Wijnbar Janssen & Van Dijk, gevestigd aan de Westewagenstraat, is al bijna 16 jaar een begrip in Rotterdam. Waar het plan van eigenaren Albert van Dijk en Saraja Janssen om een wijnbar in Rotterdam te beginnen, door iedereen afgeraden werd, zette dit duo stug door. Drie weken na de opening – het personeel moest nog worden aangenomen – wisten ze dat hun concept een schot in de roos was.
“Het viel ons destijds op dat je nergens in Rotterdam een goed glas wijn in een mooi glas kon drinken, met een klein hapje erbij in een gemoedelijke setting,” blikt Saraja, zittend aan een tafeltje achter in de zaak, terug op de startfase. “Overal waar je kwam, was de wijn niet te drinken, de toprestaurants daargelaten maar daar ga je doorgaans niet heen voor een borrel, zo is het idee eigenlijk ontstaan.”
“Veel horecazaken springen in op rages, wij hebben dat nog nooit gedaan”, vertelt Saraja, gevraagd naar het succes van Janssen & Van Dijk. “Bij ons is het motto ‘doe maar gewoon’ en dat doen we nu dus alweer bijna 16 jaar.” De hele dag is er aanloop in de wijnbar die doordeweeks van 11.00 tot 23.00 uur en op de vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 24.00 uur open is. “We hebben dan ook een goede lunchkaart met volop keus. Onze dinerkaart is niet zo uitgebreid, maar we zijn dan ook geen restaurant. We zijn echt een wijnbar, eentje waar je natuurlijk ook een lekker biertje kan drinken en waar we iedere donderdag een gin-avond organiseren.”
Bij binnenkomst zie je al snel het verschil met de andere wijnbars in de stad, de wijnbars die na Janssen & Van Dijk volgden. Hier geen stoer industrieel of hip interieur. Janssen & Van Dijk oogt als een bruine kroeg waar ‘gewoon’ goede wijn wordt geschonken. “Wildvreemden of bekenden, iedereen praat met elkaar bij ons in de zaak.” constateert de eigenaresse. “Je vindt bij ons ook geen stopcontacten of kabeltjes om je telefoon, tablet of laptop aan te sluiten. We zijn geen zaak om te werken, maar een zaak om te genieten.”En als je dan toch je telefoon wilt opladen? “Dan leggen we je telefoon ouderwets achter de bar en doen we hem daar in het stopcontact.”
Van een rijke, boterige chardonnay uit de Bourgogne (domaine Patrick Javillier) tot een zwoele, kruidige Rioja (Spes) van Bodegas Loa: alle wijnen zijn van hoge kwaliteit, maar niet alle wijnen zijn per glas te koop. “We hebben altijd wel 10 soorten wijn die per glas te koop zijn, maar als wijnliefhebbers vinden wij het toch ook zonde om wijn weg te gooien. Niet alle wijnen die je openmaakt gaan nu eenmaal op.” Gelukkig staan niet uitsluitend de duurste wijnen uit het segment op de kaart. “Er zijn ook heel goede wijnen voor iets minder geld. Waarom zou je die niet verkopen? Je hebt bij ons al een heerlijke wijn voor 25 euro per fles.”
‘Een bruine kroeg waar ‘gewoon’ goede wijn wordt geschonken’
Hoe ze de volgende 16 jaar precies voor zich ziet, daarover durft ze zich niet hardop uit te laten. “Iedereen verklaarde ons voor gek om een wijnbar te beginnen, nota bene in de Westewagenstraat, een straat waar constant winkels over de kop gaan en waar nu ook een gedeelte gesloopt gaat worden,” weet Saraja. “We hebben zeven dagen in de week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat hard gewerkt om het te laten slagen. We gaan voorlopig gewoon door met waar we mee bezig zijn.”
Beeld: Luc Büthker