Je kunt geen krant openslaan en het spettert van de regels: de wereld moet veranderen. En ook vlees ontkomt daar niet aan.
Voor mij voelt dat dubbel. Thuis eet ik bijna geen vlees en als we er een keer voor kiezen, dan wil ik het liefste dat mijn partner het met zijn pijl en boog gaat vangen (wat overigens in zijn geval kansloos is). Ik wil weten waar het vandaan komt.
Hetzelfde geldt voor ons hotdog-bedrijf Chez Jan. Met een rijtje food trucks en 130 events per jaar hoef je geen rekenwonder te zijn om te bedenken dat dat veel knakworsten zijn. En al besteden we alle aandacht aan de kortste route van ‘farm to table’ en idem aan onze vegetarische varianten, ik vraag me elke dag af waar we wel en niet goed aan doen. Ik geloof namelijk dat de snackcultuur nooit gaat verdwijnen. De nomadische jeugd zie ik hiermee ook op twee totaal verschillende gedachten hinken. Soms bijna zo fanatiek als Greta Thunberg om zich vervolgens binnen een paar uur weer volledig te verliezen bij een van onze Amerikaanse flitskost grootmachten.
Ik geloof dan ook niet dat het goed is dat we veganisten en carnivoren recht tegenover elkaar zetten. Waar het volgens mij om gaat is dat we als aanbodzijde eens echt eerlijk worden over eten; weg met de industriële verdachte bedenksels zoals ‘light’, ‘koolhydraatarm’ en ‘vetvrij’. En dat aan vraagzijde het geweten terugkeert in eten. Als we voor 90% nadenken over wat we van kop tot staart eten dan kunnen we met 10% ‘zondigen’ toch ook gewoon in de hemel belanden?
Laat de eettafel alsjeblieft de plek blijven waar we met elkaar in plaats van tegen elkaar in gesprek gaan en het liefst offline.
Juanita Hoepel
17 april 1979 te Dordrecht
Loopbaan: Assistente minister counsellor Canadese Ambassade, eigenaresse webshop Holland aan Huis in Barcelona, verkoopster DonnaTienda in Den Haag, medewerker tender desk bij Olympia Uitzendbureau. Sinds 2 jaar met partner Marcel den Ouden eigenaar van Chez Jan. Won in 2018 de publieksprijs voor de lekkerste hotdog van Nederland, en in 2019 de vakjuryprijs. Droomt van een restaurant waarin culinaire regels niet gelden.
Typisch Juanita: “Tijdens het koken gebruik ik niet mijn hoofd – tijdens het koken volg ik mijn handen, mijn mond, mijn neus en mijn hart.”
Beeld: Antim