’ betekent ‘plakkerig, kleverig’. Dit is de rijst die je moet hebben voor dit gerecht.
Verschil van bereiding tussen gewone rijst en kleefrijst is koken en stomen. Bij het koken van gewone rijst kan het nog weleens fout gaan. Bij het stomen van de kleefrijst kan het haast niet mislukken zolang je de kleefrijst maar lang genoeg laat weken(5 tot 6 uur) kleefrijst is een harde rijst, door het weken!neemt de rijst vocht op waardoor het gemakkelijk te stomen is.
Benodigdheden voor 2-4 personen
- ½ kopje rauwe Thaise kleefrijst ongeveer vijf uur geweekt in koud water uitgelekt en afgespoeld om overtollig zetmeel te verwijderen
- 1 kopje goede kokosroom
- 1 kopje suiker
- ½ theelepel zout
- Een rijpe mango, geschild en in dikke plakken gesneden
Voor het stomen van de kleefrijst
In Thailand zijn er speciale stoommanden voor het stomen van kleefrijst. Maar niet iedereen heeft zo’n handige Thaise stoommand in huis. Dit is op te lossen met een metalen zeef in een pan met deksel. Doe 2-3 kopjes water in de pan, zet de zeef met de kleefrijst erin deksel erop en je kan stomen. De kleefrijst is na ongeveer 20-30 minuten gaar. De kleefrijst is gaar wanneer het doorzichtig is, de rijst mag niet hard zijn. Zet het vuur uit en laat de rijst met deksel erop in de stomer terwijl je de kokossaus bereidt.
In Thailand zijn er speciale stoommanden voor het stomen van kleefrijst. Maar niet iedereen heeft zo’n handige Thaise stoommand in huis. Dit is op te lossen met een metalen zeef in een pan met deksel. Doe 2-3 kopjes water in de pan, zet de zeef met de kleefrijst erin deksel erop en je kan stomen. De kleefrijst is na ongeveer 20-30 minuten gaar. De kleefrijst is gaar wanneer het doorzichtig is, de rijst mag niet hard zijn. Zet het vuur uit en laat de rijst met deksel erop in de stomer terwijl je de kokossaus bereidt.
Verwarm in een steelpan de kokosmelk, suiker en zout 2 minuten op hoog vuur. De suiker moet volledig oplossen en het mengsel moet erg heet zijn (maar niet koken, de kokosmelk mag niet gaan schiften). Haal de kleefrijst uit de stomer. Giet de helft van het hete kokossaus over de rijst en roer voorzichtig. Het kan lijken alsof de kokossaus teveel is, maar de vloeistof zal in zijn geheel worden opgenomen. Bedek de kom met plasticfolie en laat het mengsel een half uur op kamertemperatuur staan. De andere helft van de kokossaus kun je als extra serveren bij het gerecht. Serveer de kleefrijst tot slot met de plakken mango.
Beeld: Sander van Baalen