In het hart van het stadse ZoHo-gebied, om precies te zijn op het voormalige Palace-terrein, werd in 2014 een voormalige, Oost-Duitse restauratiewagon neergezet en opende restaurant Gare du Nord haar deuren. In de afgelopen jaren ontstond rondom dit treinstel een groene ontmoetingsplek, met gezellige zitjes, houten bakken vol met planten en kruiden. Urban meets veggie.
Healthy food makes happy people. Natuurlijk. Maar is het dan ook nog lekker? Wat te denken van een menu waar zonnig Italië en winters Nederland bij elkaar komen? Met onder meer een romige pompoensoep, melanzane alla Parmigiana met fregola Sarda, cherrytomaatjes en basilicum en een heerlijke panna cotta met bosvruchten als dessert. Liever een menu met een Mexicaans tintje? Denk dan aan een maissoep met jalapeno en tortilla, een stevig gevulde chili sin carne en toe een muffin van banaan en mango met salted caramel. Daar krijg je toch wel trek van?
Lekker dus en gezond, maar wel 100% vegan en met biologische en lokaal geteelde groenten en fruitsoorten. En nee, dat is anno 2019 allang niet meer ‘geitenwollensokkerig’ en de plantaardige keuken is echt veel breder dan tofu en bonen. Bovendien blijven de dieren op deze manier lekker vrij en blij in de wei en bij hun moeder. Beter en gezonder voor iedereen dus.
AGATHA CHRISTIE
De leiding van Gare du Nord is nu in de ervaren en bekwame handen van Daniël Fockens. Samen met een kok en twee mensen in de bediening, weet hij elke week zijn gasten weer een nieuw verrassend en vegan viergangenmenu voor te schotelen. Daniël: “Het concept van Gare du Nord spreekt me enorm aan. Zelf ben ik voor 98% vegan, heel af en toe neem ik een eitje of een stukje vis. Met het eten dat we onze gasten serveren, hopen we ook duidelijk te maken hoe lekker en veelzijdig veganistisch eten en drinken kan zijn. En nee, niet iedereen hoeft wat mij betreft die stap naar helemaal plantaardig te maken. Maar als we nu eens zouden beginnen met allemaal een klein beetje minder. Dus wat minder vlees en vis, wat minder vaak vliegen, wat minder snel spullen weggooien. Dan zetten we met zijn allen toch een stap in de goede richting? Daarom werken we bijvoorbeeld ook met een vast menu. We kunnen redelijk goed inschatten hoeveel gasten we krijgen en passen daar onze inkoop op aan. Aan het einde van de week gooien we niet of nauwelijks eten weg.”
‘Als we nu eens zouden beginnen met allemaal een klein beetje minder’
Overigens is uit eten gaan bij Gare du Nord niet alleen qua eten een beleving, dat geldt zeker ook voor de locatie. Hoe vaak kun je nu dineren in een omgeving die naadloos zou passen in een boek van Agatha Christie? In de restauratiewagon zijn namelijk veel authentieke details bewaard gebleven, zoals de houten stoeltjes met de pluche bekleding, de ramen en de verlichting. Een unieke plek dus, al is het op dit moment onzeker of de trein in ZoHo blijft. Al vanaf het begin was duidelijk dat daar ooit huizen gebouwd gaan worden. “Wellicht dat we voor de wagon dan een plek gaan vinden op of onder De Hofbogen. Tja, dat zou voor zo’n treinstel natuurlijk wel de mooiste locatie zijn,” aldus Daniël Fockens.
Beeld: Lennaert Ruinen