Het interieur van restaurant Kula heeft iets weg van een vakantie op een tropisch eiland. Mooie lichte, warme tinten, veel riet en houten materialen. Het straalt rust uit. Comfort. Laat dat nou precies zijn wat eigenaren Annemijn en Berend willen bereiken met deze unieke plek.
Voedsel voor de ziel
Niet alleen is Kula een plek om te genieten van een flinke variëteit aan eten en drinken, het is ook een plek voor mindfulness en yoga. Boven het restaurant zit de Kula Studio: een plek voor yoga- & meditatielessen, workshops en events. Een plek voor het vinden van innerlijke rust gecombineerd met lekker en gezond eten. Voedsel voor de ziel in alle aspecten.
Hoe het idee is ontstaan? Annemijn en Berend haalden weinig voldoening uit hun drukke, corporate leven. Berend: “Annemijn kwam in aanraking met yoga en heeft mij hier ook in geïnspireerd. Zo ontstond de interesse voor yoga en onze wellbeing. Op zijn of haar manier is iedereen wel bezig met wellbeing. Toch vinden veel mensen de drempel om zomaar een yogastudio in te lopen te groot, maar bij een café loop je wel zo naar binnen. Mensen moeten het dus makkelijk vinden om hier binnen te stappen en geïnspireerd raken door meer dan alleen lekker eten en drinken. Het idee is om met Kula mensen te inspireren voor meer dan alleen een café; ‘wellbeing’ toegankelijk en ‘fun for all’ maken. Een plek waar iedereen welkom is, maar waar ook een community is. Een plek van verbinding met jezelf én met anderen.”
In andere landen is de combinatie van yoga en een café veel vaker te zien, maar hier in Nederland bestaat zoiets nog niet. Juist die combinatie is heel sterk. Beneden in het café is de plek om te verbinden met anderen, boven in de yogastudio zoek je de
verbinding op met jezelf. “That’s the Kula way of life” zoals ze zelf zeggen.
Geitenkaassalade en konijnenvoer
De open keuken van Kula zorgt ervoor dat heel het restaurant exotisch geurt. Het wekt je smaakpapillen opnieuw tot leven en maakt je nieuwsgierig. De keuze voor een geheel vegetarische menukaart is niet zonder reden. Aan vegetarisch eten hangt nog steeds een beetje een taboe. “Mensen denken bij vegetarisch eten al snel aan geitenkaassalade of vinden het konijnenvoer.” Annemijn en Berend zijn zelf vegetarisch en willen vegetarisch eten toegankelijker maken voor mensen. “Eigenlijk willen we dat mensen niet per se weten dat we vegetarisch eten serveren, maar dat ze hier komen, een burger eten en dan verbaasd zijn als ze horen dat het een vegetarische burger is.”
Kula’s vegetarische eten raakt een verborgen snaar bij mensen. Eén waarvan ze niet wisten dat ze die hadden. Daar heeft chef Foteini wel voor gezorgd. Vooral de wasabi crunch burger is een echte publiekstrekker. De combinatie van het zachte broodje met de crunch van de sesamzaadjes vermengd met de lichte pittigheid van de wasabi maakt deze vegetarische burger er één als geen ander. “Vaak maken de kleine kruiden het verschil in een gerecht. Daar heeft onze chef Foteini ons wel mee kunnen verbazen”, vertelt Berend. Kula’s motto luidt dan ook: “Feeling good is a piece of cake, and at Kula you can try all the flavors!”
Little C
Kula is te vinden in de eyecatcher van de Coolhaven, Little C. Wie wil daar niet zitten? Op de vraag hoe ze op deze locatie terecht zijn gekomen, antwoordt Berend trots: “Het werd ons aangeboden en toen we de foto’s zagen vonden we het geweldig! De keuze was snel gemaakt.”