NAM PRIK PAO
Het geheime ingrediënt in Thaise roerbakgerechten, salades, soepen, gebakken rijst en op (stok-)brood.
Als je fan bent van de Thaise keuken ken je ongetwijfeld nam prik pao. Ben je er niet mee bekend laat ik je er graag mee kennismaken. Nam prik pao wordt ook wel geroosterde chilipasta genoemd. Vrij vertaald is nam prik pao geroosterde sambal. Het is intens en rijk aan smaak, maar niet op een overheersende manier; het bevat ook vrijwel alle smaken die horen bij traditioneel Thais eten zonder de gebruikelijke bekende kruiden. Nam prik pao is een must have in de voorraadkast van elke liefhebber.
Omdat de nam prik pao zoveel smaak heeft, wordt het vaak gebruikt in roerbakgerechten, soepen zoals tom yam koong of als smaakmaker bij rijst of geblancheerde groenten. Ik vind het zelf ook erg lekker als spread op een stukje stokbrood voor bij de borrel en als basis voor gebakken rijst. Met een goede nam prik pao heeft een gerecht weinig extra toevoegingen nodig.
Benodigdheden
- 8-10 grote gedroogde pepers (ik gebruik gedroogde Spaanse pepers, maar je kunt elk type milde gedroogde pepers gebruiken)
- 2 el gedroogde garnalen
- 10 teentjes knoflook, heel, geschild
- 4 sjalotten, geschild en in grote stukken gesneden
- 2-3 el tamarindesap
- ¼ theelepel zout
- 1 eetlepel vissaus
- 3 el palmsuiker, fijngehakt (of lichte basterdsuiker)
- ¼ theelepel garnalenpasta, optioneel
- ¼ kopje plantaardige olie
Bereiding
Snijd/knip de gedroogde pepers in grote stukken en verwijder de pitjes. Als je een hetere nam prik pao wilt, kun je een deel van de zaden erin laten. Rooster de gedroogde pepers in een droge koekenpan op middelhoog vuur en blijf constant roeren, totdat ze donker worden van kleur en rokerig ruiken. Haal de pepers uit de pan en zet deze opzij. Rooster de knoflook en sjalotten in dezelfde pan, roer constant totdat ze beetje bruin zijn. Haal de knoflook en de sjalotjes uit de pan en houd deze apart.
Vermaal gedroogde pepers in een keukenmachine of een vijzel en stamper tot een poeder. Voeg gedroogde garnalen toe en maal/stamp het tot een fijn mengsel.
Voeg in een keukenmachine of blender de knoflook, de sjalotjes en de overige ingrediënten, behalve de olie, toe en maal het geheel tot een fijne pasta. Voeg hooguit wat olie toe als er vloeistof nodig blijkt te zijn om goed te malen. Gebruik geen water, dit gaat spetteren bij de volgende stap: het bakken van de chilipasta.
Doe de chilipasta in een pan of wok samen met de (overgebleven) plantaardige olie. Bak de pasta op laag vuur, onder voortdurend roeren, ongeveer 10-12 minuten tot de gewenste dikte. Zet het vuur laag en proef of de nam prik pao naar smaak is. Breng indien nodig de nam prik pao verder op smaak met wat vissaus, palmsuiker en/of tamarindesaus.
Bewaar de nam prik pao in een glazen pot. In de koelkast blijft nam prik pao afgedekt een paar maanden goed, in de vriezer voor onbepaalde tijd.