Met klinkende namen als Danny Vera, BLØF, Di-rect en Waylon zet het International Dutch Distillers Festival (IDDF) Schiedam in de schijnwerpers als jeneverhoofdstad. Het draait echter niet uitsluitend om jenever en gin. Alle distillaten passeren de revue tijdens IDDF in Concert, IDDF Around Town en IDDF Restaurant Week.
Als je nog een ticket wilt bemachtigen, moet je snel zijn. De kaartverkoop voor IDDF in Concert op 3 en 4 juni gaat sneller dan de TGV. Met Danny Vera, BLØF en Brucified op vrijdagavond en Di-rect, Waylon en The Billy Joel Experience op zaterdagavond als headliners op het podium is de allereerste editie van het International Dutch Distillers Festival (IDDF) op voorhand een kraker.
‘Tijdens IDDF in Concert werken we bewust samen met de betere restaurants waardoor je een net iets betere sfeer hebt’
Als je Brendo Festen, Robert Boevé en Mike Petri van Vivre Productions iets laat organiseren, scheelt dat serieus een slok op een borrel. Zij maken met hun festivals het verschil. Wie weleens CuliNESSE, RotterdamseKost, Chinees Nieuwjaar, Tafel op Zuid en/of Kookgoot in Rotterdam of Opperdepop in Bergschenhoek heeft bezocht, weet wat hem of haar in juni in Schiedam staat te wachten: swingende smaakpapillen. Met hun trouwe partner en tevens KHN-boegbeeld Robèr Willemsen zetten zij de jeneverhoofdstad een dikke week in de schijnwerpers.
IDDF is onderverdeeld in IDDF in Concert, IDDF Around Town en IDDF Restaurant Week dat van 27 mei tot en met 2 juni plaatsheeft in de lokale horeca. Voor IDDF in Concert is het oog gevallen op het terrein rond de voormalige glasfabriek, het Buitenhavengebied. “Op deze plek ligt de oorsprong van gedistilleerd. Deze plek is zo uniek, zo rauw, het voelt alsof je op een soort filmset loopt,” vindt Brendo Festen.
Overigens draait het bij IDDF niet uitsluitend om jenever en gin. Alle distillaten krijgen van Vivre Productions een glansrol. Smaaksensaties zijn tijdens de Restaurant Week onder andere te verwachten bij Marnix Benschop van brasserie De Eenling en bij Martin Strik van brasserie ’t Stadhuis en Café Sjiek. Marnix Benschop: “Ik vind het heel tof te spelen met lokale dranken. “Aardbeien Romanoff maak ik in het seizoen standaard met jenever in plaats van wodka, volgens het originele recept van Auguste Escoffier. Jenever verrijkt dit dessert meer dan wodka, vind ik. Gravad lax marineer ik eveneens in jenever.” Wat hij in petto heeft tijdens de Restaurantweek, dat houdt hij geheim. “Ik ga in elk geval iets doen met de spoeling, het restproduct van graanjenever. Hetzij in het tussengerecht, hetzij in het dessert.”
Martin Strik is als huischef van Nolet gewend te koken met jenever. “Ik ben helemaal lijp van KETEL 1 Matuur, een op eikenhout gerijpte jenever van Nolet. Matuur combineert heel goed met stoofvlees en jeneverbes.” Een andere optie is een Espresso Martini, op basis van de sinaasappelwodka, met chocoladetaart. “Dat gerecht is zó lekker.”
OESTERS MET SCHUIM VAN GIN
De Restaurant Week is in het leven geroepen zodat het publiek kan kennismaken met de vele smaken van Schiedam en zodat de chefs het verhaal kunnen vertellen van de distilleerderijen die onmiskenbaar zijn verbonden aan Schiedam. “Jenever is geweldig, ik drink dagelijks een neut, maar daarvan is anno 2022 niet iedereen doordrongen. Ik geloof in IDDF, deze jongens zijn in staat jenever hip te maken,” denkt Martin Strik.
Beide chefs, met roots in Rotterdam, hebben hun hart verpand aan Schiedam. Dat Schiedam wordt weleens ondergesneeuwd door Rotterdam, dat vinden ze niet terecht. Marnix Benschop, voorheen souschef bij FG Restaurant (2 Michelinsterren) en chef bij The Suicide Club in Rotterdam, bevalt vooral het tempo van leven in Schiedam. “Als in Rotterdam een bekende voorbijfietst, steekt hij of zij de hand op, roept dat ‘we snel eens moeten afspreken’ en rijdt door. In Schiedam stapt diegene van de fiets, maakt een praatje en niet zelden belandt de fiets tegen de lantaarnpaal en volgt een gezamenlijke borrel op het terras. Ik hoef niet zo nodig terug naar Rotterdam.”
