Uit eten in Rotterdam. Zelfs voor mensen die geen last hebben van keuzestress of FOMO een lastige: het aanbod is overweldigend. Van all-you-can-eat tot haute cuisine en alles wat er tussen zit. In deze rubriek plaatst SMAAKmag. een klassieker tegenover een nieuwlichter. Deze keer gaan we langs bij de gloednieuwe brasserie De Eenling en bij Biergarten Rotterdam, een beproefd concept. Want brasserie is natuurlijk gewoon Frans voor brouwerij, en zo is de link met bier gelijk gelegd. Saillant detail: de uitbater van De Eenling, Marnix Benschop, zwaaide enige tijd de scepter in de keuken van Biergarten Rotterdam.
Brasserie De Eenling is geen brasserie in de klassieke zin van het woord: er wordt niet gebrouwen. Die strikte betekenis heeft het woord allang niet meer: een brasserie is een horecagelegenheid waar je iets kunt drinken en eten, meestal wat eenvoudiger maar daarom niet minder klassiek. Schiedammers kennen de plek wel: voormalig muziekcafé Van der Wal. Grote ruimte, grote ramen, uitzicht op het oude Schiedamse stadhuis. Klassieke inrichting in sobere huiskamerstijl, enkele sculpturen sieren de ruimte. Diverse bieren van de tap, we kiezen een frisse Weizener.
De Eenling werd geboren tijdens de intelligente lockdown, eind april van dit jaar. Wat moest Benschop anders? De verbouwing was gereed, alles startklaar. Dus maar begonnen met koffie-, soep- en sandwich-to-go. Maar inmiddels is de zaak, inclusief terras, open, met inachtneming van de RIVM-richtlijnen. Een kaart is er (nog) niet, er is een wekelijks veranderend viergangenmenu van voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht en dessert. Er is binnen het menu keuze voor vis- en vleesliefhebbers en voor vegetariërs.
We zitten buiten in de najaarszon. Volgens het adres zit De Eenling aan de Grote Markt, maar eigenlijk is het er net naast, tegen de Hoogstraat aan. De Grote Markt kent natuurlijk een uitgebreid aanbod aan horeca en terrasruimte, en toch zitten we prettig bij De Eenling. Het moge duidelijk zijn dat de zaak in de opstartfase zit, maar we komen zeker eens terug om het menu te proberen. Ingeklemd tussen het Weena en het spoor vinden we Biergarten Rotterdam. Een Biergarten in coronatijd die de helft van het belendende parkeerterrein heeft geannexeerd om een enorm terras te creëren. Overdekt door stormbestendige pagodetenten vindt iedere bierliefhebber een plekje op anderhalve meter van de andere bierliefhebber. Het aantal soorten bier op de tap valt mee – of tegen – voornamelijk van huisbrouwerij Gulpener. Dit assortiment valt echter in het niet tegen wat er wordt geboden uit fles of blik. Er is daarom ruime keuze voor elke bierdrinker, inclusief eigen brouwsel Lil Lucy, eigen radlers en alcoholvrije varianten. Niet van het bier? Huisgemaakte limonades en diverse wijnen zijn ruim voorhanden.
ULTIEME DORSTLESSER
We bestellen een Wahoo, een IPA-variant van de Utrechtse brouwerij De Kromme Haring. Wahoo komt in blik, wat op de een of andere manier minder feestelijk is. Deze 6% Indian Pale Ale wordt ons echter aangeraden als de ultieme dorstlesser, en dat is geen leugen. Fris, klein bittertje maar ook – verrassing – wat tropisch fruit. Motto van De Kromme Haring: The only thing we fear is shitty beer. Waarvan akte.
Genietend van ons biertje overzien we het terras. Dat dat min of meer à l’improviste is ingericht is duidelijk zichtbaar. Bij elkaar geraapt en – denken wij – deels zelf getimmerd meubilair wisselt af met tafels en banken waarvan het vermoeden bestaat dat het geheel een podium vormt. Maar: niet ongezellig en de combinatie prettige muziek (met op gezette tijden live dj’s) en jonge mensen maakt Biergarten een prima plek om neer te strijken.
De spijskaart is eenvoudig maar wel van het soort waar je blij van wordt, zo in de relaxmodus. Ze kennen uiteraard de usual suspects als de barsnacks, maar wie steviger trek heeft kan terecht bij de burgers, de not-burgers of de barbecue. De bediening is vriendelijk en rap, in ons geval strikt Engelstalig, maar hé: je bent in een wereldstad of je bent het niet.
Beeld: Luc Büthker