De zondag is voor mij niet heilig. Ik blijf niet op bed liggen als er werk aan de winkel is. Maar ik probeer op zondag wel mijn rust te pakken. Niemand is van elastiek. Ik heb iets met Engeland. Mijn beste vriend is een Brit. Ik heb er zelfs een paar jaar gewoond, in de tijd dat ik nog souschef was in Bray (Berkshire), ik praat over de periode dat The Fat Duck op nummer 1 stond in World’s 50 Best Restaurants.
Als ik aan Engeland denk, denk ik aan Sunday Roast. Het afgelopen jaar kon het niet, maar voorheen vloog ik op zondagmorgen heel soms op en neer naar Londen – je bent er vanuit Rotterdam sneller dan dat in Groningen – voor een Sunday Roast: geroosterd vlees, gebakken aardappels in schil, gegrilde groenten en Yorkshire pudding gevuld met munt- of pepersaus.
Op andere zondagen zit ik vaak met mijn familie in de tuin. Zitten is niet helemaal het juiste woord. Ik sta meestal in de buurt van de barbecue of Traeger Timberline 1300, een op houtgestookte pelletgrill met een super smoke modus en Wifire controller.
Zondag associeer ik met barbecue. Dat de jaarlijkse Big Green Egg & OFYR BBQ Contest bij FG Food Labs op zondag wordt gehouden, berust niet op toeval. Heb je de documentaire Barbecue van Matthew Salleh en Rose Tucker op Netflix gezien? Overal ter wereld wordt er gebarbecued, tot in de diepste uithoek van Siberië. In iedereen schuilt een pitmaster. De rook, de geur, geweldig! Outdoor cooking geeft je een gevoel van vrijheid, een bijna euforisch gevoel van vrijheid. Wil niet zeggen dat je de klok niet in de gaten moet houden, barbecueën vraagt immers om timing, maar in de korte broek met de zon op je rug is het vrij relaxed grillen.
Van de nood hebben wij een deugd gemaakt. Tijdens de lockdown hebben we Sunday Roast geïntroduceerd in beide restaurants, FG Restaurant en FG Food Labs. Met ribeye van A-kwaliteit, crispy roast potatoes, coleslaw, goede groenten en huisgemaakt zuurdesembrood met Bordier boter. Betekent wel dat ik mijn enige rustdag voorlopig kwijt ben, maar dat heb ik er in dit geval graag voor over. Ik blijk niet de enige fan van Sunday Roast. Mensen staan ervoor in de rij. Zolang we weinig mogen van meneer Rutte en meneer De Jonge, zolang roosteren wij er lustig op los. Naar Feyenoord of Max Verstappen kijk je toch net iets lekkerder na een Sunday Roast met een stevige pint. Aan die wedstrijd of race, mochten ze onverhoopt verliezen, kleeft in elk geval geen nare bijsmaak.
François Geurds
13 augustus 1975 te Eindhoven
Loopbaan: Werkte zowel in binnen- als buitenland in diverse sterrenrestaurants waaronder 2 jaar als souschef bij The Fat Duck in Bray. Opende in 2009 in Rotterdam FG Restaurant (2 Michelinsterren) en in 2014 FG Food Labs (1 Michelinster). Winnaar Marketing Award Rotterdam 2016. Werd onlangs in Duitsland benoemd tot Chef van het Jaar. Door de gevolmachtigde minister eerder dit jaar uitgeroepen tot Embahador Cultural van Aruba.
Typisch François: “Winnaars denken in oplossingen, verliezers in excuses.”
Beeld: Antim