ROERGEBAKKEN VONGOLE IN NAM PRIK PAO
De Thaise keuken staat alom bekend als gezond en veelzijdig. Van zacht tot pittig, van fris tot romig. Gezegend met een klimaat waarin vrijwel alle groenten, kruiden en specerijen gedijen, geldt Thailand als het culinaire walhalla. Kanchana van Baalen, Thai van origine, deelt met SMAAKmag. de lekkerste authentieke gerechten uit haar vaderland. Deel 13; roergebakken vongole in nam prik pao.
Tijdens een van onze vakanties in Thailand waren wij in Hua Hin, de oudste badplaats van Thailand. De Thaise koning Rama VI liet in de jaren ’20 hier zijn paleis bouwen. Dit paleis is nog altijd het zomerpaleis van de koninklijke familie, zij is hier ook regelmatig te vinden. Hua hin ligt op nog geen drie uurtjes rijden vanaf Bangkok. Daardoor is het kleine vissersdorpje ook een populaire vakantiebestemming voor de gewone Thai.
Hua hin staat bekend om zijn seafood.’s Avonds zie je dansende lichtjes op zee en weet je dat de vissersboten er zijn. En in de ochtend ligt de markt vol met verse vis, kreeft, garnalen en schaal- en schelpdieren. Op de kun je je hart ophalen en al dit lekkers uit de zee bestellen.
De tuin van ons hotel kwam uit op het strand. En zoals je misschien weet kun je in Thailand (bijna) op elke hoek van de straat eten. In ons geval hadden wij vlakbij het hotel een ‘strandtentje’ waar je heerlijk kon eten. Het was eigenlijk nauwelijks een strandtent te noemen. De keuken bestond uit een grote wokbrander met ernaast een tafel waar alle ingrediënten opstonden en een grote koelkast waar de drankjes en verse producten in lagen.
Wij zaten op plastic stoeltjes met onze voeten in het zand. De strandtent werd gerund door een vader, moeder en twee kinderen. Zo lief en gastvrij. Het eten was er zo lekker en dat wij daar elke dag hebben geluncht. Misschien was het de entourage maar om eerlijk te zijn heb ik daar de lekkerste vongole met nam prik pao gegeten.
Dit gerecht is heel simpel maar zo heerlijk!
Ingrediënten voor 4
- 1 kilo verse vongole
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels oestersaus
- 1 theelepel suiker
- 3 eetlepel geroosterde chilipasta (te koop bij de toko of zelfgemaakt)
- 1 kopje water
- 1 à 2 grote rode chilipeper, diagonaal gesneden
- 2 handenvol Thaise basilicum
Bereiding
Spoel de vongole af onder koud water en verwijder de kapotte vongole. Week de vongole 30-60 minuten in een bak met zout water om het zand uit de vongole te verwijderen. Spoel de vongole daarna goed af met koud water en zet apart voor later.
Bak de knoflook in een wok of grote hapjespan op middelhoog vuur.
Voeg dan de geroosterde chilipasta, oestersaus, water en suiker toe en roer alles goed door elkaar tot er een mooie saus ontstaat.
Voeg de vongole toe en roer de vongole om tot alle schelpjes bedekt zijn met de chilisaus. Laat de vongole op middelhoog vuur zachtjes koken tot de vongole opengaan.
Voeg pepers toe en roer alles nog even goed door. Roer als laatste de basilicumblaadjes erdoor en serveer de vongole met witte rijst.
Eet smakelijk!