SMAAKmag. lekker rotterdams
  • Nieuws
  • Eten & drinken
  • Interviews
  • Reportages
  • Columns
  • Webshop
    • Winkelmand
  • Abonneren op SMAAKmag.
  • Adverteren in SMAAKmag.
  • Wij zijn SMAAKmag.
Winkelmand
  • SMAAKmag.
  • Abonneren
  • Adverteren
  • Webshop
Abonneren
SMAAKmag. lekker rotterdams
SMAAKmag. lekker rotterdams
  • Nieuws
  • Eten & drinken
  • Interviews
  • Reportages
  • Columns
0
  • Interviews

Elke hap telt

  • Dijlan van Vlimmeren

Er zijn plekken waar je van Mooncake, het pseudoniem van Jonneke de Zeeuw, minimaal één keer moet hebben gegeten voordat je de planeet verlaat. Maar liefst 74 van deze 450 adressen, gebundeld in de gids All Can You Eat, bevinden zich in Rotterdam. ,,Rotterdam is een lichtend voorbeeld voor de rest van Nederland. Ik heb daar eetculturen zien blenden op een manier die je elders nog steeds niet ziet. De culinaire integratie komt hier van alle kanten.” 

Dat Mooncake, een van de smaakmakendste foodbloggers van Nederland, een scherpe neus heeft voor toffe plekken, daar waren wij al achter. Twee jaar geleden nam ze SMAAKmag. eens mee naar het Shaami Huis aan de Schiedamseweg. Zonder haar hadden we nooit geweten dat je daar verse falafel van A-kwaliteit eet, op basis van tuinbonen in plaats van kikkererwten waardoor veel sappiger. Maar het is niet alleen die falafel die daar het verschil maakt. Het lam met bulgur, de granaatappelmelasse, witte raap ingelegd in rode bietensap, op saj gebakken platbrood (‘lijkt een beetje op msemen maar dan minder vet’), alles is er hemels. 

Het Shaami Huis oogt aan de buitenzijde als een dertien-in-dozijn shoarmatent, waardoor Nederlanders zonder internationale roots er niet snel naar binnenlopen want ongezellig. ,,Gezelligheid vind ik zo’n relatief begrip. Concepthoreca waar het uitsluitend draait om de winst maar waar geen ziel inzit, daar heb ik meer moeite mee.”

Wat voor het Shaami Huis geldt, geldt vrijwel voor alle geselecteerde adressen in All You Can Eat: ze vallen op straat nauwelijks op. ‘Jonneke de Zeeuw heeft een broertje dood aan trends en uiterlijk vertoon’, constateert culinair journalist en tv-kok Jigal Krant terecht op de achterkant van deze gids. 

Want iemand weleens gehoord van Amaana aan de Marentakstraat, ‘naar alle waarschijnlijkheid het enige Somalische restaurant van Nederland’, of van Magyar Bolt aan de Boezemlaan? ,,Op vrijdag en zaterdag wordt in Magyar Bolt Hongaars homefood gekookt in je reinste vorm. En één keer in de maand maken ze er zelfs lángos, een snack die wel wat weg heeft van een platgeslagen oliebol. Meestal wordt het deeg gemaakt met aardappel. Nadat dat krokant is gefrituurd, gaat er wat knoflook(olie), tejföl (zure room) en geraspte kaas overheen.”

Verrast zul je ook zijn op de Diergaardesingel, waar Urumqi als een van de weinige Oeigoerse restaurants in Nederland is gevestigd. ,,De Oeigoerse keuken is halal en kent Chinese, Turkse en Centraal-Aziatische invloeden. Je eet er hand pulled noodles, dumplings en dapanji: een flinke schotel met kip, paprika, bosui, kruidnagel, szechuanpepers, steranijs en gember.” 

Met deze gids draagt Mooncake de hoop uit dat steeds meer mensen vaker uit onze culinaire comfortzone stappen. ,,Of je nu volbloed tatta bent, roots in Ghana hebt of zes landen door elkaar bent. Of je nu bent opgegroeid met sellou of beschuit met muisjes. Of je nu madame-jeanette door je stamppot doet of al in huilen uitbarst bij de aanblik. Elke hap telt, totdat niemand meer die ander is.”

All You Can Eat, uitgegeven door Kosmos, is voor 25,99 euro in de boekhandel te koop in de (online) boekhandel.

Beeld: Mitchell van Voorbergen

Dijlan van Vlimmeren

Meer smaakvolle artikelen
Lees meer
  • Interviews

Heat and Eat als warm gebaar in pittige tijd

  • Dijlan van Vlimmeren
Mattie Valk & Herman den Blijker - SMAAKmag.
Lees meer
  • Interviews

De koek is niet snel op bij Mattie Valk

  • Dijlan van Vlimmeren
Tres - SMAAKmag.
Lees meer
  • Interviews
  • Recepten

Tres – De ongekende creativiteit van Michael van der Kroft

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Interviews

Eens wat anders: een Rotterdamse cider tijdens kerst

  • SMAAKmag.
Lees meer
  • Interviews

Pikante pepertjes en zoete lotusbloemen

  • Karin Koolen
Lees meer
  • Interviews

Doe ons vaker zo’n jamsessie!

  • Dijlan van Vlimmeren
Lees meer
  • Interviews

London lekkers: Visstoof op instinct

  • Sander Grip
Lees meer
  • Interviews
  • Recepten

Alles klopt bij sterrenchef Jos Grootscholten

  • Dijlan van Vlimmeren

Smaakt dit naar meer?

Meld je dan snel aan voor onze nieuwsbrief!

SMAAKmag.
Lekker Rotterdams
SMAAKmag. is een initiatief van Veenman+ communicatiebedrijf Rotterdam en carenza* ontwerpbureau Rotterdam

Vul jouw zoekterm in de druk op enter.