Tijdens IDDF in Concert zijn het zowel de chefs – uit het hele land – als de bartenders die de show stelen met interessante gerechten en bijzondere cocktails. Doorlopend zijn er workshops in het kooktheater en proeverijen in het jazz distiller café. Al dan niet in samenwerking met The Big Six (Nolet, Bobby’s, Herman Jansen, Onder de Boompjes, De Kuyper en Loopuyt) uit Schiedam of een internationale distilleerderij. “Een beurs waarop de merken zich vanuit standjes presenteren, dat wordt het festival beslist niet. Het wordt feest. Feest op niveau,” beloven Brendo Festen, Robert Boevé, Mike Petri en Robèr Willemsen.
Verwacht dan ook geen foodtrucks met knakworsten tijdens IDDF in Concert. “Oesters met een schuim of vinaigrette van gin, daar moet je eerder aan denken. We doen niet aan catering. Wij kiezen heel bewust voor een samenwerking met de betere restaurants, waardoor je een net iets andere sfeer hebt.” Let wel: het kooktheater kent grenzen. Vol is echt vol. Het is raadzaam, verplicht zelfs, je vooraf aan te melden voor een workshop via www.iddf.nl.
POWERVROUWENROUTE
Voor het programma buiten het festivalterrein, IDDF Around Town, heeft de organisatie de typetjes Bep & Tilly uitgedaagd een event voor jong en oud op te zetten. Zij bedachten een powervrouwenroute ‘om in de stad die bekendstaat om zijn distilleerderijen, die doorgaans worden geassocieerd met mannen, het licht te laten schijnen op sterke vrouwen en hun aandeel in de geschiedenis’. Tijdens deze interactieve stadswandeling van vier kilometer ontmoet het publiek de heilige Liduina van Schiedam op een schaatsbaan en belandt het in een staking in kaarsenfabriek Apollo, waar de vrouwelijke arbeiders strijden voor beter loon. “Deze speurtocht is zo geestig,” weten de mannen achter IDDF. “Voor je het weet, sta je met een stakingsbord in je handen.”
Het Nationaal Jenevermuseum pakt tijdens IDDF uit met een mini-dillister-experience onder leiding van eigen stokers. Een chef bereidt er gerechtjes waarin Old Schiedam, de single malt jenever die net als Notaris van Herman Jansen de echtheidszegel mag dragen, is verwerkt. Dit speciale keurmerk is het bewijs dat de moutwijn, de basis voor jenever, volledig is gestookt op de traditionele Schiedamse wijze waarbij uit het beslag eerst ruwnat, vervolgens enkelnat en daarna moutwijn wordt gestookt (drietrapsdistillatie).
De steeg tussen dit museum en de Havenkerk, de Locomotiefsteeg, wordt op de eerste dag van IDDF – op 27 mei – officieel geopend voor het publiek. Deze steeg krijgt een vijftig meter lang beloopbaar jeneverkunstwerk van elfhonderd kleitegels met afdrukken van brandijzers. Met die brandijzers werden in de hoogtijdagen van de jeneverindustrie, de late decennia van de negentiende eeuw, vaten en kisten voor de jeneverexport gebrandmerkt. De Locomotiefsteeg verwijst naar de moutwijnbranderij en distilleerderij De Locomotief waarin het museum is gevestigd. Koninklijke De Kuyper opent tijdens het IDDF de deuren van zijn depot voor het publiek, in de molens, de Reuzen van Schiedam, maak je onder begeleiding van een distillateur je eigen kruidenbitter en in kraampjes verspreid door de stad is van alles te proeven en te beluisteren.
Vanaf het treinstation in Schiedam rijden er pendelbussen naar het festivalterrein. “We zullen zorgdragen voor voldoende parkeerplekken, maar liever hebben we dat de bezoekers met het openbaar vervoer reizen: better safe than sorry.” Geen non-alcoholistische dranken verkrijgbaar tijdens IDDF in Concert? “Zeker wel. We laten juist zien hoe verbazingwekkend veel kanten je op kunt met virgin cocktails. Of we ook bier verkopen? Kopstootjes in overvloed.”
Voor (de laatste) tickets & extra informatie:
www.iddf.nl
Beeld: Rick Arnold