Om de Rotterdamse horeca nóg meer in de spotlights te zetten is de Buik begin 2022 de Garde van de Buik gestart: een geweldige club horecaondernemers dat samen met het team van de Buik de schijnwerpers op de Rotterdamse horeca zet. Samen staan we sterk(er) en juist dankzij de steun van de Garde van de Buik kan de Buik als onafhankelijk platform bestaan en doen waar zij goed in is: de smakelijke verhalen van en over al het moois dat de Rotterdamse horeca te bieden heeft delen.
In iedere editie van SMAAKmag laten we een aantal leden van de Garde van de Buik aan het woord over een specifiek onderwerp, passend bij het seizoen. In deze editie gaan we logischerwijs naar buiten, de terrassen op. Welke aanpassingen doen de leden van de Garde van de Buik om hun terras nog meer te laten uitblinken deze zomer, wat maakt dat een terras prettig is om de middag of avond door te brengen en waar komen deze doorgewinterde horecaondernemers zelf als zij buiten werktijd een terras bezoeken? We vragen het Chris de Pagter van Prachtig, Florian van Dillen van MARA by Flipp en ON THE ROCKX by Flipp en Dianne Reedijk van The Harbour Club.
Prachtig
Chris de Pagter
Chris: “Qua terrassen zoek ik zelf de drukte eigenlijk altijd wat meer op, iets meer reuring, maar het ligt aan wat ik op dat moment wil. Voor eten kom ik graag in de Veerhaven bij Bar Berta en Louise, maar als ik een biertje ga drinken ga ik eerder naar Proeflokaal Reijngoud of De Gele Kanarie. Wat ik belangrijk vind aan een goed terras en wat we bij Prachtig ook nastreven, is toegankelijkheid. Ik bedoel daarmee dat de locatie, het aanbod en de uitstraling matchen. Wij zitten midden in de stad aan de voet van de Erasmusbrug, dan moet je ook niet hoogdravend gaan doen. We hebben een groot gedeelte met bierbanken en gekleurde lampjes, maar ook traditionele tafels met stoelen, waar we ook maar één kleur lampjes hebben. Het is een mengelmoes van verschillende tafels en mensen en dat vind ik heel leuk om te zien. De zakelijke lunch zit tussen een tafeltje met zes meiden die aan de cocktails zitten. We zien bij ons nu twee soorten publiek: enerzijds de mensen die bewuster leven, meer vegetarisch en mocktails bijvoorbeeld, maar aan de andere kant zie je ook juist weer de mensen die losgaan. Die nemen juist lekker cocktails of wijn en bestellen drie plateaus sushi. Dat is ook een gevolg van de lockdowns en ik weet niet of dat blijvend is. Dat mensen bewuster gaan leven is wel een trend die zich door gaat zetten naar de toekomst. Wij hebben nu vier mocktails, maar ook meer alcoholvrije bieren en vegetarische gerechten en we blijven ons assortiment uitbreiden naar deze trends.”
MARA by Flipp
Florian van Dillen
Florian: “De mensen komen bij MARA by Flipp voor het eten; als het regent eten ze binnen en als de zon schijnt eten ze bij mij in de tuin. Er zijn geen mensen die alleen even op het terras komen zitten, dat is bij ons misschien wel anders dan bij zaken waar je het echt om het terras draait. Maar richting de zomer passen we ons aanbod bij ON THE ROCKX meestal wel wat aan. De cocktails zijn wat frisser en we gebruiken meer vers fruit. Ook zal er op het terras tijdens lunch en diner ongetwijfeld meer rosé gedronken worden.
Het is misschien een beetje preken voor eigen parochie, maar zelf vind ik het fijn als een terras echt voelt als buiten zijn, alsof je in een tuin zit. Ik ben opgegroeid met een vrij grote tuin om het huis heen en zo’n terras geeft dan het gevoel van thuis. Een parasolletje, beetje beschutting en fris briesje, dat vind ik lekker aan buiten zijn en aan een terras. Maar in Rotterdam ga ik vooral naar een zaak toe omdat ik het daar leuk vind, niet omdat ze daar het beste terras hebben of zo. Er zijn ongetwijfeld heel veel plekken in Rotterdam waar je lekker zit, maar als ik op mijn vrije dag de stad in ga om een wijntje of biertje te drinken, ga ik naar Het Eigendom omdat ik die gasten gewoon leuk vind. Als ik binnenloop, staat Casper al klaar met een biertje. Dat voelt een beetje als thuiskomen en dat vind ik fijn. Er is in Rotterdam trouwens wel een terras wat ik heel tof vind, en dat is A La Plancha omdat je daar echt op het water zit.”
The Harbour Club
Dianne Reedijk
Dianne: “Bij ons ligt de focus op dit moment heel erg op presentatie, dat geldt ook voor deze zomer. We zijn bezig met een meer bijzondere manier van serveren, zoals sushi geserveerd met droogijs of een mooie schaal met UV-lampjes erin. Daarnaast gaan we meer doen met tafelbereidingen. De steak tartare en zeebaars in zoutkorst worden nu al aan tafel bereid en dat extra contactmoment met de gast is erg leuk. Je kunt echt even interesse tonen in de gast. Het past bij wat bij bij The Harbour Club doen. Een andere succesfactor van ons terras is dat het hele interieur soort van naar buiten wordt doorgetrokken, het is net zo luxe, en dat het een heerlijk plekje is midden in het groen, terwijl je net van het centrum af zit. Je kunt hier echt even ontsnappen aan de drukte. Je hebt bij ons de zakelijke mensen die tussen de werkdag komen lunchen en heel de middag blijven plakken, en je hebt in het weekend de warme zomeravonden waarbij we alleen het terras open hebben, live entertainment bieden en lekkere gerechtjes serveren. Je bent bij ons echt even weg en komt tot rust. Ik kan zelf genieten van een terras als het zonnetje er goed op staat, dat de mensen die er komen leuk zijn en de gezelligheid. YOLO vind ik heel tof: ze hebben onwijs leuk personeel, het interieur vind ik heel cool en ook het terrasmeubilair is leuk. Maar ik kom ook graag bij de buren Kaat Mossel. Naast de fijne mensen die er werken, kom ik er vaak gasten van The Harbour Club tegen wat erg gezellig is en Kaat heeft natuurlijk ook een supermooi uitzicht op Het Boerengat.”