Eén ding laat hij nooit gebeuren: hij laat de kaas niet van zijn brood eten. Maarten Koek wordt wakker met kaas en gaat naar bed met kaas. De bekendste fromager van Rotterdam stelt voor SMAAKmag. elk seizoen een kaasplank samen. Dat kun je met een gerust hart aan hem overlaten. Hij heeft er immers kaas van gegeten. Voor deze editie koos hij voor kazen van onze zuiderburen. Bij dit vijftal Belgische kazen kan de korst worden meegegeten.
WAT DRINK JE NOU BIJ EEN KAASPLANK?
Deze vraag krijg ik bijna dagelijks in mijn werk. Bij deze kaasplank zou ik gaan voor een lekkere dubbel of saison. Deze Belgische bieren hebben voldoende zuren en lichte bitters die de gehele kaasplank aan kunnen. Geen bierliefhebber? Kies dan voor een witte wijn uit de Loire. Mijn persoonlijke favoriet is een wijn gemaakt van de druif chenin blanc. Deze wijnen hebben een mooie frisheid, verfijnde zuren maar ook nog body ofwel vettigheid en als ze houtgelagerd zijn de nodige kruidigheid.
Van links naar rechts, van boven naar beneden:
CALENDROZ
Deze kaas wordt gemaakt door kaasmakerij Du Gros Chêne in Méan (Belgische Ardennen ter hoogte van Luik). De kaas is gemaakt van rauwe koemelk en heeft veel weg van de camembert die we kennen uit Normandië. Persoonlijk vind ik deze kaas wat minder intensief en dus milder dan de Franse variant.
LI P’TIT GALI
Dit kleine geitenkaasje komt uit Méan in het oosten van België (Ardennen). Michel Cloots, eigenaar van Gros-Chêne maakt er geiten- en schapenkazen van rauwe melk. Ze krijgen de melk uit de directe omgeving van de kaasmakerij. Het geitenkaasje wordt bewerkt met een aslaagje. Dit geeft het kaasje een kruidige toets in de smaak terwijl de binnenzijde mooi kruimig is qua structuur en fris-zurig van smaak. Heerlijk begin van deze herfstplank.
PAS DU ROUGE
Mijn eerste Belgische kaas die ik echt lekker vond, heet Pas du Rouge. De kaas wordt gemaakt door het kaasbedrijf Het Hinkelspel in Gent. De kaas is gemaakt van rauwe koemelk en wordt gewassen met pekel. De smaak is smedig, deze roodschimmel smelt op de tong. Je proeft lichte ziltigheid door de pekelkorst en nootachtige tonen in de nasmaak.
LE ROMPI
Deze kaas wordt in Wallonië gemaakt van rauwe schapenmelk. De kaas wordt gewassen met pekelwater. Doordat de kaas is gemaakt van schapenmelk heeft deze kaas naast een ziltige toets door de korst ook een kruidige en pittige nasmaak.
GREVENBROECKER
Deze kaas komt uit Achel in Belgisch Limburg. De kaas wordt ook wel Achelse blauwe genoemd. De kaas is bijzonder omdat die gemarmerd is, laagje voor laagje opgebouwd, net als spekkoek. De kaas is gemaakt van rauwe melk. In de mond is deze kaas romig, mild pittig van smaak met tonen van paddenstoelen en chocolade.
Beeld: Luc Büthker