Met klinkende namen als Danny Vera, BLØF, Di-rect en Waylon geeft het International Dutch Distillers Festival (IDDF) Schiedam de jeneverstad new spirit. Het draait echter niet uitsluitend om jenever en gin. Alle distillaten passeren de revue tijdens IDDF in Concert op 3 en 4 juni in en rond de voormalige glasfabriek, IDDF Around Town en IDDF Restaurant Week waarvoor het startschot op 27 mei wordt gegeven. SMAAKmag. mocht afgelopen week alvast voorproeven tijdens een exclusief event voor IDDF-ambassadeurs.
Voor de aftrap tekent Jasper Stadshouders van 1714 Drinks / Bites in museummolen De Walvisch met een internationale borrelplank vol duivelse eitjes -gevuld met gekaramelliseerde soja en furikake, gyoza’s (Japanse dumplings) en polenta met een harissadip. Tijdens de IDDF Restaurant Week (27 mei tot en met 2 juni) zal 1714 verder uitpakken met zalm gemarineerd in Bobby’s Gin en een Pornstar Martini (Ketel One Vodka van Nolet, meringue van passievrucht en vanille-ijs) als dessert. ,,Op 4 juni geven we een afterparty bij 1714. Het publiek van IDDF in Concert kan bij ons tot 2.00 uur een afzakkertje pakken.”
Martin Strik laat namens brasserie ’t Stadhuis en Café Sjiek als voice-over alvast van zich horen. In een notendop verhaalt hij in bijna dialect over Zwart Nazareth (verleden) en The New Spirit (heden). Martin Strik is als huischef van Nolet gewend te koken met jenever. ,,Ik ben helemaal lijp van KETEL 1 Matuur, een op eikenhout gerijpte jenever van Nolet. Matuur combineert heel goed met stoofvlees en jeneverbes.” Grote kans dat dat gerecht tijdens IDDF Restaurant Week bij hem op de kaart prijkt. Vaststaat in elk geval dat Pizze Pronto de show steelt met een megapizzaoven en Kevin Fan en Sieuw-Tong Tse van Asian Glories met dimsums geïnfuseerd met gin en/of jenever op IDDF in Concert. Acte de présence geven eveneens Sieberen Meerema van de gelijknamige kookstudio in Rotterdam en Jofel Maassluis.
ANNIE M.G. SCHMIDT
Will van Wijk gidst de ambassadeurs in de fluisterboot Liedewij van De Walvisch -wie geen hoogtevrees heeft, wordt na de laatste molentrap getrakteerd op een overweldigend uitzicht- naar Loopuyt. Liedewij is een van de vele namen voor Liduina van Schiedam. Haar ziet het publiek terug op een schaatsbaan tijdens de powervrouwenroute van IDDF Around Town (27 mei tot en met 4 juni).
Een wandelende encyclopedie mogen we hem niet noemen, want wandelen gaat hem door een recente rugoperatie niet gemakkelijk af maar de stadssinterklaas weet werkelijk alles over Schiedam, de jeneverstad die de IDDF-ambassadeurs door zijn reuzen (lees: stellingmolens) en monumentale pakhuizen versteld doet staan. ,,Het is zo jammer dat de Schiedammers zelf die schoonheid niet zien.”
Hij vertelt uiterst smakelijk over Aleida van Henegouwen die zoveel haar op haar tanden had dat ze er een pruik plakte aan haar gebit, over landheer Dirk Bokel die na een giga-overstroming in 1248 er zo de pee in had dat hij een dam in De Schie aanlegde, over kinderboekschrijfster Annie M.G. Schmidt die ooit stage liep in de bibliotheek aan de Lange Haven die weldoener M.C.M. de Groot in zijn testament had achtergelaten.
Wie in Schiedam op sociaal-maatschappelijk, cultureel of sportief vlak zijn of haar nek uitsteekt, wordt onderscheiden met een M.C.M. de Groot-speld. ,,Heel toevallig heb ik die ook mogen ontvangen,” bevestigt Will van Wijk met lichte tegenzin. Voor zijn grote verdiensten, ‘ik heb in zo’n tachtig besturen en namens de VVD in de gemeenteraad gezeten’, is hij al heel wat keren in het zonnetje gezet. Hij is onder meer benoemd tot erevoorzitter van cricketclub Hermes. Met twee topclubs is Schiedam leidend in de cricket in Nederland: ‘dit spelletje brachten de distillateurs mee uit Engeland’. ,,De eerste secretaris van Hermes, in 1884, was Pieter Loopuyt, de founding father van de gelijknamige jeneverstokerij.
STERKE VERHALEN
Voor stérke verhalen zit je in de speakeasybar van Loopuyt in het voormalige pakhuis De Molukken, groothandel in kruiden en specerijen, tegenover de oude glasfabriek gebeiteld. Het verhaal van Jan van Stigt Thans, de man die Loopuyt als gin nieuw leven in heeft geblazen, over het enige gestolen schilderij van Rembrandt van Rijn mogen, néé die moeten, we met een flinke korrel zout nemen.
Lariekoek is de cocktailworkshop van Marie-Louise Taal allerminst. ,,Je mag nooit korter shaken dan tien seconden want dan is de drank nog niet koud genoeg. Maar je mag ook niet langer dan dertien seconden shaken want dan is het ijs gesmolten.” De citrusfrisse gin van Loopuyt is weliswaar hoog in zijn alcohol, 45,1 procent, maar hij is volgens haar zacht en door de superfoods -incabessen, moerbeien en gojibessen zijn drie van de twaalf botanicals- zelfs te verdragen in de yoghurt bij het ontbijt. Na afloop van dit pre-event resten de ambassadeurs slechts één vraag: waarom wordt gin in de horeca zelden als shotje gedronken?
Meer informatie over het International Dutch Distillers Festival, een coproductie van Brendo Festen, Robert Boevé en Mike Petri van Vivre Productions en horecaboegbeeld Robèr Willemsen, is te vinden in de nieuwste editie van SMAAKmag. die op 11 mei verschijnt en op www.iddf.nl
Beeld: Rick Arnold