EENDENBORST MET LYCHEE IN RODE CURRY
De Thaise keuken staat alom bekend als gezond en veelzijdig. Van zacht tot pittig, van fris tot romig. Gezegend met een klimaat waarin vrijwel alle groenten, kruiden en specerijen gedijen, geldt Thailand als het culinaire walhalla. Kanchana van Baalen, Thai van origine, deelt met SMAAKmag. de lekkerste authentieke gerechten uit haar vaderland. Deel 11; eendenborst met lychee in rode curry.
In tegenstelling tot oudejaarsavond is Kerstmis geen officiële feestdag in Thailand. Thailand is een boeddhistisch land. Meer dan 90% van de Thaise bevolking is boeddhist.
December is de maand van de verjaardag van de op 13 oktober 2016 overleden koning Bhumibol van Thailand, de straten zijn versierd met decoraties en verlichting. Het Chitralada Palace, waar de koning af en toe verbleef wordt versierd met verlichtingen waardoor het een kerstachtige uitstraling krijgt. De afgelopen jaren is kerstmis wat ingeburgerd in Thailand. Vooral in Bangkok, de grotere en luxere warenhuizen worden versierd in kerstsfeer. Toch vieren de meeste Thaise gezinnen geen Kerstmis op 25 en 26 december.
Dus wat eten we dan met kerst? Alles waar we zin in hebben! Dit keer heb ik een heerlijk gerecht dat perfect bij de maand december past: eendenborst met lychees in rode curry.
De smaken en kleuren van de eendenborst in rode curry passen perfect bij de koude decembermaand. Hou je niet van eendenborst dan kan je natuurlijk kalkoen gebruiken. Ik gebruik eendenborst uit de Aziatische supermarkt. Deze zijn al heerlijk gemarineerd en in no-time klaar.
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 ml kokosroom
- 3 el rode currypasta (Blue Elephant of Fairtrade)
- 5 limoenblaadjes, in heel dunne reepjes (in de diepvries bij de Aziatische supermarkt)
- 500 gram geroosterde eend (Aziatische supermarkt)
- lychees uit blik inclusief sap (Aziatische supermarkt)
- 20 blaadjes zoete Thaise basilicum (Sweet Basil)
- 2 el Thaise vissaus
- 2 el sojasaus
- 2 rode Spaanse pepers, schuin gesneden
Bereiding
Bak eerst de eendenborst. Maak inkepingen in de huid van de eendenborst. Maak een paar horizontale en een paar verticale inkepingen in de huid. De inkepingen zorgen ervoor dat je het vet gelijkmatig uit de huid bakt en dat de huid knapperig wordt. De eendenborst hoeft niet zo lang gebakken te worden omdat die al gaar is.
Bak de eendenborst 5 minuten, haal de eendenborst uit de koekenpan en leg het op een vel keukenpapier. Het vet dat is vrijgekomen gebruiken we om de currypasta in te bakken. Dit geeft de curry extra smaak.
Bak 4 eetlepels rode currypasta (je kunt minder of meer gebruiken) in het eendenvet op middelhoog vuur tot de geuren vrijkomen. Voeg de kokosmelk toe en roer dit zachtjes door. Laat ongeveer 2 minuten op laag vuur koken tot de rode olie boven komt drijven. Voeg de vissaus en sojasaus toe. Wanneer de saus te dik is, voeg dan een aantal eetlepels lycheesap toe. Voeg de limoenblaadjes toe, laat het een paar minuten zachtjes koken.Bak ondertussen de eendenborst om en om in een koekenpan totdat de huid krokant gebakken is. Maak ondertussen de curry af. Doe de lychees erbij. Laat nog een 2 tot 3 minuten op laag vuur koken en breng het indien nodig nog wat op smaak. Wanneer de eendenborst krokant gebakken is, laat de eendenborst uitlekken op een stuk keukenpapier. Snijd de eendenborst is mooie plakken en leg het op een schaal en schep de rode curry
Eet smakelijk en fijne feestdagen!
Liefs Kanchana
Beeld: Sander van Baalen