“Een pechjaar, vooral de tweede lockdown is hard aangekomen. Het is niet in te schatten hoelang de coronamaatregelen nog duren en in welke mate. Als je iets weet, kun je erop anticiperen. Maar zolang je niets weet, kun je zo weinig. Ik beschik helaas niet over een glazen bol. Overleven we de crisis? Zolang er begrip is bij de crediteuren houden we ons staande.
Finca is net een klein jaartje open. Het idee is ontstaan tijdens onze vakantie in Marbella. Floris (van der Sluis, red) en ik waren met onze gezinnen bij Finca Besaya. Ken je dat? Moet je echt een keer heen gaan, zo tof. We waren op dat moment al in gesprek over de overname van Thuisch. Met Finca – dat landhuis in het Spaans betekent – viel alles op z’n plek. We zitten op de Oudedijk in een vrijstaand pand. Onze serre is net een Ibiza lounge. Finca voelt echt als finca. Floris was vlak voor Finca opengegaan met Vandal. Na de opstart is hij zich op Vandal gaan focussen, ik ben alleen verdergegaan met Finca.
Mijn chef-kok heeft een Dominicaanse achtergrond. De Spaanse en Zuid-Amerikaanse – en dan met name de Japans-Peruviaanse – keuken domineren bij Finca. Die mix proef je bijvoorbeeld in zijn maki: krokante sushi met rivierkreeft en mango. Deze sushi is nu ook in de take-away te bestellen. Gasten in de watten leggen, dat is voor mij horeca. Gasten zo’n heerlijke avond geven dat ze graag en snel terugkomen. Als een gast mij een drankje aanbiedt, ben ik blij. Niet zozeer met dat drankje, maar met het achterliggende compliment. Als een gast zegt ‘neem iets van mij’, weet je dat hij of zij tevreden is.”
Fidel dos Santos
Beeld: Sylvia Kuiper